Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.11.2016.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC- Na temu gospodarstva, kulturne suradnje i turizma, radni sastanak prilikom današnjeg posjeta Međimurju održala je veleposlanica Slovenije u Hrvatskoj Smiljana Knez sa svojim domaćinima, županom Međimurske županije Matijom Posavcem i gradonačelnikom Čakovca Stjepanom Kovačem. Hrvatska je četvrta zemlja – partner po robnoj izmjeni sa Slovenijom, kazala je veleposlanica Knez i dodala da je samo prošle godine ona iznosila više od tri milijarde eura. Velik udio u tome imaju i slovenske tvrtke koje u Međimurju zapošljavaju znatan broj radnika, a nove investicije slovenskih tvrtki će u nekoliko narednih mjeseci Međimurju donijeti dvjestotinjak novih radnih mjesta. Dobra suradnja Hrvatske i Slovenije na međimurskom području očitovat će se i kroz nove infrastrukturne projekte, dodao je tome župan Posavec ističući projekt izgradnje novog mosta kod Murskog Središća vrijednog sedam milijuna eura, za koji će jedinice lokalnih i regionalnih samouprava obiju zemalja po potrebi izgraditi nove pristupne ceste. Gradonačelnik Kovač je pak istaknuo primjer dobre kulturne suradnje, najavljujući nove projekte sa slovenskom Općinom Lendavom koju je Grad Čakovec podržao kao kandidatkinju za Europsku prijestolnicu kulture 2025. godine.

ZABOK – Kandidaturu za gradonačelnika Zaboka najavio je na današnjoj konferenciji za novinare Vladimir Pleško, jedan od najiskusnijih političara HDZ-a Krapinsko-zagorske županije, a odluka o njegovoj kandidaturi za zabočkog gradonačelnika donesena je u dogovoru svih razina stranke u županiji, ističe predsjednik Županijske organizacije Žarko Tušek. Pleško je obnašao niz stranačkih i državnih dužnosti tokom svoje dugogodišnje političke karijere, a njegova kandidatura za gradonačelnika Zaboka, kako je istaknuo, nakon nekoliko godina izbivanja iz političkog životamotivirana je željom da svojim iskustvom i znanjem, kao političar te kao jedan od najuspješnijih zagorskih poduzetnika u cijelosti ponudi jedan drugačiji Zabok. Zabok okrenut stvaranju, otvaranju novih radnih mjesta, jačanju perspektive za mlade ljude, ali i za one u gradu kojima je teško i koji do sada nisu imali prilike u umreženim političkim odnosima jednog zatvorenog  kruga ljudi.vlado-plesko-zabok

HUM NA SUTLI – „Advent u Zagorju“, 13. po redu manifestacija Krapinsko-zagorske županije započela je sinoć 27. studenoga 2016. godine paljenjem prve svijeće na županijskom adventskom vijencu Humu na Sutli. Ovogodišnjom manifestacijom Županija se uključila u nacionalnu kampanju prikupljanja sredstava za nabavku aparata za intraoperativno zračenje, koju provodi udruga Europa Donna Hrvatska. U Humu na Sutli prikupljeno je 15 tisuća kuna, a iz županijskog će se proračuna, kako je rekao župan Željko Kolar, izdvojiti još toliko. Druga adventska svijeća upalit će se u ponedjeljak, 05. prosinca u Dječjem vrtiću Zipkica u Zaboku, treća u nedjelju 11. prosinca u Đurmancu, a četvrta tradicionalno, u Svetištu Majke Božje Bistričke, u nedjelju 18. prosinca.

ZAGREB – Nakon što je predstavljena nova javna i dekorativna, energetski učinkovita rasvjeta vrijednosti milijun kuna na Trgu kralja Tomislava, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, najavio je i projekte prema kojima bi se trebali iluminirati svi zagrebački mostovi, te svi objekti nulte stope zaštićenih kulturnih dobara kao i  sakralni objekti. Inače nova rasvjeta Tomislavca je treća faza završetka njegovog preuređenja u sklopu koje je ugrađeno 18 novih čeličnih rasvjetnih stupova  na koje su postavljene 72 svjetiljke za rasvjetu plohe Trga.

TUHELJSKE TOPLICE – Svečana promocija diplomanata Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu održana je danas u Tuheljskim Toplicama. Promovirano je 75 sveučilišnih prvostupnika ekonomije, deset stručnih prvostupnika ekonomije i 79 magistara ekonomije.tt

ZAGREB – Manifestacija Dan ustanove URIHO održat će se u dvorani Vatroslava Lisinskog, u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca. Program počinje izložbom radova kreativnih radionica osoba s invaliditetom, nastavlja se okruglim stolom na temu 70 godina zaštitnog zapošljavanja u Republici Hrvatskoj, a  središnja svečanost počinje u 18,00 sati. Predviđen je i prigodan kulturno umjetnički program Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

ZAGREB – Otvoreni poziv za dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom objavio je Europski socijalni fond u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. U odnosu na prethodno razdoblje ovaj Poziv omogućit će pružanje potrebnih usluga i osobama s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima, osiguranje tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika i vodećeg pratitelja za gluhe, gluhoslijepe i slijepe osobe.Prihvatljivi prijavitelji u sklopu ovog Poziva su neprofitne organizacije i organizacije civilnog društva. Projektni prijedlozi mogu se podnositi  do 31.prosinca 2020., a detaljne informacije dostupne su i na webu Zagrebačke županije.

VARAŽDIN – Financijski plan Županijske uprave za ceste Varaždinske županije za iduću godinu, težak 65, 5 milijuna kuna podržan je na sjednici varaždinske Županijske skupštine održanoj krajem prošlog tjedna, a vijećnici su odobrili  i planirano kreditno zaduženje ŽUC-a za 20 milijuna kuna. Cilj je podići standard održavanja i sigurnost prometa na gotovo tisuću kilometara županijskih i lokalnih cesta Varaždinske županije.  Deset milijuna kuna bit će tako uloženo u obnovu i  presvlačenje novim slojem asfalta dvadesetak kilometara dotrajalih prometnica, pet milijuna za asfaltiranje  prometnice Beletinec- Presečno, a pet milijuna kuna ŽUC će iskoristiti za sanaciju klizišta na županijskim i lokalnim cestama.

GORNJA RIJEKA – Osnovnu školu Sidonije Rubido Erdody u Gornjoj Rijeci za koju su u narednoj godini u planu građevinski zahvati energetske obnove obišao je koprivničko-križevački župan Darko Koren. Ravnatelj Darko Zvonar županu Korenu ukazao je na problem prokišnjavanja krovišta na sportskoj dvorani kao i lošu izolaciju prozora na dijelu zgrade, ali i potrebu izmjene salonit ploča na dijelu krovišta kao i dotrajalu limenu oblogu pojedinih dijelova zgrade. Župan Koren istaknuo je kako su u proračunu za narednu godinu planirana sredstva za skidanje salonit ploča s krovišta te kako će Županija dati podršku u izradi sveobuhvatnog projekta energetske obnove za poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

loading