Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.08.2017.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Sjednica Rektorskog zbora RH održana je danas  u Sveučilišnom centru Sveučilišta Sjever u Varaždinu. Uz predsjednika Rektorskog zbora Republike Hrvatske i rektora Sveučilišta u Splitu   Šimuna Anđelinovića, na sjednici je bilo i osam rektora,  te ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak. Među problemima o kojima je bilo riječi, istaknuta je prije svega potreba pronalaženja rješenja za dugoročno financiranje sveučilišta u Hrvatskoj.

ZAGREB – Svjetske atletske zvijezde u brojnim disciplinama danas i sutra nastupat će na 67. Međunarodnom atletskom mitingu World Challenge Zagreb – Memorijal Borisa Hanžekovića. Uvod  u natjecanje je današnji Memorijal Ivana Ivančića, bacanje kugle kod zagrebačkih fontana od 19,00 sati. Zagrebački atletski miting iz godine u godinu okuplja brojna najbolja svjetska imena, a svi su oni složni kako je ovo jedan od najpopularnijih mitinga. Svoj prvi nastup  sutra na Hanžeku, za koji je spremna,  najavila je naša Olimpijska pobjednica u bacanju koplja Sara Kolak. Dvostruka Olimpijska i dvostruka svjetska prvakinja u bacanju diska Sandra Perković, kako je rekla na današnjoj pressici, jedva čeka nastup, među ostalim, jer je napravljen i novi krug. Hanžekov miting sutra je na SRC Mladosti od 18,00 sati.

ZAGREB – Nakon završenog postupka javne nabave danas su započeli radovi dogradnje  OŠ Antuna Mihanovića u Dubravi.  Inače, ova škola je izgrađena 1973., a dogradit će se nekih 480 metara četvornih, kaže iz Gradskog ureda za izgradnju Tatjana Operta. Planirana je dogradnja tri učionica, dva kabineta, sanitarija, foto laboratorija, vratarnice i trijema te uređenje atletske staze. Vrijednost radova je 6,2 milijuna kuna.

KOPRIVNICA – Opća bolnica „Doktor Tomislav Bardek“ Koprivnica je među zdravstvenim ustanovama koje su u Vladi Republike Hrvatske proteklog tjedna potpisali ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za opremanje bolnica iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Koprivničko-križevačka županija dobila je gotovo 40 milijuna kuna, a koprivnička bolnica sredstva za trenutno najveći projekt u zdravstvu u Podravini i Prigorju, projekt jednodnevnih bolnica, kaže ravnatelj doktor Mato Devčić i naglašava kako će biti obuhvaćeno devet medicinskih disciplina, a rekonstruirat će se i opremiti 2.800 metara prostornih te izgraditi novih 1.200 metara prostornih. Zadovoljan dobivenim sredstvima je i koprivničko-križevački župan Darko Koren, koji naglašava kako je Koprivničko-križevačka županija i za projekt „POZDRAV“ poboljšanja primarne zdravstvene zaštite, vrijedan osam milijuna, dobila 6,7 milijuna kuna. Njime će se urediti i opremiti 16 ordinacija koncesionara županijskog Doma zdravlja.

ZAGREB – Nakon gotovo dva mjeseca završili su radovi i u promet je pušten megarotor na Maksimiru koji bi trebao pojačati protočnost prema KBC Zagreb te povećati sigurnost u prometu. Radovi su se izvodili u fazama, u prvoj fazi izgrađena je spojna cesta, u drugoj fazi nekadašnji rotor Prilesje-Bukovačka- Petrova pretvoren je u križanje s novim trakama, a u završnoj fazi radilo se na uređenju svih spomenutih ulica. Sve to rezultiralo je novom regulacijom prometa. Upravo zato Krunoslav Tepeš iz gradskog ureda za promet poziva na dodatan oprez. Inače, izgradnju megarotora zbog velikog broja vozila, zbog čega su donedavno gužve u ovom dijelu grada bile svakodnevica – prije gotovo dvije godine iniciralo je Vijeće gradske četvrti. Predsjednik vijeća Slavko Gačić stoga ne skriva zadovoljstvo i ističe kako se nada da će prometno rješenje stručnjaka smanjiti gužve u ovom izuzetno prometnom  dijelu grada. Vrijednost radova na megarotoru je 3 milijuna kuna, a financirani su iz gradskog proračuna.

ZAGREB – Istočni trak dijela Avenije Marina Držića, odnosno mosta Mladosti s pristupnim rampama, dionicu od Sarajevske do ulice Dane Dujića i dionicu zapadnog traka od Lastovske do Sarajevske, nakon sanacije kolničke konstrukcije rano jutros u promet je pustio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

KOPRIVNICA – IKSoC  – Inovativni koprivnički socijalni centar „KopriVITA“ Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice predstavljen je danas u Koprivnici. Riječ je o projektu za pripremu osnivanja socijalnog poduzeća za proizvodnju tjestenine od koprive. Do kraja svibnja naredne godine kroz projekt će se stvoriti preduvjeti za osnivanje društvenog poduzeća koje će doprinijeti uključivanju osoba s invaliditetom na tržište rada u Koprivnici, kaže voditeljica projekta IKSoC Tajana Premec, dok predsjednica Udruge „Bolje sutra“ Marija Mraz naglašava kako je projekt vrijedan 511.000 kuna i u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Podršku projektu danas su dali saborska zastupnica Ljubica Lukačić, zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić te zamjenica koprivničkog gradonačelnika Melita Samoborec. Upravo će grad Koprivnica osigurati prostor za buduće socijalno poduzeće u skladu sa svim potrebnim propisima.

