Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.11.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se u utorak 28. studenog 2017. godine, u prostorijama Vlade sa Željkom Kolarom županom Krapinsko-zagorske županije, Damirom Bajsom županom Bjelovarsko-bilogorske županije, Darkom Kolarom županom Koprivničko-križevačke županije, Matijom Posavcem županom Međimurske i Radimirom Čačićem županom Varaždinske županije. Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar državne imovine Goran Marić, ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar turizma Gari Cappelli.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković od početka svoga mandata naglašava da je prioritet Vlade ravnomjeran regionalni razvoj cijele Hrvatske te je, u tom kontekstu, istaknuo važnost izravne i kontinuirane komunikacije sa županima, gradonačelnicima i načelnicima.  Naglasio je da Vlada vodi računa o svim krajevima te da je njezin fokus usmjeren prema cijeloj Hrvatskoj.

Na inicijativu pet župana Hrvatska bi, po uzoru na projekt Slavonija, trebala dobiti Savjet za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku rekao je župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar, naglasivši da su na Markov trg došli s konkretnim prijedlozima kojima bi im se omogućilo izravno ugovaranje projekata za financiranje EU sredstvima. Model, nastavio je Kolar postoji, a cilj je kako je rekao župan Varaždinske županije Radimir Čačić povećati kvalitetu života u ovom dijelu Hrvatske. To bi u konačnici trebalo omogućiti realizaciju pojedinačnih i zajedničkih projekata koji bitno prelaze financijske mogućnosti županija. Župan Koprivničko križevačke županije Darko Koren istaknuo je kao zajednički projekt Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica. Tu je i niz pojedinačnih projekata, a u Međimurskoj županiji to su, kako je rekao župan Matija Posavec, prije svega projekti koji bi povećali razinu zdravstvene skrbi. Sve to, složni su župani, sjevernih i sjeverozapadnih županija trebalo bi omogućiti da se ovaj dio Hrvatske ravnomjerno razvija s ostatkom države što i je, kako je naglasio saborski zastupnik, Žarko Tušek, politika sadašnje Vlade. Da je doista tako, potvrdila je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabriela Žalac koja je posjetila na brojne projekte koji se financiraju europskim sredstvima sa područja ovih pet županija. Na sastanku je bio i ministar financija Zdravko Marić koji je županima predstavio prijedlog zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave. Zakon bi trebao stupini na snagu s prvim danom sljedeće godine, a već krajem siječnja bit će održan novi sastanak župana Bajsa, Korena, Posavca, Čačića i Kolara i predsjednika Vlade Plenkovića.

ZAGREB – Ususret šestoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine o najvažnijim temama, koje su izazvale pažnju javnosti, progovorio je predsjednik Skupštine Andrija Mikulić. Tom prigodom Mikulić je rekao kako je nesporno najvažnija od 33 točke dnevnog reda ona koja se odnosi na prijedlog proračuna za sljedeću godinu. Proračun je na razini prošlogodišnjeg te je kao takav racionalan i stabilizirajuć, rekao je Mikulić naglasivši kako će fokus njega kao predsjednika Skupštine, ali i gradskog HDZ-a i dalje biti na kapitalnim investicijama. Upravo zato nastavio je Mikulić – zauzet ćemo stav i ako bude potrebno ići ćemo s prijedlogom amandmana. Kako je proračun jedan od najvažnijih gradskih dokumenata o njemu će zastupnici raspravljati u dva navrata. Osim o proračunu, koji je težak 9 milijardi 338 milijuna 310 tisuća kuna, predsjednik Skupštine progovorio je i o zamjeni nekretnina između grada i države. Sukladno ugovoru koji će se u četvrtak, 30. studenog 2017. godine, naći pred gradskim zastupnicima, Grad će državi ustupiti prostor zgrade u Ulici Republike Austrije u kojem je Ministarstvo graditeljstva te prostor u Frankopanskoj u kojem je Ministarstvo financija, poslovni prostor na Jelačić placu i u Jurišićevoj te zemljište u Sesvetskom kraljevcu. To je dobro, kvalitetno i opravdano jer se prostori stavljaju u funkciju zaključio je Mikulić. Inače, ovo ce biti druga sjednica na kojoj ce se koristi sustav elektroničkog glasovanja čine ce se povećati efikasnost Skupštine.

