Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.09.2017.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – Prijem za uspješne županijske orače Sašu Viška koji je na 15. Državnom natjecanju u oranju osvojio drugo mjesto u kategoriji plugova ravnjaka i Zorana Radičeka, osvajača trećeg mjesta u kategoriji plugova premetnjaka, održao je dana župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren sa suradnicima. Ekipno je Koprivničko-križevačka županija na 15. Državnom natjecanju osvojila prvo mjesto. Župan Koren još jednom je čestitao nagrađenima te istaknuo kako će, kao i proteklih 10-ak godina kako postoji županijska Udruga orača, podržavati njihove aktivnosti. Inače, Saša Višak zahvaljujući prošlogodišnjem osvajanju prvog mjesta na državnom natjecanju u oranju, u prosincu putuje u Keniju gdje će sudjelovati na Svjetskom natjecanju.

ČAKOVEC –  Na održanoj 2. sjednici Županijske skupštine Međimurske županije u Čakovcu, ovog četvrtka, 28. rujna 2017. godine donijet je prvi ovogodišnji rebalans proračuna. Odlukom vijećnika, proračun je smanjen za oko 40 milijuna kuna, računajući da se ne radi samo o proračunu županije, već i proračunima svih zdravstvenih i obrazovnih ustanova koji u njega ulaze, pojašnjava međimurski župan Matija Posavec i dodaje da je glavni razlog smanjenja nepotrošen iznos koji je previđen za nastavak ulaganja u izgradnju i opremanje objekata obrazovnih i zdravstvenih institucija. Naime, županija ne može sama snositi teret dovršetka izgradnje Osnovne škole u Pribislavcu, školske dvorane u Orehovici niti izgradnje Doma zdravlja u Čakovcu, a novi modeli uz potporu resornih ministarstava tražit će se ponovno u novom proračunskom razdoblju, kazao je predsjednik Skupštine Mladen Novak. Dodajmo da su vijećnici danas usvojili i Program javnih potreba u kulturi, Odluku o donošenju master plana za integrirani prijevoz putnika te Odluku o dopuni godišnjeg plana građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta za ovu godinu

KRAPINA – Prijem za prvake Plivačkog kluba Olimp povodom njihovih sjajnih rezultata na ovogodišnjem Prvenstvu Hrvatske u plivanju,  upriličio je ovog četvrtka, 28. rujna 2017. godine župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar u Krapini. Ponosan na uspjehe svojih plivača je trener prof. Ivica Androić koji se pohvalio da je Olimp 13. na ljestvici Hrvatskog plivačkog saveza te da sa sjajnim rezultatima mladi plivači promoviraju sam klub i plivanje kao sport, ali i Krapinsko-zagorsku županiju. Čestitke na izvrsnim rezultatima plivačima i treneru Androiću uputio je župan Kolar. – Županija prati Olimp i kroz proračun, a od iduće godine dodatno ćemo povećati sredstva za njihov rad – istaknuo je župan Kolar dodajući da su sportaši poput olimpovaca sjajan primjer ostalim mladim ljudima koji se bave i drugim sportovima. Inače, najuspješnija na ovogodišnjem prvenstvu je Jana Vranić sa 10 osvojenih zlatnih medalja.

ZAGREB – Na dnevnom redu 3. sjednice zagrebačke Gradske skupštine, koja se održava u četvrtak, 28. rujna 2017. godine, nalazi se 25 točaka. Jedna od točaka o kojoj će raspravljati gradski zastupnici je Konačni prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Prostornog plana Grada Zagreba. Gradski zastupnici će također raspravljati i o razvojnoj strategiji Grada Zagreba za razdoblje do 2020. godine te o nastavku projekta uvođenja moderne, energetski štedljive javne rasvjete koja se provodi u sklopu europskog programa ELEN. Osim dugoročnih, strateških dokumenata, pred Gradskim zastupnicima naći će se i prijedlog ovogodišnjih dobitnika nagrade Luka Ritz – nasilje nije hrabrost. Odbor za javna priznanja tako je za nagradu predložio Luku Gnjidića, učenika Osnovne škole Dragutina Domjanića, i Patriciju Marelju, učenicu Prirodoslovne škole Vladimira Preloga.

LEPOGLAVA – U sklopu projekta „Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova“  Agencija za razvoj Varaždinske županije  danas je u Lepoglavi organiziran okrugli stol na temu „EU pogodnosti za javni sektor“, kako bi se javni sektor informirao o mogućnostima financiranja projekata sredstvima EU fondova u nadolazećem razdoblju. Okrugli stol je okupio predstavnike gradova i općina, kojima su zamjenici župana Varaždinske županije Tomislav Paljak i Robert Vugrin i drugi kroz projekte predstavili korištenje ESI fondova za održivi razvoj regije, a djelatnici AZRA-e mogućnosti financiranja iz ESI fondova. Projekt „Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova“ financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj  a vrijedan je milijun i 420 tisuća kuna.

