Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.10.2015.

Posted in Vijesti

KONJŠĆINA – Dionicu državne ceste D24 Jelovec – Galovec, na području općine Konjščina, danas su obišli ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Jurica Krleža.hajdaš konjščina

kolar konjščina

jurica krleža

ČAKOVEC – Nova smartphone aplikacija Visit Međimurje koju je Turističkoj zajednici Međimurske županije donirala jedna čakovečka tvrtka predstavljena je danas u Muzejsko informativnom centru Muzeja Međimurja u Čakovcu. Radi se o aplikaciji koju će moći koristiti svi domaći i strani gosti, a koja prikazuje sve turističke atrakcije u cijeloj županiji. Zamjenica predsjednika Turističke zajednice Međimurske županije i zamjenica župana Sandra Herman ističe da je vrijednost iste oko 12 tisuća eura. Radi se o jedinoj aplikaciji koja obuhvaća jednu cijelu županiju u Hrvatskoj, ističe predsjednik Turističke zajednice Međimurske županije, župan Matija Posavec i dodaje da će uskoro bit dostupna i na njemačkom i slovenskom jeziku.

ZAGREB – Ovogodišnje, 13. izdanje Zagreb film festivala je kalendarski nešto kasnije, a do promjene termina došlo, kako se ne bi preklapali s festivalima u Torontu, Veneciji i San Sebastijanu. Od 14. do 20. studenog ukupno će biti prikazano 110 filmova iz svih dijelova svijeta u 12 različitih programa. Glavni natjecateljski program obiluje s rekordnim brojem vrhunskih filmova koji će se natjecati za nagradu Zlatna kolica, 14 dugometražnih i 10 kratkometražnih. Zagreb film festival nastavlja sa svim svojim popratnim sadržajima, kao i programima za najmlađe te program za teenegere. Filmovi će se moći pogledati na šest zagrebačkih lokacija, kinima Europa i Tuškanac, MSU, Zagrebački plesni centar i Akademija dramske umjetnosti te Dokukino KIC.

ČAKOVEC – O poslovanju u posljednjih devet mjeseci te novom vizualnom identitetu Županijske bolnice Čakovec bilo je riječi na današnjoj konferenciji za medije u Čakovcu. Radi se o najboljoj i najučinkovitijoj bolnici u Hrvatskoj prema kriterijima HZZO-a, koja trenutno broji 804 zaposlenika, od čega je 106 doktora specijalista. Bolnica od sada ima i novi vizualni identitet, a napravila je i korak dalje prema otvorenijoj komunikaciji prema građanstvu. Osim toga, bolnica ostvaruje i pozitivne rezultate poslovanja u posljednjih devet mjeseci koji iznose oko 4 milijuna kuna, a koji će se dalje iskoristiti za ulaganja u opremu, pripremu novih projekata i nove kadrove. Bolnica je smanjila i liste čekanja sa dvije i pol godine na šest mjeseci, naglasio je sanacijski upravitelj Stjepan Koraj.

ZAGREB – Izložba fotografija “Zagreb Simfonija fontana” otvorena je sinoć u Muzeju Mimara. 60-ak fotografija uz predstavljanje monografije i filma, zaokružuje tako projekt dokumentiranja i predstavljanja kulturno umjetničke vrijednosti zagrebačkih fontana kao dijela vizualnog identiteta glavnog grada. Izožba, između ostalih prikazuje “Zdenac života” Ivana Meštrovića, “Manduševac” na Trgu bana Jelačića, “Dvije fontane” Mihajla Kranjca na Trgu hrvatskih velikana, “Fontane” Stjepana Planića ispred Doma hrvatskih likovnih umjetnika, najstarije zagrebačke fontane “Bogorodica s četiri anđela” Antona Dominika Fernkorna i Hermanna Bolléa na Kaptolu ispred Katedrale, pa sve do “Novih fontana” urbanistički postavljenih za dobrodošlicu posjetiteljima pri ulazu u grad. Izložba je realizirana uz podršku Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, Turističke zajednice grada Zagreba i Muzeja Mimara. Ostaje otvorena do 31. listopada a ulaz na izložbu je besplatan.