ZAGREB – Drugu godinu za redom božićna čarolija bit će i na Gornjem Gradu. Prigodni adventski program bit će održan u Klovićevim dvorima kao i na platou Gradec. Sve posjetitelje očekuje bogata gastronomska ponuda i brojni koncerti na platou Gradec te dvije izložbe u galeriji Klovićevi dvori. – Jedna izložba su radovi Vaska Lipovca, a druga je izložba ilustracija i instalacija Zdenka Bašića koje će biti otvorene za javnost do 22,00 sata petkom i subotom – naglasio je Antonio Picukarić, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori. Program na platou Gradec bit će besplatan za sve posjetitelje.

ZAGREB – U organizaciji Hrvatske lige protiv raka, 4. veljače 2018. godine na sam Međunarodni dan borbe protiv raka, u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski bit će održan veliki humanitarni koncert Tedija Splata i prijatelja pod nazivom „Sve ću preživjeti“. Riječ je o koncertu koji se želi podići svijest o važnosti prevencije u borbi protiv malignih oboljenja. Koncert će biti održan pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Grada Zagreba kao i Gradske skupštine.

VARAŽDIN – Specijalna policija u domovinskom ratu 1990.-1996., naziv je monografije predstavljene danas, u organizaciji Udruge specijalne jedinice Policijske uprave varaždinske „Roda“, u županijskoj palači u Varaždinu. Predstavljanju monografije nazočili su general Mladen Markač, ratni zapovjednik specijalne policije, general Željko Sačić, koji je tijekom Domovinskog rata obnašao dužnost načelnika Sektora i Stožera specijalne policije te varaždinski župan Radimir Čačić, zamjenik župana Tomislav Paljak kao i brojni bivši pripadnici Roda. Izrada monografije trajala je dvije godine, u njoj je sažeto oko 1000 ratnih fotografija, uz koje je i bogato štivo na 100 stranica o isto tako bogatom i dugom ratnom putu Specijalne jedinice policije Roda, rekao je njen ratni zapovjednik i predsjednik Udruge Roda Goran Mihalić. Inače, ovu elitnu postrojbu sačinjavali su policajci iz Varaždinske i Međimurske županije, živote je izgubilo 11, a ranjeno 50 pripadnika, podsjetio je varaždinski župan Radimir Čačić. Upravo zbog toga, kroz ovakve publikacije, ali i stalnu edukaciju, treba stvoriti okružje u kojem će svako dijete znati što se dogodilo na ovim prostorima, u izazovnom razdoblju devedesetih godina, poručio je na današnjem predstavljanju monografije Roda u Varaždinu, general Mladen Markač.

ZAGREB –  Drugi Festival adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu bit će održan od 1. do 21. prosinca 2017. Ovaj Festival je pokrenut s ciljem da Zagreb postane okupljalište domaćih i stranih ljubitelja glazbe poput Beča i Praga te da se na njegovim ulicama i u dvoranama pjevaju adventske i božićne pjesme na svim jezicima svijeta. Ove godine sudjelovat će 49 vokalnih ansambala i zborova s više od  1.000 pjevača iz svih krajeva Hrvatske i Slovenije. Koncerti će biti na nekoliko otvorenih zagrebačkih lokacija, ispred HNK-a, Glazbeni paviljon na Zrinjevcu kao prostorima Muzeja za umjetnost i obrt, Muzeja Mimara, palače Dverce, crkva sv. Katarine, Francuski paviljon, crkva sv. Franje Ksaverskog. Festival ima i humanitarni karakter  dva koncerta dječjih zborova „Djeca za djecu“ ,15. i 16. prosinca, u MUO i ispred HNK, a  čiji je prihod  namijenjen djeci oboljeloj od malignih bolesti.

ZAGREB – Prijedlog proračuna Zagrebačke županije za 2018. godinu i projekcija za 2019. i 2020. godinu predstavljena je članovima GSV-a Zagrebačke županije. U odnosu na prethodnu godinu, kako je rekao pročelnik Upravnog odjela za financije Ivica Bošnjak,  konsolidirani proračun veći je za 7,6%, a izvorni proračun za 4,8%. Povećanja sredstava u 2018. godini predviđena su u Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb gdje se namjerava, uz pomoć europskih fondova, napraviti energetska obnova domova zdravlja u Vrbovcu, Jastrebarskom i Zaprešiću. Također, veća sredstva predviđena su i u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša gdje će se sredstvima europskih fondova, uspostaviti lokalna mreža za praćenje kvalitete zraka te u Upravnom odjelu za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za prijavu projekata na fondove EU. Povećanje proračuna kroz prijedlog Programa javnih potreba u školstvu, sportu, kulturi i tehničkoj kulturi  biti će iskorišteno za kapitalnu izgradnju, a više sredstava predviđeno je i za Zajednicu tehničke kulture te za Sportski savez osoba s invaliditetom. Na prijedlog proračuna te programe javnih potreba članovi Vijeća dali su pozitivno mišljenje.Također,  su se  usuglasili  da će sljedeću sjednicu GSV-a održati uoči Dana socijalnog partnerstva koji se obilježava 21. siječnja.

