Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.08.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Dodatno sufinanciranje hitne medicine, odnosno zapošljavanje još dva liječnika za područje Zaprešića i okolnih općina, dok se ne izmjeni Mreža hitne medicine, dogovorili su na današnjem sastanku u Zagrebačkoj županiji  župan  Stjepan Kožić, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk i načelnici 7 susjednih općina Bistre, Brdovca, Dubravice, Jakovlja, Luke, Marije Gorice i Pušće.  U prijelaznom razdoblju, tijekom dana i noći osigurat će se nazočnosti dva T1 tima, što podrazumijeva nazočnost dva liječnika tijekom 24 sata u Ispostavi hitne medicine u Zaprešiću,  za što će se osigurati dodatnih 500.000 kuna. Tako će se od 10. rujna zaposliti dva liječnika hitne medicine, pola iznosa financirat će Zagrebačka županija, a preostali iznos Zaprešić i spomenute općine. Zaprešić će tako ubuduće imati na raspolaganju 10 liječnika odnosno dva u svakoj smjeni. Osim toga, Zaprešić i spomenute okolne općine zajednički će sufinancirati rad dodatne 2 medicinske sestre kako bi vrata hitne u Zaprešiću bila otvorena 24 sata dnevno za što će se osigurati 200.000 kuna. Također, župan Stjepan Kožić uputit će Ministarstvu zdravstva novi zahtjev za izmjenu i dopunu Mreže hitne medicine kojom će se za područje Zagrebačke županije tražiti dodatnih 15 T1 timova, ukupno 60. Naime, problem je što ne postoji standard o broju stanovnika koje pokriva jedan T1 tim. Tako sada u Zagrebačkoj županiji jedan T1 tim hitne skrbi za  7.078 stanovnika, dok u Krapinsko zagorskoj za 3.508 te u Karlovačkoj županiji 3.682. Uz to Zagrebačka županija jedina  je županija u RH koja nema opću bolnicu na svom području i pacijenti se voze na zbrinjavanje u bolnice na području Grada Zagreba.

ZAGREB – Pilot projekt Hrvatske akademske i istraživačke mreže Carneta i Ministarstva znanosti i obrazovanja, e-Škole, priveden je kraju. Riječ je o projektu koji je obuhvatio 10 posto osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, njih 151, u kojima će se primjenom informacijsko-komunikacijske tehnologije modernizirali i unaprijedili kako nastavni tako i poslovni procesi. Vrijednost prve faze digitalizacije škola iznosi gotovo 307 milijuna kuna. „Svi nastavnici, stručni suradnici i administrativno osoblje dobili su tablete, prijenosna i hibridna računala za korištenje u svakodnevnoj nastavi a škole su opremljene s prezentacijskom i interaktivnom učionicom u kojoj se nalazi veliki prezentacijski ekran te 30 tableta s tipkovnicama za učenike“, istaknula je Andrijana Prskalo Maček, voditeljica projekta e-Škole i zamjenica ravnatelja Carneta. Nakon uspješno okončanog pilot projekta e-Škole uskoro bi trebala započeti druga faza vrijedna 1,3 milijarde kuna koja će nove digitalne tehnologije dovesti u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj.

ZAGREB – S ciljem povećanja udomiteljskih obitelji za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u suradnji s UNICEF-om Hrvatska, pokreće nacionalnu kampanju za promicanje udomiteljstva „Svako dijete treba obitelj“ s posebnim naglaskom na osiguravanje obiteljske skrbi za djecu do 3. godine starosti. Prema posljednjim podacima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u udomiteljskim obiteljima za djecu i mlade trenutačno je smješteno 2259 djece. Istovremeno, u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi trenutno je smješteno 814 djece, od kojih 169 živi u stambenim zajednicama u programu organiziranog stanovanja uz podršku odgajatelja, a 90 djece mlađe je od 3 godine, istaknula je u utorak, 28. kolovoza ministrica Nada Murganić predstavljajući kampanju.  Kampanja „Svako dijete treba obitelj“ kreće 9. rujna kada će biti održana i humanitarna utrka Mliječna staza. U sklopu kampanje pokrenuta je i besplatna telefonska linija 0800 82 82 na kojoj građani zainteresirani za udomiteljstvo mogu dobiti sve potrebne informacije.

ZAGREB – U tijeku su radovi , vrijednosti 200-ak milijuna kuna, na posljednjoj etapi rekonstrukcije Radničke ceste čime će Zagreb do 1. studenog dobiti jednu od najljepših prometnica, kojom će se olakšati spoj sa Zračnom lukom. Radi se o prometnici kojom dnevno u Zagreb ulazi 15% svih vozila, a radovi obuhvaćaju rekonstrukciju dijela od  nadvožnjaka preko željezničke pruge do Domovinskog mosta, duljine od oko 1,24 kilometra.