ZAGREB – Do kraja listopada, najkasnije u studenom, bit će uvedeno elektroničko glasanje u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Kako je rekao predsjednik skupštine Andrija Mikulić, ovih dana započet će ugradnja opreme i softvera te će se nakon probne faze primjenjivati elektroničko glasovanje pa gradski zastupnici više neće glasati podizanjem ruku, što bi trebalo olakšati prebrojavanje i skratiti postupak glasanja. Mikulić je rekao, da je javna nabava već provedena, oprema je nabavljena, a potpisan je i ugovor s tvrtkom koja će ju ugraditi.

ZAGREB – Hrvatski školski sportski dan, održava se ovog četvrtka, 28. rujna u zagrebačkoj Areni, gdje će učenici prezentirati brojne atraktivne sportske aktivnosti kojima žele pokazati važnost školskog sporta i vježbanja od najranijih dana. Poražavajuće statistike govore o tome da se građani Hrvatske sve manje kreću i da su sve nezdraviji. Stoga će se danas tri tisuće učenika osnovnih i srednjih škola iz 21 županije ujediniti, kako bi cijeloj Hrvatskoj poslali jednu od najvažnijih sportskih poruka o važnosti vježbanja te ljubavi prema sportu i kretanju.

BRAČAK – Zabok može biti ponosan na pola stoljeća svojeg rodilišta i 42 tisuće tamo rođenih Zagoraca, što u staroj bolnici, što u novoj na Bračku, gdje je danas, 28. rujna 2017. godine tim povodom održana svečanost na kojoj su, uz mnoge zaslužne za razvoj rodilišta , bili i uzvanici, među kojima saborska zastupnica Marija Puh, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Na proslavi je bila i prva beba rođena u zabočkom rodilištu, danas 50-godišnja Barica Novosel iz Poznanovca. Jedno od 42 tisuće djece rođene u zabočkom rodilištu je i današnji ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina, posebno zahvalan svima koji su u proteklih 50 godina ovo rodilište doveli do kvalitete prepoznate i izvan Krapinsko-zagorske županije. Krapinsko-zagorska županija jedna je od dvije u Hrvatskoj koja, uz Istarsku, bilježi porast poroda, s ponosom je istaknula zamjenica župana Jasna Petek, a nekadašnjim i današnjim djelatnicima zabočkoig rodilišta, koje po mnogo čemu prednjači u Hrvatskoj,  čestiku je za 50. obljetnicu uputio i državni tajnik Ministarstva zdravstva Željko Plazonić. – Ovo rodilište i ova bolnica  samo su dokaz da nije važno, gdje se nalazi, u metropoli ili izvan nje, već su važni ljudi koji se u pravo vrijeme nađu na pravom mjestu, kao što je to slučaj ovdje- istaknuo je Plazonić. U sklopu obilježavanja jubileja održan je i stručno-znanstveni skup na kojem su  govorile doktorice Jadranka Šanjug i Milvija Plazibat, medicinska sestra Josipa Vdović te doktor Rajko Fureš, današnji voditelj odjela porodništva i ginekologije.

 

VARAŽDIN – Na poziv hrvatske ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, ministar ljudskih resursa Mađarske  Zoltán Balog posjetio je  Varaždin te prisustvovao sinoćnjem koncertu mađarskog Baroknog orkestra ,,Savaria” u okviru 47. Varaždinskih baroknih večeri. Koncertu u crkvi sv. Nikole  je uz ministricu kulture,  prisustvovala i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Prije koncerta održani su i bilateralni razgovori hrvatskih ministrica i mađarskog ministra.

KOPRIVNICA – Trećem sastanku sudionika projekta „Pristup mikrofinanciranju za malo i srednje poduzetništvo“ održanom u Koprivnici, prisustvovao je i zamjenik koprivničko-križevačkoj župana Ratimir Ljubić. Projekt provode partneri iz osam europskih zemalja, odobren je u okviru programa suradnje INTERREG EUROPE, traje pet godina, financira ga Europski fond za regionalni razvoj i vrijedan je 1,8 milijuna kuna. Zamjenik župana Ljubić naglasio je kako će nakon obrazovanja i zdravstva pažnja ponovno biti usmjerena na gospodarstvo i poduzetnike, koji će razmjenom iskustava i najboljih praksi moći doznati više o programima mikrofinanciranja svojih djelatnosti.

ZAPREŠIĆ – Senzoričko ocjenjivanje meda Zagrebačke županije održat će se u četvrtak, 28. rujna u Obrtničkom domu u Zaprešiću. Inače, rezultati senzoričkog ocjenjivanja meda bit će objavljeni u petak, 13. listopada u Zaprešiću na otvorenju manifestacije „8. Festival pčelarstva Zagrebačke županije“, u sklopu koje se i održava ovo ocjenjivanje. Ocjenjivanje organizira Zagrebačka županija u suradnji s udrugama pčelara Zagrebačke županije i Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

loading