Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.08.2019.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Bogat program 54. Tjedna kajkavske kulture, koji će se ove godine održati od 8. do 14. rujna, predstavljen je danas, 28. kolovoza 2019. godine, na press konferenciji u Krapini. Tjedan kajkavske kulture ušao je među top 32 hrvatska turistička događaja, te je stoga ove godine još bogatiji događanjima, a uz one standardne sadržaje, poput nastupa brojnih KUD-ova te gostovanja općina i gradova iz kajkavske regije u okviru programa „U ozračju kaja i Vinskog placa, posjetitelje će ove godine dočekati i Žmah plac, Krapinski čoko oblizeki, izložba predimenzioniranih tradicijskih drvenih igračaka i niz drugih sadržaja, navodi direktorica Turističke zajednice Grada Krapine Nedjeljka Vodolšak. Središnji događaj Tjedna je Festival kajkavskih popevki, navodi predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo damir Novina te naglašava da je za nastup na “Večeri novih popevki” u subotu, 14. rujna odabrana 21 skladba, a prethodit će joj retrospektivni koncert “Popevke zanavek”, 13. rujna. Na predstavljanju programa bio je i saborski zastupnik Žarko Tušek, koji i sam piše skladbe za krapinski Festival. – S pozicije Grada, Krapinsko-zagorske županije, ali i središnje vlasti, čini se sve kako bi se manifestacija digla na još višu razinu. Ona je ove godine ušla u katalog stožernih i centralnih turističkih manifestacija na području Hrvatske, a od prošle godine ima i ono što zaslužuje, a to je pokroviteljstvo triju najviših državnih institucija, Predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Vlade, naglašava Tušek. Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović najavljuje kako će u „najsvetijem krapinskom tjednu“ svatko moći pronaći nešto za sebe, a cilj je da Krapina u punom smislu riječi živi kroz čitavih tjedan dana. Govoreći o sadržajima predstojećeg Tjedna kajkavske kulture župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar posebno se osvrnuo na dječje stvaralaštvo i Mali kaj, te naglasio da se ova pedesetogodišnja tradicija ne bi mogla održati da se nije radilo s djecom. Također najavio je i sastavni dio ove kulturno-zabavne manifestacije, koji okuplja gospodarstvenike ovog kraja i šire Zagorski gospodarski zbor, koji će ove godine doživjeti svoje 27. izdanje.

BJELOVAR/KOPRIVNICA – U radnom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji ove srijede, 28. kolovoza 2019. godine, boravio je ministar uprave Ivan Malenica sa suradnicima. Sa županima Damirom Bajsom i Darkom Korenom ministar Malenica razgovarao je o usklađivanju ustroja županija s povjerenim poslovima Ureda državne uprave, koje će županije preuzeti s prvim danom 2020., zatim o Sporazumu o preuzimanju povjerenih poslova i službenika i namještenika, planiranju sredstava za financiranje povjerenih poslova u proračunima za narednu godinu, definiranju hodograma aktivnosti oko tehničkih prilagodbi povjerenih poslova i ostalim pitanjima vezanim u povjeravanje poslova Državne uprave Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

ZAGREB – Manifestacija „Idemo na selo – tjedan seoskog turizma u Zagrebačkoj županiji“   koji će u 11 objekata OPG-a na području županije od 2. do 8. rujna uz prigodan popust sa 30% gostima nuditi pet usluga, noćenja na selu, degustacije vina, kulinarske radionice tradicionalne kuhinje, prodaju vlastitih proizvoda i iznajmljivanje prostora, predstavljena je na press konferenciji ove srijede, 28. kolovoza u prostorijama Zagrebačke županije u Zagrebu. Zagrebačka županija prepoznatljiva je ruralna destinacija, a seoski turizam bitan je segment razvoja turističkih potencijala, pa ova manifestacije dodatno obogaćuje ponudu- rekla je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović. Sudionici OPG-i na području su Jastrebarskog, Samobora, Ivanić Grada, Kloštar Ivanića i Svetog Ivana Zeline. -Zagrebačka županija značajno ulaže u razvoj poljoprivrede i ruralnog turizma tako da nam je cilj promocija OPG-ova i njihovih autohtonih proizvoda- rekao je pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Josip Kraljičković. Detaljne informacije o manifestaciji, sadržajima i ponudi  te rezervacije dostupni su na web – u i društvenim mrežama idemonaselo.hr