ČAKOVEC – U Vladi RH potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za 28 projekata vrijednih 670 milijuna kuna, a među njima je i projekt rekonstrukcije i opremanja Županijske bolnice Čakovec za potrebe dnevne bolnice i dnevne kirurgije. Radi se projektu vrijednom oko 65 milijuna kuna, a 50 milijuna kuna financirat će se iz Europskog fonda za regionalni razvoj i državnog proračuna, dok će razliku od oko 15 milijuna pokriti Međimurska županija. Radi se o maksimalnom iznosu koji se može dodijeliti pojedinoj bolnici u sklopu ovog poziva na natječaj, a njime će se u naredne tri godine rekonstruirati i dograditi objekt Paviljon 3, javnosti poznat kao „stara interna“ u koji će se smjestiti Odjel za fizikalnu terapiju, Centralna dnevna bolnica s kemoterapijom, Odjel za psihijatriju i Psihijatrijska dnevna bolnica te će rekonstruirati i obnoviti odjel Kirurgije I. Uz građevinske radove, tim će se novcem čakovečka bolnica i opremiti visokokvalitetnom i suvremenom medicinskom opremom.

ZAGREB – Grad Zagreb raspisao je natječaj za izradu idejnog urbanističko- arhitektonskog rješenja Osnovne škole Podbrežje. Cilj natječaja je analizom prostornih mogućnosti dobiti funkcionalno i oblikovno vrijedno rješenje za realizaciju planiranih sadržaja osnovne škole. Pet najboljih urbanističkih i arhitektonskih rješenja osnovne škole bit će nagrađeno. Nagradni fond iznosi 180 tisuća kuna.

PETERANEC – Radove na dogradnji Područne škole Peteranec, koji su u završnoj fazi, obišao je koprivničko-križevački župan Darko Koren sa suradnicima te načelnik Općine Peteranec Krešimir Matijašić. Matijašić je podsjetio kako je škola bila u derutnom stanju, a osnovni je problem bio u tome što su se kuhinja i kotlovnica nalazile u jednom prostoru, dok sanitarni čvorovi nisu bili primjereni suvremenim uvjetima nastave, te je zahvalio Županiji što je krenula s projektom dogradnje. Župan Koren kazao je kako je ovaj projekt nastavak ulaganja u sektor školstva, koji će i dalje biti prioritet, a ovim radovima izgradit će se dvije učionice, kuhinja i sanitarni čvorovi te će se obnoviti toplinska ovojnica cjelokupne zgrade i električne instalacije. Vrijednost radova je 2,3 milijuna kuna, a Općina Peteranec sufinancira 750 tisuća kuna

GORNJA RADGONA – U sklopu 55. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrane AGRA okrugli stol na temu „Iskustvo Republike Hrvatske i Republike Slovenije u provedbi programa ruralnog razvoja 2014. – 2020. – na primjeru Zagrebačke županije i KGZS – Zavod Novo Mesto“ održao se ovog ponedjeljka, 28. kolovoza na prostoru sajma. Na pitanje kako što bolje iskoristiti sredstva Europske unije za razvoj sela i poljoprivrede odgovore su dali predstavnici akademske zajednice, poljoprivrednika, ministarstava nadležnih za ruralni razvoj i poljoprivredu te predstavnici iz Zagrebačke županije i KGZS Novo Mesto.  Želimo čuti dobra iskustva od Slovenije jer je svaki savjet i pomoć dobrodošla – izjavila je zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žižak te dodala da je okrugli stol organiziran iz razloga što dolazi novo programsko razdoblje za povlačenje sredstava Europske unije, a Zagrebačka županija se želi što bolje za to pripremiti.

KRAPINA – Javni poziv sa zainteresiranom javnošću o postupku donošenja Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o dodjeli stipendija učenicima srednjih škola i studentima, objavila je Krapinsko-zagorska županija. Svake godine se u proračunu županije planira od milijun kuna te se u skladu s Pravilnikom dodjeljuje oko 60-ak učeničkih i 60-tak studentskih stipendija. Na taj način je od 1993. godine pa da 2016. županijske stipendije dobilo oko 750 učenika i 750 studenata. Provedba samog javnog poziva za dodjelu stipendija te prijedlozi s tržišta rada županije pokazuju da bi se trebalo napraviti nekoliko glavnih korekcija, te bi na taj način njegova primjena bila još kvalitetnija i više na usluzi potencijalnim dobitnicima stipendija. Svoja mišljenja i očitovanja građani mogu u pisanom obliku na propisanom obrascu poslati na adresu Krapinsko-zagorske županije, do 07. rujna 2017. godine.

VARAŽDIN – Završna konferencija projekta PoKret – poduzetno i kreativno, održava se danas, 28.08.2017. godine, u maloj dvorani županijske palače u Varaždinu.  Nositelj projekta je Udruga za razvoj građanskog društva i poduzetništva koja djeluje u sklopu Gospodarske škole Varaždin i čiji su članovi uglavnom djelatnici Gospodarske škole  koji volonterski organiziraju radionice i nastoje motivirati učenike da osim obveznih sadržaja stječu i dodatne vještine. Kako je Varaždinska županija partner projekta, sudionicima konferencije obratit će se i zamjenik župana Tomislav Paljak.

loading