BJELOVAR – Odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja i Radija Kaj Dajmo djeci korijene i krila u četvrtak, 29. listopada 2015. godine nastavlja se u Dječjem vrtiću Ciciban u Bjelovaru. Tradicijske drvene igračke, proizvedene u Hrvatskom zagorju, u Mariji Bistrici, u sklopu projekta Dajmo djeci korijene i krila, prvi put stižu u Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Na prigodnoj svečanosti igračke će uručiti Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije, a primit će ih Senka Ivanušec, ravnateljica Dječjeg vrtića Ciciban. Zahvaljujući Etnografskom muzeju i Radiju Kaj, širom Hrvatske, od Zagorja, Međimurja, Podravine, Prigorja i Istre, preko Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara, Rijeke i Dubrovnika, djeca se u vrtićima upoznaju s hrvatskom kulturnom baštinom i hrvatskim tradicijskim vrijednostima.   Do sada je projektom obuhvaćeno više od 50 vrtića širom Hrvatske. Projekt su podržale tvrtke Narodne novine i Janaf, te jedinice lokalne samouprave u kojima se projekt Dajmo djeci korijene i krila ostvaruje.

ZAGREB – Odgojno-obrazovni kompleks Središće na 46.750 metara četvornih za nekoliko će godina potpuno promijeniti ugao Ulice Savezne Republike Njemačke i Damira Tomljanovića Gavrana.Idejno rješenje predstavljeno je jučer, nakon što je u srpnju Grad Zagreb kao investitor raspisao natječaj za konačni izgled škole. Prvonagrađena je međunarodna ekipa arhitekata. Kompleks se sastoji od tri dijela – tamo će biti američka međunarodna škola, dječji vrtić i osnovna škola te sportska igrališta. Prema najavama iz Gradskog ureda za obrazovanje, gradnja škola u Središću mogla bi početi već nagodinu. Veliki projekt vrijedan 115 milijuna kuna trebao bi se graditi u fazama, a prva će na redu biti američka škola od 52 milijuna, potom vrtić od 18 milijuna te osnovna škola vrijednosti 45 milijuna kuna.

KRIŽEVCI – Članovi Kolegija križevačkog gradonačelnika Branka Hrga okupili su se jutros na 26. sjednici. Na samom početku sjednice, gradonačelnik Hrg i pročelnik za gospodarstvo i financije Darko Masnec upoznali su članove Kolegija s uputama za izradu proracuna Grada Križevaca i financijskih planova proračunskih korisnika za razdoblje 2016. – 2018. hrg kolegijBilo je riječi i o objavljenim javnim pozivima za dodjelu potpora u poduzetništvu i obrtništvu te potporama u poljoprivredi.

VARAŽDIN – Iz Varaždinske županije  obavijestili su sve roditelje osnovnoškolaca da  će se prijevoz do škola nastaviti odvijati redovito u okviru već uhodanih uvjeta. Varaždinska županija će poštivati odluku Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave te vrlo brzo provesti novo nadmetanje za prijevoz učenika osnovnih škola, a do tada će se  prijevoz odvijati redovnom dinamikom. Prijevoz osnovnoškolaca nije upitan, a administrativne prepreke ni na koji način ne utječu na zakonsku obavezu osiguravanja prijevoza učenika do njihovih osnovnih škola, ističe župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

MARIJA BISTRICA – Velika kulinarska manifestacija Krapinsko-zagorske županije “Chtef – Zagorski chef“ održava se danas u Mariji Bistrici.  Ovaj kulinarski show peto je po redu natjecanje sedam vrsnih zagorskih kuhara u pripremi glavnog jela i deserta sa zadanim namirnicama – ove godine to su meso kokoši hrvatice te heljda i orasi.  Pobjedu će odnijeti kuhar koji nesvakidašnjim spojem tradicionalnog i modernog osvoji stručnu ocjenjivačku komisiju koju čine priznati hrvatski gastronomski znalci.