DONJA DUBRAVA – Počinje energetska obnova zgrade i školske dvorane u Donjoj Dubravi vrijedna 6,5 milijuna kuna, od čega je 60% sredstava osigurano iz EU fondova. Potpisivanje Ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi zgrade i školske sportske dvorane Osnovne škole Donja Dubrava, održano je danas, 28. kolovoza 2019. godine, u prostorijama škole. Ugovor je, uz nazočnost župana Međimurske županije Matije Posavca te svih zaposlenika škole, s izvođačem radova potpisala ravnateljica Osnovne škole Donja Dubrava Mirjana Ribić, naglasivši kako je ovo uz digitalni napredak što ga škola doživljava ovih dana, a zahvaljujući projektu Škola za život, ujedno i veliki iskorak u energetskom smislu. Naime uskoro, temeljem potpisanog ugovora, ovdje kreću radovi koji se odnose na zamjenu stolarije, rekonstrukciju vanjske ovojnice zgrade i krovišta te niz strojarskih radova u sustavu grijanja kao i kompletnu zamjenu rasvjete. Sve to rezultirat će uštedama u potrošnji toplinske energije za 54,88% . Ovo je lijep poklon inovativnoj školi uključenoj u brojne projekte te uz odlične rezultate koje ostvaruju njeni učenici, ali i uz 230. obljetnicu školstva te 150 obljetnici osnivanja prve čitaonice, naglasio je međimurski župan Matija Posavec. Rok za završetak radova, na energetskoj obnovi škole u Donjoj Dubravi, je 180 dana.

ZAGREB – Nezaposlenost u gradu Zagrebu znatno je ispod državnog prosjeka, 3,7% pokazuju podaci zagrebačke statistike za kraj lipnja ove godine. U Zagrebu je bilo nešto više od 385 tisuća zaposlenih, odnosno 0,2% više nego krajem svibnja. Broj nezaposlenih je, na mjesečnoj razini pao za 1,8 % i u Zagrebu ih je bilo 14.959. Glavni grad tako bilježi ispodprosječnu stopu nezaposlenosti, s obzirom da je ta stopa za lipanj na razini Hrvatske, po podacima Državnog zavoda za statistiku iznosila 7,2 %. Prema podacima Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, većina zaposlenih u Zagrebu radi u pravnim osobama – 354.715 osoba. Po broju zaposlenih slijedi javna uprava i obrana te potom prerađivačka industrija.

BJELOVAR – Radni sastanak s pomoćnikom ministra hrvatskih branitelja Dinkom Tandarom, predstavnicima braniteljskih udruga s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, predstavnicima vojske te grada Pakraca uoči obilježavanja 28. obljetnice tragične pogibije hrvatskih branitelja u Kusonjama, održao je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Dogovoren je program obilježavanja koja će se održati 8. rujna, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju kod Rakovog Potoka, potom će se održati Mimohod istine do kapelice Male Gospe gdje će uslijediti Komemoracija te potom sveta misa zadušnica koju će predvoditi bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak.

ZAGREB – Zagrebačka županija pokrenula je program edukacije „Poduzetništvo u turizmu“ kroz koji će osigurati sufinanciranje edukacije za 15 polaznika sa svog područja. Cijena edukacije po polazniku iznosi 12.000 kuna od čega će Zagrebačka županija sufinancirati 9.000 kuna. Četveromjesečnu edukaciju provodit će Ekonomski fakultet u Zagrebu, a rok za prijavu je do ovog petka, 30. kolovoza. Edukacija će započeti 13. rujna, a održavat će se u prostorima Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, petkom poslijepodne i subotom prijepodne. Po završetku Programa, svaki polaznik obranit će završni rad pred komisijom nakon čega stječe certifikat o završenom programu koji se upisuje u radnu knjižicu. Tekst javnog poziva i prijavni obrazac nalaze se na web stranici Zagrebačke županije.