KOPRIVNICA –  U sklopu projekta informatičkog opremanja 200-tinjak škola diljem Hrvatske Ministarstva znanosti i obrazovanja, opremit će se i škole u Koprivničko-križevačkoj županiji. U prvom valu opremanja vrijednom 10,9 milijuna kuna, opremit će se škole u Koprivničkim Bregima, Kloštru Podravskom, Ferdinandovcu i Molvama, te gradske škole „Braća Radić“ u Koprivnici, Grgura Karlovčana u Đurđevcu i Ljudevita Modeca u Križevcima. Prema planu Ministarstva po školi će se izdvojiti oko 60 tisuća kuna, što podrazumijeva jednu opremljenu računalnu učionicu sa do 20 računala. Koprivničko-križevačka županija kontinuirano financira informatičko opremanje škola iz vlastitih proračunskih sredstava, kako bi se dodatno poboljšali obrazovni uvjeti, a u 2017. za tu je namjenu izdvojeno 280 tisuća kuna za osnovne i srednje škole.

ČAKOVEC – U tijeku su posljednje pripreme za Advent u Gradu Zrinskih, manifestaciju koja započinje u subotu, 02. prosinca 2017. godine paljenjem prve adventske svijeće na Franjevačkom trgu u Čakovcu. I ove godine posjetitelji čakovečkog Adventa će moći uživati u bogatoj blagdanskog ponudi Božićnog sajma, a oni najmlađi imat će na raspolaganju klizalište na Trgu Republike. Program je bogat crkvenim događanjima vezanim uz došašće, ali i svjetovnim, pa će tako do 24. prosinca u Čakovcu biti održani mnogi koncerti, u Muzeju Međimurja će biti otvorena velika izložba nematerijalne baštine Međimurja, a djeca će moći vikendom sudjelovati u kreativnim radionicama. Sve to u blagdanskom okruženju kako u centru, tako i na čakovečkom jugu, najavili su na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, voditeljica Turističkog ureda gradske Turističke zajednice Boška Ban Vlahek, gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željko Železnjak te ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan. Inače, prvu adventsku svijeću ove će subote 02. prosinca, u 18,00 sati, zapaliti djelatnici Policijske uprave međimurske, drugu će vatrogasci, treću branitelji, a posljednju medicinsko osoblje s područja Međimurja.

VARAŽDIN – “Interdisciplinarni pristup prevenciji ovisnosti u Varaždinskoj županiji”, tema je simpozija što ga danas u varaždinskoj palači Herzer organiziraju Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije i Udruga apstinenata „Hrabrost“. Simpozij  se organizira u sklopu obilježavanja mjeseca borbe protiv ovisnosti, te povodom 20. godišnjice rada i postojanja centra za prevenciju ovisnosti, a  pokrovitelj simpozija je  Referentni centar za bolesti ovisnosti Ministarstva zdravstva. Skup podržava i Varaždinska županija, a sudionike će pozdraviti i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

KRAPINA – Prijem za Roka Knezića, osvajača srebrne medalje na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u bowlingu za juniore U18, upriličio je danas, 28. studenog 2017. godine župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Roko se jedini na području županije uspješno bavi bowlingom, američkom sportskom aktivnosti, te postiže sjajne rezultate. Također, natječe se u seniorskoj konkurenciji dok je u petorkama prvak Hrvatske. – Roko je dokaz da su naša djeca strašno svestrana i da naša županija zaista je sportska županija – istaknuo je župan Kolar dodavši da nema sportskog kluba za bowling na području županije pa tu uloga i požrtvovnost roditelja dolazi do izražaja. Inače, dvanestogodišnji Roko Knezić član je Bowling kluba „Nomad“, 2015.  godine nastupio je kao član juniorske reprezentacije Hrvatske na Europskom prvenstvu za mlade u Leipzigu te je tamo bio najmlađi natjecatelj. – Super je osjećaj kad se natječem sa starijim natjecateljima jer me gledaju kao ravnopravnog člana – izjavio je ponosni Roko.

loading