Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.10.2016.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas u svom uredu na Pantovčaku organizira svečanost povodom 25. listopada, Dana dobrovoljnih darivatelja, za darivatelje koji su 2014. i 2015. godine krv darivali 100 i više puta. Uoči odlaska u Zagreb, zagorske darivatelje jubilarce danas prijepodne u Krapini je primio župan Željko Kolar. – Nema dovoljno dobrih riječi kojima bi se ovim ljudima moglo zahvaliti za ovo što čine već godinama, kako bi pomogli zajednici – naglašava župan Kolar ponosan što je već duži niz godina Krapinsko-zagorska županija u samom vrhu u Hrvatskoj po broju prikupljenih doza krvi. Stoga je i s današnjeg prijema upućen poziv građanima da se pridruže brojnoj obitelji humanista koji kroz sudjelovanja u akcijama dobrovoljnog darivanja krvi nesebično daju dio sebe kako bi pomogli drugima.

KLANJEC – Velika obljetnica – 175 godina javnog školstva u Klanjcu bogatim programom obilježava se danas. Pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Krapinsko-zagorske županije program je započeo u prostoru klanječke škole zanimljivim radionicama poput pisanja krasopisom, a nastavlja se ispred školske zgrade podizanjem replike školske zastave iz 1842. godine, te u dvorani Gradske knjižnice dokumentarnom izložbom o povijesti klanječkog školstva. Posjetiteljima će se predstaviti neki od najstarijih dokumenata; od školskih spomenica, svjedodžbi, školskih predmeta do prvih razrednih fotografija te fotografije klanječkih učenika i učitelja od početka 20. stoljeća pa sve do otprilike devedesetih godina 20. stoljeća. Na kraju, u 19,00 sati planirana je središnja svečanost i predstavljanje monografije 175 godina javnog školstva u Klanjcu.

KOPRIVNICA – Dan Udruženja obrtnika i Dan obrtništva u Koprivnici proslavljen je na neobičan način: u prostoru jednog fizerskog salona koji također u ovoj godini slavi 49 godina rada, kao i koprivničko Udruženje obrtnika. Na obrtnike su posebno ponosni u gradu Koprivnici, ističe zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić te dodaje kako su upravo brojni gradski programi namijenjeni obrtnicima. Koprivnički će se obrtnici tradicionalno odazvati i proslavi Dana grada Koprivnice; 4. studenoga u srijedu održat će se još jedna akcija „bijele noći“, odnosno mogućnost kupnje kod obrtnika uz rođendanske popuste.

ZAGREB – Obilježavanje  Svjetskog dana moždanog udara, s ciljem upoznavanja šire javnosti sa sve većim rizikom od moždanog udara te podizanje razine svjesnosti o prepoznavanju i mogućnostima zbrinjavanja moždanog udara organizira zagrebački Gradski ured za zdravstvo. Moždani udar pogađa svakog, a njegovo je liječenje medicinska hitnost. Pravodobnim prepoznavanjem znakova moždanog udara, te hitnom intervencijom i zbrinjavanjem u centrima specijaliziranim za liječenje moždanog udara, omogućava se rano liječenje koje drastično smanjuje mortalitet i morbiditet od moždanog udara. Obilježavanje Svjetskog dana moždanog udara održat će se u subotu, 29. listopada, na Trgu Petra Preradovića od 10,00 do 12,00 sati.

ZAGREB – Izaslanstvo Zagrebačke županiji na čelu sa županom Stjepanom Kožićem i ove će godine u spomen na sve stradale hrvatske branitelje i civile s područja Zagrebačke županije u Domovinskom ratu, te povodom Dana Svih svetih i Dušnog dana položiti vijenac i zapaliti lampaše kod spomen obilježja na mostu na rijeci Kupi, u Općini Pokupsko, u ponedjeljak, 31. listopada. Uz delegaciju Zagrebačke županije obilježavanju će se pridružiti članovi Odbora za hrvatske branitelje Zagrebačke županije te predstavnici Općine Pokupsko.

KOPRIVNICA – Objavljen je natječaj za stipendiranje studenata Zaklade Županijske gospodarske komore Koprivnica. Javiti se mogu redovni studenti druge i viših godina studija s područja Koprivničko-križevačke županije. Dodjeljuje se pet stipendija po 1.500 kuna mjesečno do završetka školovanja. Osnovni kriterij za dodjelu stipendija uspjeh je kandidata i godina studija, socijalno-imovinski status te deficitarnost zanimanja u Koprivničko-križevačkoj županiji. Na dodatne bodove za deficitarnost zanimanja ovaj puta mogu računati studenti strojarstva, elektrotehnike, građevinarstva, farmacije i medicine. Natječaj je otvoren do 11. studenoga. Zaklada stipendira studente već devet godina, stipendiju koristi više od 40 studenata, a dodijeljeno je i osam stipendija kao novčana pomoć za redovno školovanje u trajanju od godinu dana učenicima i studentima izuzetno lošeg socijalno-imovinskog statusa.

VARAŽDIN – U sklopu obilježavanja  Europskog dana pravosuđa danas je  varaždinski Trgovački sud  otvoren za javnost  do 15 sati i 30 minuta. Cilj projekta je omogućiti javnosti da se neposredno upozna s organizacijom i djelokrugom rada suda, kao i s mogućnostima ostvarivanja prava na sudsku zaštitu. Isto tako zainteresirani će biti  upoznati s načinom funkcioniranja javno dostupnih informatičkih sustava e-Predmet, e-Oglasna ploča, SupraNova te sustava e-Spis. Usto, moći se se upoznati i s prednostima stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa.

ČAKOVEC – Kao i prethodnih godina, uoči i tijekom blagdana Svih svetih, povećat će se broj polazaka i odlazaka autobusa na liniji prema čakovečkom Gradskom groblju u Mihovljanu. Tako će u nedjelju 30. listopada autobusi s Autobusnog kolodvora u Čakovcu polaziti u 9,00, 11,00 i 16,00 sati, dok će s Gradskog groblja polaziti u 10,20, 12,20 te 17,20 sati. U ponedjeljak, 31. listopada i u utorak, 1. studenog polazak iz Čakovca je u 9,00, 10,00, 11,00, 15,00 i 16,00 sati, a autobusi s groblja kreću 20 minuta nakon punog sata. U srijedu, 2. studenog gradska autobusna linija prema Groblju s Autobusnog kolodvora polazi u 15,00, a povratak s groblja je u 16,30 sati. Sve linije su besplatne.

BEDEKOVČINA  – Zelena tržnica bit će otvorena u Bedekovčini u subotu, 29. listopada 2016. godine. Sredstva za opremanje tržnice općina je dobila od Ministarstva graditeljstva, a razlozi pokretanja ovog projekta su višestruki. U prvom redu želi se pomoći lokalnim poljoprivrednicima u promociji i prodaji njihovih proizvoda. Iz Općine je upućen poziv žiteljima Bedekovčine i šire okolice da svojim dolaskom na zelenu tržnicu podrže ovaj projekt. Na dan otvorenja tržnica će raditi u vremenu od 8,00 do 13,00 sati

loading