Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.08.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Jaskanske vinske svečanosti održat će se od 3.  do 6. rujna 2015. godine. Rečeno je to danas u Zagrebu na konferenciji za medije.  Na manifestaciju su zajedno pozvali Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog, Stipe Bučar, zamjenik gradonačelnika i Ivana Herceg, direktorica TZ Jastrebarskog. IMG_2432.JPGJaskanske vinske svečanosti najveća su gospodarsko-turistička manifestacija koja svake godine privlači sve veći broj posjetitelja, a proteklih godina okupila ih je desetak tisuća. Uz vinare, njih 16, posjetiteljima će se predstaviti i brojni OPG-ovi i obrtnici sa svojim proizvodima, a posebno će zanimljiva biti obrtničko turistička izložba Eko Etno Jaska, kao i KotloVINA show, otvoreno natjecanje u pripremanju kotlovine.

ČAKOVEC – Završna konferencija projekta „Osiguravanje pomoćnika učenicima s teškoćama u osnovnim školama Grada Čakovca“ održana je danas na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ u Čakovcu. Projektom koji su protekle školske godine zajednički provodili Grad Čakovec, osnovne škole Grada Čakovca i Razvojna agencija Čakovca- ČAKRA, osigurani su pomoćnici u nastavi za četrdeset i osmero učenika. Projekt pomoćnika u nastavi za čakovečke osnovnoškolce prijavljen je i za narednu školsku godinu 2015./2016. na natječaj Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta prema fondu EU, kaže gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i dodaje da će, ukoliko se iz državnog proračuna neće moći financirati svi pomoćnici, financijsku potporu pružiti Grad Čakovec, s ciljem da sva potrebita djeca imaju svog asistenta.

ZAGREB – Na Britancu će uskoro biti otvorena prva specijalizirana trgovine za proizvode braniteljskih zadruga. Najavio je to ministar branitelja Predrag Matić koji je istaknuo kako su se veteranske zadruge pokazale kao najbolja mjera socijalnog uključivanja veterana u svakodnevni život. Koji proizvodi će se moći naći u ovoj specijaliziranoj trgovini odredit će ministarstvo koje će ujedno propisati kriterije koje moraju zadovoljiti proizvodi da bi se našli na policama specijaliziranog izložbeno-prodajnog prostora.

VARAŽDIN – Varaždin i Varaždinske mažoretkinje će  sutra biti domaćini 12. Reviji mažoret timova nazvanoj “Večer mažoret plesa. Program će biti održan ispred varaždinske Gradske vijećnice od 17,00 do 19,00 sati. Sudjelovanje u programu i ove su godine najavile Lošinjske mažoretkinje, mažoretkinje Unity S iz Samobora, te  mažoretkinje iz Pisarovine, Krašića, Klinča Sela, Ludbrega, Goričana, Donjeg Kraljevca, Belca i Budinšćine. 12. Revija mažoret timova i 1. Večer mažoret plesa ove se godine održavaju uz obilježavanje 20. obljetnice Varaždinskih mažoretkinja i u spomen na njihova osnivača i dugogodišnjeg voditelja Anđelka Zorkovića, čija se 4. obljetnica smrti navršila 25. kolovoza.

ŠENKOVEC – Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije proslavila je 22 godine uspješna rada. Osnovana 28. kolovoza 1993., danas je to jedna od najmasovnijih i najorganiziranijih zajednica vatrogasaca u Republici Hrvatskoj. Svečanost je održana u Šenkovcu, a tom su prigodom, uz ostalo, uručene zahvalnice vatrogascima koji su nedavno sudjelovali u gašenju požara na Pelješcu (VZG Jastrebarsko, VZG Velika Gorica, VZG Sveta Nedelja, VZG Dugo Selo, VZG Samobor, VZO Pisarovina, DVD Stupnik) te je obavljena primopredaja pet novih vatrogasnih vozila u sklopu programa objedinjene nabave. Zahvalnice su uručili predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, koji je vatrogascima VZG Zaprešića, VZO Brdoveca, DVD-a Domagović, DVD-a Sveti Ivan Zelina i DVD-a Bistra uručio i ključeve novih vozila. Njihovu nabavu zajedno su financirali Zagrebačka županija, VZ Zagrebačke županije i jedinice lokalne samouprave.

ČAKOVEC – Otvorenju Hrvatskog kulturno-prosvjetnog zavoda Stipan Blažetin u Serdahelu u Mađarskoj prisustvovat će sutra župan Međimurske županije Matija Posavec. Stipan Blažetin je bio hrvatski književnik, kulturni djelatnik i pedagoški pisac iz Mađarske.  Pisao je pjesme, romane i djela za djecu te je sakupljao usmenu baštinu pomurskih Hrvata. Živio je i radio u mađarskom selu Serdahelu, no bio je i član Društva hrvatskih književnika. Danas se, uz Marka Dekića i Mate Šinkovića, smatra jednim od značajnijih pisaca dječje poezije na hrvatskom jeziku iz Mađarske.

KRIŽEVCI – Na Natječaju za najboljeg mladog poljoprivrednika Republike Hrvatske među prvih petero plasiranih nalazi se čak troje studenata Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima. Natječaj je organiziran u okviru projekta Europska nagrada za mlade poljoprivrednike. Cilj  je promicanje projekata mladih poljoprivrednika i dobrih primjera njihovih inovativnih, održivih i tržišno orijentiranih djelatnosti. Prvo mjesto osvojio je Ivan Veselić ekološki proizvođač iz Novog Sela Palanječkog izvanredni student treće godine Stručnog studija Poljoprivreda na križevačkom visokom gospodarskom učilištu, a druga je bila  Josipa Matojić bivša studentica Stručnog studija Poljoprivreda na istom učilištu, dok je bivša studentica križevačkog učilišta Željkica Kruhin osvojila peto mjesto. Deset najboljih hrvatskih mladih poljoprivrednika  otputovat će u Bruxelles na završnu svečanost 3. Europskog kongresa mladih poljoprivrednika.

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Tjedan kulture, zabave i športa u Svetom Križu začretju ulazi u svoju završnicu. Danas posjetitelje očekuju brojni sadržaji, pojedinačno prvenstvo Hrvatske u odbojci na pijesku te turnir veterana igralištu NK Jedinstva. U dvorištu općine od 18,00 sati prezentirat će se „Simulator sudara“ pri brzini od 20 km/h, a u 19,00 sati je izložba fotografija „Kreativnost u objektivu“ Udruge Creativitas u galeriji Rudi Stipković. Središnji dio programa Tjedna zabave, kulture i športa je festival Prvi glas Zagorja čiji je prvi dio na rasporedu večeras od 20,30 na trgu Hrvatske kraljice Jelene, dok će nakon toga biti održani večernji koncerti Lane Jurčević, grupe Blue Jeans i sastava La Gef. Manifestacija završava sutra, uz teniski turnir, konjičke igre, izložbu fotografija te drugu večer festivala Prvi glas zagorja na kojem nastupa 18 mladih pjevača amatera iz Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Varaždinske i Međimurske županije.

KOPRIVNICA – S predsjednicom Savjeta za razvoj civilnog društva u Koprivničko-križevačkoj županiji i voditeljicom programa JAKO, Sonjom Hlebar sastao se zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal. Razgovarali su o provođenju Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge. Dogovoreno je aktivno uključivanje Savjeta, ali i programa JAKO u postupke provođenja preporuka iz Uredbe te informiranja organizacija civilnog društva u Koprivničko-križevačkoj županiji o promjenama u načinu dodjele sredstava.

loading