VARAŽDIN – U današnje vrijeme neobično je važno osvijestiti važnost cjeloživotnog učenja, napose kako bi se zadovoljile potrebe tržišta rada, zaključak je danas, 28. kolovoza 2019. godine, u Varaždinu održanog okruglog stola pod nazivom „Cjeloživotno učenje kao odgovor na izazove tržišta rada“. Okrugli stol održan je u sklopu EU projekta „Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije“. Nositelj projekta, vrijednog gotovo milijun kuna, a koji je trajao 18 mjeseci je Bjelovarsko- bilogorska županija, rekla je zamjenica župana Bojana Hribljan izdvojivši održavanje triju okruglih stolova, s najaktualnijim temama, te posjet Istarskoj županiji kao i Nizozemskoj u cilju razmjene iskustava. Ove tri županije nisu zaobišla nepovoljna demografska kretanja, starenje stanovništva te duži radni vijek, a u skladu s tim sve veći zahtjevi poslodavaca pa su upravo cjeloživotno obrazovanje i cjeloživotno učenje od velike važnosti, rekao je jedan od predavača okruglog stola, konzultant za tržište rada Vitomir Tafra, iznijevši podatk kako je programima cjeloživotnog učenja u EU obuhvaćeno 15% stanovništva dok je u Hrvatskoj to svega 2,4%. Važno je da su se kroz ovaj projekt popularizirale i teme poput važnosti strukovnih zanimanja, primijetio je zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin, a u tom smislu pozitivna iskustva bilježi i Međimurska županija, istaknuo je zamjenik župana Joip Grivec.

KOPRIVNICA – Izmijenjen je i dopunjen Pravilnik o uvećanim studentskim stipendijama Grada Koprivnice redovnim studentima na preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju koji imaju utvrđeni invaliditet veći od 50% kao i studentima koji se školu za deficitarna zanimanja u RH. Odlukom se omogućuje stipendiranje navedenih studenata u uvećanom iznosu i to za osobe s invaliditetom na 800 kuna za studiranje u Hrvatskoj i 1.600 kuna za studiranje u inozemstvu te 800 kuna za studente koji se školuju za deficitarna zanimanja u RH.

MURSKO SREDIŠĆE – Grad Mursko Središće, u svrhu dodjele jednokratne novčane pomoći, prikuplja popis redovitih studenata s područja Grada. Visina jednokratne novčane pomoći odrediti će se prema broju prijavljenih studenata s područja grada i financijskim sredstvima u gradskom proračunu. Jednokratna novčana pomoć isplatiti će se početkom studentske godine. Redoviti studenti koji ispunjavaju uvjete, odnosno imaju prebivalište na području grada,  mogu na popisanom obrascu dostaviti prijavnicu za dodjelu jednokratne novčane pomoći do 14. listopada na adresu Grada Mursko Središće.

KRAPINA – I ove godine Udruga Uzorne hrvatske seoske žene raspisala je natječaj za izbor “Najuzornije hrvatske seoske žene”. Krapinsko-zagorska županija ima dvije kandidatkinje Danicu Bajs iz Selnice u Mariji Bistrici koju je prijavila Županija i Ines Kuna Lihtar iz Gotalovca u općini Budinščina koja je predložena od strane Savjetodavne službe. Krapinsko-zagorska županija sudjeluje na izboru za najuzorniju seosku ženu s ciljem promocije vrijednosti i važnosti žena na selu, podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanja obitelji i kulturne baštine, a  poljoprivredu smatra jednom od temeljnih i najvažnijih prioriteta, potičući poljoprivrednu proizvodnju. Ovogodišnji izbor održat će se 12. listopada u gradu Ozlju.

loading