Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.09.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREBInkubacijski centar za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije – BIOCentar, na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj, otvorio je danas predsjednik Vlade RH Zoran Milanović. Riječ je o inkubatoru u kojem će start-up kompanijama, ali i postojećim biotehnološkim i istraživačkim projektima biti osigurana sva potrebna laboratorijska infrastruktura, edukativna i sadržajna podrška kako bi se biotehnološke tvrtke razvile i postale konkurentni tržišni čimbenici. Centar izvrsnosti biotehnologije financiran je u okviru Operativnog programa “Regionalna konkurentnost 2007.-2013” s nešto više od 16 milijuna eura.

ZAGREB – Prvi val izbjeglica zbrinutih u Zagrebu proteklih dana, te otpraćenih prema državama njihovih odredišta u Zapadnoj Europi, prošao je u glavnom gradu Hrvatske bez i jednog zdravstveno upitnog slučaja, incidenta ili epidemiološke ugroze. Preliminarni je to zaključak obrade podataka pružanja medicinske skrbi izbjeglicama koju je obavljao Dom zdravlja Zagreb Centar, kao najveća institucija primarne zdravstvene zaštite u državi.Tijekom proteklih osam dana pregledano je 308 osoba, kojima je na licu mjesta pružena zdravstvena njega, najčešće zbog manjih zdravstvenih problema, iscrpljenosti ili ozljeda stopala uslijed dugog hodanja. Od toga 10 izbjeglica je upućeno na bolničko liječenje u KBC Zagreb, KBC Sestara milosrdnica, te Kliniku za infektivne bolesti. Među zbrinutima bile su i dvije trudnice koje su upućene na ginekologiju.

KRIŽEVCI – „Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva“ naziv je danas predstavljenog projekta u Križevcima, kojem je nositelj Koprivničko-križevačka županija, a partneri Grad Križevci te križevačko Pučko otvoreno učilište. Projekt je vrijedan oko 550 tisuća kuna, Koprivničko-križevačka županija sufinancira ga s oko 250 tisuća, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 198 tisuća kuna, kaže voditeljica Ureda za gospodarenje energijom Grada Križevaca Ljiljana Stojsavljević Križan. Traje 18 mjeseci, u njemu će sudjelovat 15 dugotrajno nezaposlenih osoba s područja Koprivničko-križevačke županije koji će proći edukaciju od 150 sati te steći nove kompetencije na tržištu rada. Njih 10 zaposlit će se u Gradu Križevcima putem javnih radova i obilazit će kućanstva na području Grada i Županije.

VARAŽDIN – Sastanak s predsjednikom Vijeća srpske nacionalne manjine i predstavnicima slovenske i albanske nacionalne manjine u Gradu Varaždinu održao je danas gradonačelnik Goran Habuš. Sastanak je bio prilika da se naznače problemi s kojima se suočavaju pripadnici manjina koji čine manje od 1 posto u ukupnom udjelu varaždinskog stanovništva. Radi se o problemu niskog životnog standarda i niske stope zaposlenosti, ističe predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Mile Sekulić. Predstavnici manjina su predstavili i svoje programe rada i financijske planove za 2016. godinu u kojima Grad Varaždin sudjeluje sa oko 120 tisuća kuna. O problemima ovih manjinskih zajednica, predstavnici mogu sa mnom razgovarati i svakog prvog utorka u mjesecu, ističe varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i dodaje da je danas zaključeno da će oni biti prisutni i na idućim sjednicama Gradskog vijeća.

ZAGREB –  Izložbeno prodajna sajamska manifestacija Dani Slavonije u Zagrebu otvorena je danas na Trgu bana Josipa Jelačića. Do petka 02. listopada Zagrepčani i brojni turisti mogu degustirati slavonske delicije te uživati u bogatom kulturno umjetničkom programu, ali i upoznati se sa tradicijskim zanatima na koje su Slavonci osobito ponosni.

ZAGREB – Nakon promocije 292 nova doktora znanosti i umjetnosti u Hrvatskom narodnom kazalištu, održana je i Sveučilišna vrtna zabava u Botaničkom vrtu, kojom se tradicionalno obilježava početak nove 347. po redu akademske godine na Sveučilištu u Zagrebu. Deveta je to po redu vrtna zabava u kojoj se sastaju studenti s obiteljima, kao i profesori s obiteljima s ciljem promicanja osnovnih hrvatskih vrijednosti – vladavinu morala i obiteljskog duha. Da je Botanički vrt jedno od reprezentativnih mjesta u gradu, potvrdio je gradonačelnik Milan Bandić, najavivši i obnovu 125 godina starih staklenika, što će Grad Zagreb sufinancirati sa 50 posto.

