Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 28.10.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na posljednjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine prihvaćeno je izvješće o stanju imovine Grada Zagreba za prošlu godinu. Radi se o 8.264 nekretnine, od čega su 1.982 poslovna prostora, 561 garaža i garažno mjesto, 4.886 stanova, 332 zgrade, 503 zemljišta te 462 nekretnine kojih je Grad Zagreb suvlasnik s trećim osobama. Također,  2.292 nekretnine su u vlasništvu Zagrebačkog holdinga i to 1.878 stanova u naselju Sopnica – Jelkovec, 310 stanova u stambenom naselju Podbrežje, 98 poslovnih prostora i šest poslovnih zgrada.

ZAGREB –  Zahtjeve za novčanu pomoć hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata povodom blagdana Božića zaprima Gradski ured za branitelje. Novčanu pomoć mogu ostvariti hrvatski branitelji s prijavljenim prebivalištem u gradu Zagrebu a to su hrvatski branitelji korisnici prava na novčanu naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata  te  hrvatski branitelji korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu. Zahtjevi se zaprimaju u Gradskom uredu za branitelje, Vodnikova 14, svaki radni dan od 8,00 do 15,30 sati, do 11. studenog.

KONJŠČINA – Uskoro počinje energetska obnova osnovne i srednje škole u Konjščini ukupne vrijednosti 12,4 milijuna kuna, a tim je povodom ovog ponedjeljka 28. listopada 2019. godine župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar potpisao ugovor sa izvođačem radova. Radovi u obje škole podrazumijevaju, između ostalog i povećanje toplinskih zaštita krova i vanjskog zida te ugradnju visokoučinkovitog sustava grijanja, a očekuje se da će po završetku radova ušteda toplinske energije biti veća od 60%. – Svako mjesto koje ima i osnovnu i srednju školu ima poseban značaj za našu županiju – istaknuo je župan Kolar dodajući da Srednju školu u Konjščini, uz učenike iz Krapinsko-zagorske, pohađaju i učenici iz Varaždinske i Zagrebačke županije te im treba stvoriti što bolje uvjete. Uz župana Kolara, na potpisivanju su bili i predsjednica županijske skupštine Vlasta Hubicki, pročelnica Vlatka Mlakar, načelnik Konjščine Mirko Krznar, ravnatelj Osnovne škole Zoran Vuger i ravnateljica Srednje škole Milojka Rataić. Za osam dana počinju radovi, a završetak se očekuje u roku od deset mjeseci nakon početka radova.

ČAKOVEC –  Centar izvrsnosti Međimurske županije iz matematike, kemije, fizike i biologije otvoren je za 103 učenika iz Srednje škole Čakovec, Tehničke škole Čakovec, Srednje škole Prelog i Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec koji u tim znanstvenim područjima  pokazuju motiviranost i darovitost. Izvrsnost treba poticati, a ulaganje u obrazovanje je najbolja investicija za našu budućnost, rekao je prilikom otvorenja Matija Posavec župan Međimurske županije i naglasio kako je takav Centar izvrsnosti jedinstven u Hrvatskoj. Međimurska županija kao osnivač, osigurala je 230.000 kuna  za rad Centra.

VARAŽDIN – Više od 1.000 učenika, njihovih roditelja i mentora, voditelja i uzvanika okupilo se u Gospodarskoj školi u Varaždinu na svečanosti povodom početka rada Centara izvrsnosti Varaždinske županije. Posebno iznenađenje i oduševljenje izazvali su „gosti iznenađenja“, humanoidni roboti koji su pričali i plesali, s kojima će se „družiti“ polaznici programa za robotiku. To je jedan od četiri nova programa pokrenuta ove godine, pa će, uz robotiku, učenici pohađati i programe za šah i astronomiju te program crtanja i dizajna. U šest škola i ove godine djeluje 9 centara izvrsnosti, iz informatike, biologije, fizike, hrvatskog jezika i novih tehnologija, matematike, kemije, poduzetništva i komunikacija. Centre u ovoj školskoj godini pohađa čak 940 učenika osnovnih i srednjih škola, a s njima će raditi 156 mentora. Čestitke je svima uputila i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ističući da je  Varaždinska županija predvodnik, ima tradiciju, a centri izvrsnosti prepoznati su i u europskim okvirima.

