Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.09.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Grad Zagreb objavio je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za davanje vrtnih parcela na korištenje na području gradskih četvrti Novi Zagreb – zapad i Peščenica – Žitnjak. Riječ je o ukupno 47 parcela u površini od 50 m2, od kojih su 32 na području Gradske četvrti Novi Zagreb – Zapad, na lokaciji Mrkšina ulica i 15 na području Gradske četvrti Peščenica-Žitnjak, na lokaciji Ulica I. gardijske brigade „Tigrovi“. Parcele se daju na korištenje besplatno na dvije godine, za proizvodnju hrane, začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe. Natječaj traje 15 dana od dana objave.

ZAGREB – U  projekt „Jedna HR županija- jedna obnovljena kuća u BIH“, koji je osmišljen na način da svaka županija u RH-a obnovi jednu kuću u Bosanskoj Posavini, raseljenih i izbjeglih Hrvata, uključila se i Zagrebačka županija. Nakon što je obnovljeno sedam kuća, današnjim potpisivanjem Ugovora Zagrebačka županija u sklopu projekta obnovit će i osmu kuću. Za tu svrhu osigurano je 120 tisuća kuna, istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Projekt provodi nevladina udruga Savez za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine, a kriteriji obnove su jasni; transparentnost projekta i da se obnavlja kuća za poznatog krajnjeg korisnika koji se vratio i živi na tom području u lošim uvjetima.

KOPRIVNICA – U okviru projekta „Europski poduzetnici sutrašnjice“ financiranog u okviru Erasmus + programa 50 učenika i profesora iz Francuske, Finske i Italije gosti su Srednje škole Koprivnica. Prijem je za njih danas održan u koprivničkoj Gradskoj upravi. Srednja škola Koprivnica domaćin je najveće sedmodnevne mobilnosti u sklopu projekta „Europski poduzetnici sutrašnjice“. Dvogodišnji projekt završit će iduće godine u lipnju, a oformljene su četiri skupine koje imaju svoje programe, kaže voditelj projekta Mario Latin. Najvažnije od svega je prikupljanje iskustva i stvaranje prijateljstva, ističe zamjenica koprivničkog gradonačelnika Melita Samoborec. Srednja škola Koprivnica za provođenje svog dijela projekta iz Europske unije dobila je 25 tisuća eura. Već u prosincu učenici koprivničke škole odlaze na desetodnevni boravak u Francusku.

ZAGREB – Na prostoru uz dječje igralište, između ulica Antuna Stipančića i Bernarda Vukasa, Vijeće Mjesnog odbora Gajevo planira napraviti tri sportska igrališta – za nogomet, košarku i rukomet, koja su im, kako je naglasila predsjednica VMO Liliana Čuk neophodno potrebna kako bi se djeca i mladi imali gdje rekreirati ili trenirati. Osim igrališta, građanima Gajeva neophodno je potreban i društveni dom za čiju izgradnju su također u tijeku predradnje, između ostalog, i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Ipak, dok se ne sagradi novi društveni dom, postojeći neadekvatni objekt će se urediti kako bi mogao poslužiti građanima. Početak gradnje očekuje se u drugoj polovici 2017. Ili početkom 2018. godine. Inače, u ovoj gradskoj četvrti, na inicijativu građana u Parku 149. brigade u kolovozu ove godine napravljeno je vježbalište za odrasle, prvo takvo u ovoj gradskoj četvrti. Za taj je projekt VGČ izdvojilo 265 tisuća kuna.

ZAGREB – Uz već ove godine osiguranih 7,3 milijuna kuna proračunskih sredstva, Zagrebačka županija rebalansom je osigurala dodatnih gotovo  2 milijuna kuna za sufinanciranje izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture gradova i općina na svom području. Do sada je dodijeljeno 7 milijuna kuna, a zahtjevi premašuju iznos od 20 milijuna kuna. Četiri su programa koja ovim sredstvima Zagrebačka županija pomaže u  gradovima i općinama na svom području, a to su: zbrinjavanje otpada, vodoopskrba, prometna infrastruktura i otpadne vode.

KRAPINA – Polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna Krapinsko-zagorske županije u ovoj godini bilo je jedna od važnijih tema jučerašnje sjednice Županijske skupštine. U prvih šest mjeseci ove godine ostvareni su ukupni prihodi i primici od 69 milijuna kuna što je za 3 milijuna ili 4,6% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istovremeno, rashodi i izdaci ostvareni su u iznosu od 66 milijuna i 407 tisuća kuna. Obzirom na realizaciju prihoda i primitaka te rashoda i izdataka, u prvoj polovici 2016. godine Županija je ostvarila višak prihoda u iznosu od 2 milijuna i 663 tisuće kuna. Višak prihoda po izvršenju proračuna za 2015. godinu iznosi nešto više od 1,6 milijuna kuna pa ostvareni višak prihoda u prvih šest mjeseci ove godine rezultira ukupnim viškom prihoda nad rashodima u iznosu od 4,3 milijuna kuna.