ČAKOVEC – U okviru  projekta „ Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije“ u utorak, 28.kolovoza 2018. godine je u zgradi Scheier, u Čakovcu, održana radionica „Komunikacijske vještine“. Cilj Projekta je unaprijediti  kvalitetu socijalnog dijaloga između  tijela javnih vlasti, poslodavaca i sindikata, istaknuo je zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin. Upravo bolji socijalni dijalog djeluje na gospodarski razvoj  zapošljavanje, poboljšanje poduzetničke klime, obrazovanje, tržište rada, poreznu politiku, naglasila je zamjenica župana Bjelovarsko bilogorske županije, Bojana Hribljan. U okviru projekta u Međimurskoj županiji, uz današnju radionicu, održati će se 2 okrugla stola, najavio je zamjenik župana Josip Grivec rekavši kako je socijalni dijalog u Međimurskoj županiji na zavidnoj razini. Projekt ukupne vrijednosti gotovo milijun kuna, provodit će se osamnaest mjeseci.

 VARAŽDIN – Opća bolnica Varaždin bit će prva javna zdravstvena ustanova na području sjeverozapadne Hrvatske koja će imati uređaj za magnetsku rezonancu vrijedan 7 milijuna i 145 tisuća kuna. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. Činjenica da je Ministarstvo zdravstva za instalaciju magnetske rezonance na sjeveru Hrvatske odabralo upravo Opću bolnicu Varaždin, potvrđuje važnost ove zdravstvene ustanove kao regionalnog centra  istaknuo je zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin.

ZAGREB – Radni sastanak u prostorijama Zagrebačke županije u Zagrebu danas, 28. kolovoza 2018. godine, održat će župan Stjepan Kožić, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk i načelnici 7 općina Bistre, Brdovca, Dubravice, Jakovlja, Luke, Marije Gorice i Pušće kako bi dogovorili sufinanciranje rada hitne medicine za područje Zaprešića i okolnih općina.

ZAGREB – Završno događanje pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ na kojem će biti predstavljeni rezultati projekta bit će održano danas, 28. kolovoza 2018. godine u Zagrebu. Rezultate pilot projekta e-Škole čija ukupna vrijednost iznosi gotovo 307 milijuna kuna, a obuhvatio je 10% osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, predstavit će zamjenica ravnatelja CARNET-a i voditeljica projekta Andrijana Prskalo Maček te najaviti drugu fazu projekta vrijednu 1,3 milijarde kuna.

ČAKOVEC – Čakovec je deseti grad u Hrvatskoj po ostvarenoj neto dobiti u poduzetničkim tvrtkama. Naime, prema analizi koju je objavila Fina, poduzetnici koji imaju sjedište na području Grada Čakovca, u prošloj su godini ostvarili neto  dobit u iznosu od 307 milijuna i 131 tisuću kuna. U prvih deset gradova u Hrvatskoj, posluje 51,5% svih poduzetnika, pri čemu u Čakovcu djeluje 1.276 poduzetnika, kod kojih je zaposleno 13.028 osoba, a koji su lani ostvarili sedam milijuna i 120 tisuća kuna ukupnog prihoda. Očekivano prva tri mjesta osvojili su najveći hrvatski gradovi, Zagreb, Split i Rijeka, dok je četvrta Velika Gorica.  Ostali gradovi koji su među najuspješnijima, osim Poreča, po broju stanovnika veći su od Čakovca.

KOPRIVNICA – Radni sastanak s predstavnicima partnera u projektu „Prilika za sve 3“, ravnateljima 16 osnovnih i šest srednjih škola iz Koprivničko-križevačke županije održao je zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić. Radi se o projektu kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju, a u narednoj školskoj godini bit će osigurano 58 pomoćnika za 67 djece. Projekt je vrijedan 10,1 milijun kuna, od čega 95% sufinancira Europski socijalni fond, a preostalih 5% Koprivničko-križevačka županija. Ova su sredstva osigurana za četverogodišnje razdoblje.

ZAGREB – Konferencija za medije na kojoj će biti predstavljena kampanja „Svako dijete treba obitelj“ bit će održana u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u utorak, 28. kolovoza 2018. godine. Odrastanje u ustanovama za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koliko god se odgojitelji trudili, ne može zamijeniti individualiziranu, toplu obiteljsku skrb. Brojna istraživanja dokazala su osobitu štetnost odrastanja u ustanovama za najmlađu djecu. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF, u suradnji s Forumom za kvalitetno udomiteljstvo pokreću stoga kampanju „Svako dijete treba obitelj“. Cilj kampanje je povećanje broja udomitelja i osiguravanje brižnih udomiteljskih obitelji za najmlađu djecu koja trenutačno odrastaju u ustanovama.

loading