KOPRIVNICA – Ugovor o uslugama izrade projektne dokumentacije za Centar kompetentnosti u Koprivničko-križevačke županije potpisan je danas, u ponedjeljak, 28. listopada 2019. godine, u sjedištu Koprivničko-križevačke županije. Ugovor je vrijedan 600 tisuća kuna, a cijeli projekt Regionalnog centra kompetentnosti ukupno je u prvom koraku vrijedan 30 milijuna kuna. Regionalni centar kompetentnosti iz elektrotehnike i računarstva Koprivničko-križevačke županije obuhvaća Obrtničku školu Koprivnica i Strukovnu školu Đurđevac, podsjeća pročelnik za financije Darko Masnec. Tako će se u prvoj fazi u Obrtničkoj školi Koprivnica dograditi i opremiti 1.760 metara četvornih prostora, a u Strukovnoj školi Đurđevac rekonstruirati 326 metara četvornih i dograditi 523 metara četvornih prostora. Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren napominje kako se raspisivanje javne nabave za izvođača radova očekuje krajem travnja, a početak radova na dogradnji i rekonstrukciji škola u Koprivnici i Đurđevcu u lipnju naredne godine. Sjedište Centra bit će u Obrtničkoj školi, a dio aktivnosti i svakodnevnog rada obavljat će se u Strukovnoj školi Đurđevac.

ZAGREB – Hrvatska lutrija i KBC Zagreb sklopili su sporazum o suradnji pri nabavi novog ultrazvučnog uređaja kojim će se poboljšati uvjeti svakodnevne skrbi za onkološke pacijente. Hrvatska lutrija pokrenula je novu igru, brojčanu lutriju „Moj prvi milijun“, od koje se dio prihoda od prodaje izdvaja u korist KBC Zagreb. Kao je istaknuo ravnatelj KBC Zagreb, Ante Ćorušić, nabavka novog UZV uređaja ima višestruku korist, kvalitetnije liječenje te ulaganje u obrazovanje budućih stručnjaka. „Moderni UZV uređaj pomoći će u boljoj i bržoj dijagnostici kod naših onkoloških pacijenata“, rekao je Ćorušić. Svakodnevno, igrači brojčane lutrije „Moj prvi milijun“ imaju mogućnost osvojiti deset dobitaka po tisuću kuna, a u završnom izvlačenju 27. prosinca najsretniji će dobitni broj donijeti dobitak od milijun kuna.

GORNJA BISTRA – Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić ovog je ponedjeljka, 28. listopada ispred Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra uručio ključeve novog sanitetskog vozila ravnatelju Bolnice Renatu Mittermayeru. – Nakon 17 godina, potrudili smo se nabaviti novo adekvatno vozilo kako bi se ovi mali teško bolesni korisnici mogli kvalitetno voziti do drugih zagrebačkih bolnica na preglede koji se ne mogu obaviti u ovoj bolnici- rekao je župan Kožić. Nabavu vozila vrijednog 250 tisuća kuna vlastitim sredstvima financirala je Zagrebačka županija.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija i ove je godine uspješno aplicirala program Školske sheme kojim će se školarcima osigurati u županijskim školama besplatni obroci svježeg voća, povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda tijekom školske godine, a za njegovo provođenje Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila je 364 tisuće kuna. Obroci voća i povrća osigurani su jednom tjedno tijekom školske godine za 7.593 učenika osnovnih i srednjih škola dok će obroke mlijeka i mliječnih proizvoda dobivati 1,883 učenika nižih razreda osnovnih škola.

DARUVAR – Drvo Ginko u Daruvaru hrvatsko je stablo godine, a time je i daruvarski Ginko nominiran i za europsko stablo godine, za koji će se izbor održati tijekom veljače iduće godine. Ginko je u konkurenciji šest hrvatskih stabala osvojio 20.129 glasova, a osim pobjede Ginko je osvojio i istraživanje zdravstvenog stanja i statike, rekla je Spomenka Mlinarić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje prirodnim područjima Bjelovarsko-bilogorske županije.

 

loading