KRIŽEVCI – Na jučerašnjoj sjednici Kolegija križevačkog gradonačelnika Branka Hrga predstavljena je analiza rezultata poslovanja poduzetnika i stanja gospodarstva u 2015. godini. Prema ukupnim prihodima ostvarenim u gospodarstvu, Križevci zauzimaju visoko 32. mjesto od 556 općina i 20 županija, kaže pročelnik za gospodarstvo i financije Darko Masnec, s ostvarenih 3,023 milijarde prihoda. U godini za nama rastao je i broj poduzetnika, s 415 u 2014., u 2015. godini registriranih ih je bilo 433 koji su ukupno zapošljavali 4.007 zaposlenika s prosječnom plaćom od 3.800 kuna. Iskazanim rezultatima zadovoljan je i križevački gradonačelnik Branko Hrg te ističe kako će rezultati za 2016. godinu biti još i bolji.

ČAKOVEC – Nakon izmjene kanalizacijskih i vodovodnih cijevi, danas počinju radovi na sanaciji odvojka Preloške ulice u Čakovcu te iskopa na glavnoj cesti u blizini križanja s južnom zaobilaznicom.  Bit će položen grubi i fini sloj asfalta, a radovi će trajati dva dana. Početkom idućeg tjedna u planu je i postavljanje grubog sloja asfalta na iskopanom dijelu Zrinsko- Frankopanske ulice u Čakovcu. Tijekom radova promet se neće zatvarati, već će se odvijati jednim prometnim trakom. U Ulici dr. Rudolfa Steinera u tijeku su završni radovi na priključenju kanalizacije i vodovoda što će trajati oko dva tjedna, a kompletna sanacija te ulice završit će polovicom listopada, poručuju iz čakovečke Gradske uprave i dodaju da će obnova navedenih triju ulica Gradski proračun stajati oko milijun i dvjesto tisuća kuna.

KOPRIVNICA – S ciljem upoznavanja sustava socijalne skrbi, Koprivničko-križevačku županiju posjetio je socijalni radnik Philipp Schodler iz Berlina koji se bavi pružanjem podrške za 100-tinjak obitelji i zaštitom djece. Predstavnici županije predstavili su mu Koprivničko-križevačku županiji i članstvo u međunarodnim organizacijama kao i županijska ulaganja. Sustav socijalne skrbi u Koprivničko-križevačkoj županiji prezentirala je pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja koja je istaknula, kako se među poslovima županije ne spominje socijalna skrb, već samo „mreža socijalnih usluga“, te kako je jedina ustanova nad kojom Koprivničko-križevačke županija ima osnivačka prava Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica koja skrbi o 270 korisnika, a predstavila je i najznačajnije poslove u području socijalne skrbi. Philipp Schodler kratko se osvrnuo na sustav socijalne skrbi u Njemačkoj te objasnio i njemački sustav obrazovanja za stjecanje zvanja socijalnog radnika.

VARAŽDIN – Savez udruga Dravska liga danas  je u županijskoj palači u Varaždinu, povodom obilježavanja  15. godišnjice osnutka, održao svečanu sjednicu. Savez je osnovan je 2001. godine s ciljem zaštite rijeka, porječja i pritoka Drave te valorizacije čitavog područja budućeg rezervata biosfere uz tok rijeka Drave, Mure i Dunava. Udruge okupljene u Savezu rade na promicanju zaštite krajolika, ekosustava, biljnih i životinjskih vrsta i općenito na zaštiti rijeka i porječja. Na Svečanoj sjednici je predsjednica „Dravske lige“ Dora Radosavljević predstavila kratki pregled postojeće fotodokumentacije i prigodnu brošuru. O Regionalnom parku Mura-Drava je govorila Alenka Car i Sanja Kopjar iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, dok je o pticama i njihovim staništima govorio Ivan Darko Grlica.

ZAPREŠIĆ – Konferencija za medije na kojoj će biti predstavljen program manifestacije Dani Jelačića, organizirane povodom 21. Dana grada Zaprešića, te otvorenje izložbe Udruge likovnih stvaralaca Zaprešić i Udruge „Žena zna“ održana je danas u prostorijama Turističke zajednice Zagrebačke županije u Zagrebu .Izložbu je otvorio gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

loading