Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.09.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Stambeno zbrinjavanje najčešće iziskuje dugotrajno kreditno zaduženje. Upravo kako bi se pripomoglo građanima i mladim obiteljima pri kupovini kuće ili stana, država je prošle kao i ove godine, putem Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama krenula sa subvencioniranjem stambenih kredita. Ovisno o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje odnosno gradi visina subvencije kreće se od 30 do 51%. Kako je danas, 28. rujna 2018. godine istaknuo potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, Predrag Štromar, APN je do danas zaprimio ukupno 1851 zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita. – Kada tome pribrojimo 2320 obitelji od prošle godine to znači da danas imamo više od četiri tisuće obitelji koje je riješilo stambeno pitanje. Osim toga, u tim obiteljima rođeno je više od 250 djece te očekujemo još više novorođenih jer za svako rođeno dijete stambeni kredi subvencioniramo još dvije godine – rekao je ministar Štromar. Natječaj za subvencioniranje stambenih kredita otvoren je do 5. listopada.

ZAGREB – Svečanoj akademiji u povodu Dana policije i blagdana sv. Mihovila u petak, 28. rujna 2018. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog prisustvovao je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Uz predsjednika Vlade na svečanosti su bili potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar,  ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat  te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

VARAŽDIN – Povodom Svjetskog dana učitelja koji se obilježava 5. listopada, danas 28. rujna, u Skupštinskoj dvorani Županijske palače u Varaždinu održana je prigodna svečanost te podjela zahvalnica svim djelatnicima koji odlaze u zasluženu mirovinu.

KOPRIVNICA – Nova organizacija parkiranja i cijene parkiranja u Koprivnici te smart rješenja vezana uz parkiranje predstavljeni su danas, petak, 28. rujna 2018. godine, na konferenciji za medije u Gradskom komunalnom poduzeću Komunalac koje upravlja i održava 1.086 parkirnih mjesta na javnim parkiralištima u Gradu Koprivnici. Prvi dan listopada u Koprivnici donosi tri zone parkiranja te novo parkiralište s 44 parkirna mjesta na koprivničkom sajmištu, kaže član Uprave Komunalca Goran Međurečan te će sat parkiranja u I. zoni koštati četiri, u II. tri, a u III. zoni dvije kune. Cijena mjesečnih i godišnjih karata ostaju iste, kao i cijene povlaštenih karata za stanare. Novina koja se uvodi od 1. listopada je mogućnost plaćanja parkinga u Koprivnici putem mobilne aplikacije „Paydo“, dodaje Međurečan koja je besplatni i putem nje se mogu kupiti sve karte. Mogu ju koristiti svi, a ne samo domaći vozači.

ZAGREB – “Hrvatska kuća srca“, u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara, obilježava Svjetski dan srca 2018. pod sloganom: MOJE SRCE, TVOJE SRCE, ZA SVA NAŠA SRCA! Središnji događaj  obilježavanja održat će se na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, u subotu 29. rujna od 10,00 do 14,00 sati. Građani će moći  obaviti  mjerenje krvnog tlaka uz mogućnost otkrivanja fibrilacije atrija, mjerenje indeksa tjelesne mase, savjetovanje o zdravoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti i važnosti prestanka pušenja. Članovi udruge StEPP i Klub mladih Gradskog društva Crvenoga križa održat će edukaciju o osnovnim postupcima oživljavanja.