Prof. Zlatko Janječić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, imat će kratko izlaganje o zaštiti izvornosti mesa i jaja kokoši hrvatica, a posjetitelji će moći pratiti ocjenjivanje gotovih jela te ih i kušati, ali i uživati u bogatom popratnom programu.Ove godine na manifestaciji će svoje umijeće u spravljanju jela predstaviti i učenici Srednje škole Zabok, koji će, sljedeće godine, na šestom izdanju „Chtefa – Zagorskog chefa“ sudjelovati kao ravnopravni natjecatelji.

ZAGREB – Za izradu pripremne dokumentacije za projekte razvoja širokopojasne infrastrukture prihvatljive za financiranje iz EU fondova, Zagrebačka županija osigurala je 1.350.000 kuna gradovima i općinama, za što je raspisan javni poziv koji traje do kraja ovog tjedna. Županijski program obuhvaća sve jedinice lokalne samouprave na području Zagrebačke županije, osim Općine Bistra, a podijeljen je na 6 projekata za koje su određeni nositelji: Velika Gorica, Ivanić-Grad, Vrbovec, Jastrebarsko, Sveta Nedelja i Zaprešić. Maksimalni iznos županijske potpore koju pojedina jedinica lokalne samouprave može ostvariti za izradu pripremne dokumentacije iznosi 250 tisuća kuna.

ČAKOVEC – Najnoviji rezultati broja noćenja  u prvih devet mjeseci ove godine pokazuju porast u Međimurskoj županiji za 18 posto. Do sad je tako ostvareno 93.340 noćenja i 40.000 dolazaka, dok je prošla godina završena sa 117.000 noćenja. Najveći broj noćenja zabilježen je u Svetom Martinu na Muri, a nakon toga i u Čakovcu, Prelogu i Općini Štrigova. Najbrojniji strani posjetitelji Međimurja su u prvih šest mjeseci ove godine bili Austrijanci, a u svih prvih devet mjeseci Slovenci. Da je za međimurski turizam ovo je bila uspješna godina, dokazuje i priznanje dodijeljeno Gornjem Međimurju za europsku destinaciju izvrsnosti na nedavno održanim Danima hrvatskog turizma u Poreču.

KOPRIVNICA – Objavljeni su rezultati natjecanja poduzeća i ustanova u korištenju alternativnih mogućnosti putovanja na posao tijekom ovogodišnjeg izdanja Europskog tjedna kretanja u Koprivnici. Sudjelovale su četiri ustanove, odnosno poduzeća s ukupno 1.163 zaposlenih, Gradska uprava, Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski, Komunalac i Opća bolnica „Doktor Tomislav Bardek“. Trećina zaposlenika putuje na posao na održivi način. U Europskom tjednu kretanja ove se godine promoviralo korištenje alternativnih oblika prijevoza, korištenje bicikala i pješačenje na posao bodovalo se s tri boda za svaki kilometar, a dolazak javnim prijevozom  jednim bodom. Najveći odaziv bio je u koprivničkoj bolnici, koja je prikupila i najviše bodova 802, slijede gradska tvrtka Komunalac s 220, zatim škola Gostovinski s 82 te gradska uprava s 59 bodova.

ĐURĐEVAC – Nastavljaju se radovi na uređenju utvrde Stari grad u Đurđevcu. Ovih su dana započeli radovi na unutarnjem uređenju atrija i veže. Radovi obuhvaćaju postavljanje podova u muzejskom dijelu i popločenje atrija. Vrijednost investicije je 100 tisuća kuna i u potpunosti ih financira Ministarstvo kulture. Radovima će se dodatno urediti atrij koji služi kao pozornica mnogim kulturno-zabavnim događanjima koja se održavaju u Starom gradu u Đurđevcu tijekom cijele godine.

loading