ŠTRIGOVA – Završnica dviju akcija koje su provele Međimurska županija i njena turistička zajednica održana je prošlog tjedna u Štrigovi, dodjelom nagrada akcija Zeleni cvijet Međimurja te Međimurski i zlatni gurman. Uz očuvanje i unapređenje turističkog prostora, nagradama Zeleni cvijet potiče se na aktivnosti uređenja, čišćenja i održavanja okoliša privatnih kuća i stanova, ali i okoliša te ugostiteljskih, turističkih objekata i vinskih kuća. Dodijeljeno je i priznanje u akciji Čovjek Ključ uspjeha, koju je dobio Josip Mikec iz TZ Štrigova u kategoriji djelatnika u sustavu turističkih zajednica. Posebno je zanimljiva bila akcija Najte nikaj zameriti ili Međimurski gurman i Zlatni međimurski gurman, kampanja koja teži postizanju globalne ugostiteljske kvalitete Međimurja. U kategoriji Međimurski gurman je nagradu primilo pet međimurskih restorana, dok titulu Zlatnog gurmana nose njih četiri.

ZAGREB – Izmjene i dopune županijskog Prostornog plana Zagrebačke županije kojim se utvrđuju tri lokacije za smještaj kazeta za zbrinjavanje građevinskog otpada koji sadrži azbest i to: Beljavine na području Grada Vrbovca, Novi Dvori u Zaprešiću i Mraclinska Dubrava u Velikoj Gorici, prihvatili su vijećnici županijske Skupštine. Donesena je i odluka o zaštiti izvorišta Strmec, Šibice i Bregana, a propisane su i mjere pasivne i aktivne zaštite te sanacije u zonama radi sprečavanja nepovoljnog djelovanja onečišćenja ili drugih utjecaja koje mogu utjecati na zdravstvenu ispravnost vode ili njenu izdašnost.

ZAPREŠIĆ – Uređenje i izgradnja školskih i predškolskih objekata obilježila je proteklo razdoblje u gradu Zaprešiću. Tako je otvoren 10 milijuna kuna vrijedan dograđeni dio heksagona s osam učionica i popratnih prostora kabineta OŠ Ljudevita Gaja, te je s pola milijuna kuna rekonstruiran dio stare zgrade PŠ Jablanovec. Ova stara zgrada, već sljedeće godine bit će dodatno sanirana u suradnji sa Zagrebačkom županijom i Fondom za energetsku učinkovitost za što je osigurano milijun kuna.I sto tako izrađena je sva dokumentacija i ishođena građevinska dozvola za izgradnju PŠ Kupljenovo te će se krenuti s izradom dokumentacije za projekt izgradnje školske sportske dvorane OŠ Antun Augustinčić.

VARAŽDIN – U obilježavanje 9. Tjedna cjeloživotnog učenja koji se ove godine u Republici Hrvatskoj obilježava od danas do  nedjelje 4. listopada, aktivno se uključuje i Pučko otvoreno učilište Varaždin. Ovogodišnja kampanja provodi se pod sloganom „Dobro je učiti“, te je usmjerena na prenošenje poruke o važnosti učenja i mogućnostima koje pruža uključivanje u proces cjeloživotnog učenja. Osim kreativnih radionica u prostorijama POU Varaždin, tijekom cijelog tjedna na Franjevačkom trgu bit će postavljen i informativni štand u vremenu od 10,00 do 14,00 sati.

SVETI PETAR OREHOVEC – „Potaknimo solidarnost – brinimo o drugima i dijelimo ono što imamo!“ tema je ovogodišnjeg međunarodnog projekta ACES u kojem sudjeluje Osnovna škola Sveti Petar Orehovec kao jedini predstavnik Koprivničko-križevačke županije. Orehovčani su izabrani putem natječaja na koji je prijavljeno 266 projekata iz 15 zemalja srednje i istočne Europe. Sredstva za provođenje dobila su 42 projekta, a u 10 ih sudjeluju škole iz Hrvatske. Partner školi Sveti Petar Orehovec je škola iz Srbije, a naziv njihovog projekta je „I tvoj glas može biti dio rješenja“, jer kroz projekt žele ostvariti suradnju sa slijepom djecom u Hrvatskoj i Srbiji. Pripremit će po dvije zvučne knjige, jednu hrvatskog te jednu srpskog autora kao i radijske igre na temu tolerancije prema različitim rasama i nacijama. Snimit će i dva kratka dokumentarna filma, te održati brojne radionice i sportske aktivnosti. Na razmjenu će putovati po šest učenika i dva voditelja iz svake škole.

KRAPINA – O sudjelovanju na ljetnoj akademiji savjeta mladih održanoj u Istri, na kojoj je krapinski Savjet mladih predstavljao Karlo Vuljanko bilo je govora na posljednjoj sjednici, na kojoj je predsjednik Jurica Vincelj, izvijestio članove i o provođenju projekta u organizaciji Leo kluba Zagorje „Vježbanjem pokrenimo grad“. Izgrađen je Street workout park za koji je Grad Krapina darovao zemljište te donirao građevinski materijal i dvije sprave za vježbanje, a Savjet mladih je u sklopu izgradnje parka organizirao druženje za mlade volontere. Sjednici je prisustvovao i predsjednik Gradskog vijeća, Željko Pavić, koji je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim radom članova Savjeta mladih te ih pozvao da se aktivno uključe u izradu prijedloga proračuna Grada u stavci proračuna koja se odnosi na projekte za udruge i mlade za 2016. godinu.

loading