KRAPINA – Iz godišnjih financijskih izvještaja za 2017. godinu koje je  predalo 1.975 zagorskih poduzetnika, proizlazi da je od 2013. godine, odnosno za pet godina, dobit udvostručena. Kod poduzetnika sa sjedištem u Krapinsko-zagorskoj županiji u 2017. godini bilo je zaposleno 20.203 radnika, koji su ostvarili ukupne prihode u iznosu nešto većem od 11,7 milijardi kuna, dobit u iznosu od 751,3 milijuna kuna te neto dobit od 578,3 milijuna kuna. Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih kod poduzetnika iznosila je 4.645 kuna, što je 6,4 % više od prosječne plaće u 2016. godini. Poduzetnici Krapinsko-zagorske, u odnosu na poduzetnike u drugim županijama, najbolje su rangirani prema ekonomičnosti poslovanja i na 3. su mjestu. Prvi poduzetnik u Krapinsko-zagorskoj županiji na rang listi po ukupnim prihodima u 2017. godini je Vetropack Straža iz Huma na Sutli, a slijede OMCO Croatia, JEDINSTVO KRAPINA, Trgocentar iz Zaboka i AquafilCRO izn Oroslavja.

ČAKOVEC – Matica umirovljenika Međimurske županije prigodnim je kulturno- umjetničkim programom jučer, u Centru za kulturu Čakovec, obilježila 1. listopada Međunarodni dan starijih osoba. Župan Matija Posavec tom je prigodom uputio čestitke članovima Matice te napomenuo kako su njihov doprinos i znanje neprocjenjivi u izgradnji suvremenog društva. Uvažavajući to Međimurska županija vodi proaktivnu politiku prema starijim osobama kroz provođenje niz projekata poput Impuls za 54+, Uskrsnice i CrossCare-HomeCare, potporama klubovima za starije osobe u Donjoj Dubravi, Nedelišću i Prelogu, razvojem sustava palijativne skrbi te rada Centra za pomoć u kući.

VARAŽDIN – Svečanost povodom početka prve međunarodne specijalizacije za rad s darovitim učenicima u Hrvatskoj bit  će održana danas  u Prvoj Gimnaziji Varaždin. Specijalizaciju za stručnjake iz Hrvatske, koji se na različite načine bave darovitošću, organizira nizozemsko sveučilište iz Nijmegena s partnerima, Centrima izvrsnosti Varaždinske županije i Udrugom “Vjetar u leđa”. Riječ je o velikom priznanju za Varaždinsku županiju i Centre izvrsnosti Varaždinske županije, koji su ove godine postali Europski centar za darovite. Svečanosti što počinje u 8,30 sati prisustvovat će i župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

 KOPRIVNICA – Održana je desetodnevna edukacija za voditelja Kluba za zapošljavanje u sklopu projekta „Partnerstvo za sve 2“ kojoj je prisustvovalo 10 mladih visokoobrazovanih nezaposlenih osoba s područja Koprivničko-križevačke županije. Polaznici su unapređivali svoje komunikacijske i prezentacijske vještine, vještine vođenja i timskog rada, poslovne strategije te poslovni i osobni razvoj kroz razne diskusije, testove, igre uloga, kreiranje i razradu projekata u timovima te prezentaciju projekata analizom poslovnih slučajeva iz domaće i inozemne prakse. Kao jedna od aktivnosti u projektu, planirano je osnivanje Kluba za zapošljavanje Koprivničko-križevačke županije te zapošljavanje jedne osobe kao voditelja Kluba na razdoblje od 24 mjeseca.

ZAGREB – Proglašenje najuzornije seoske žene Zagrebačke županije za 2018. godinu održat će se u petak, 28. rujna u prostorijama županije u Zagrebu  s početkom u 13,00 sati.

ZAPREŠIĆ – Ovaj vikend u Zaprešiću u znaku je sportskih i rekreacijskih sadržaja, od romobilijade, do biciklizma i sportskog ribolova. Koncert “Orguljski recital Hrvoja Banaja”, povodom 20. obljetnice koncertnog orguljaškog djelovanja, održat će se ove subote u Crkvi sv. Ivana Krstitelja u Zaprešiću. Ovaj nesvakidašnji događaj uveličat će Mješoviti pjevački zbor KUD-a “Ban Josip Jelačić” i Mješoviti pjevački zbor Župe sv. Petra “Sv. Cecilija” Zaprešić. Program “Zaprešićkog glazbenog salona” počinje u 19.30 sati. Ulaz je slobodan.

loading