Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.11.2018.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Uvodna konferencija projekta „Jednake mogućnosti svima – za bolju budućnost Hrvatskog zagorja“ održana je u srijedu, 28. studenog 2018. godine u prostorima Gradskog društva Crvenog križa Krapina. – Projekt je usmjeren na podršku socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih osoba s područja Krapinsko-zagorske županije, a sredstva za njegovu provedbu, u visini od milijun i pol kuna, osigurana su preko Europskog socijalnog fonda, ističe ravnatelj gradskog i županijskog Crvenog križa Davor Šimunović. Konkretno, obrazovat će se 32 odrasle osobe, pripadnici marginaliziranih skupina, povećati društveni angažman i zapošljivost 50 pripadnika ciljane skupine kroz programe za osnaživanje i kroz pružanje usluge socijalnog mentorstva 10 radno sposobnim osobama, korisnicima prava na zajamčenu minimalnu naknadu te ojačati profesionalne kapacitete 42 stručnjaka koji rade s pripadnicima ciljanih skupina. Projekt su pohvalili gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.
ZAGREB – Nakon sastanka s predsjednikom Gradske skupštine Grada Zagreba, Andrijom Mikulićem, izaslanstvo Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba kao i predstavnici Roma iz Crne Gore i Republike Makedonije sastali su se i sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Na sastanku je bila riječ o sutrašnjoj svečanoj proslavi 15. obljetnice djelovanja Vijeća romske nacionalne manjine u Zagrebu,  statusu Roma u Hrvatskoj, daljnjim napormai u poticanju obrazovanja Roma te njihovoj što kvalitetnijoj integraciji u zajednicu. Kako je istaknuo predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, Nađatin Kamberovski, hrvatska metropola je učinila puno toga za Rome. „Imamo fantastičnu suradnju i s Gradskom upravom i s Gradskom skupštinom koji imaju razumijevanja za nas i pomažu nam u našem svakodnevnom radu“, kazao je Kamberovski.

ČAKOVEC – Bogat program Adventa u gradu Zrinskih, najavljen na danas, 28. studenog 2018. godine, u čakovečkoj Gradskoj vijećnici. Advent u gradu Zrinskih počinje u subotu 1. prosinca paljenjem prve adventske svijeće kod crkve sv. Nikole te brojnih lampica i dekoracija, a Čakovčane i posjetitelje potom će, uz ostalo, dočekati vožnje turističkim vlakićem i kočijama, Bijela čarolija u Centru za kulturu, Božićna bajka kućice Djeda Božičnjaka, predstave i koncerti. Novost je Grad anđela, pored crkve i grijani šator na Trgu Republike, gdje će se održavati Adventski sajam uz 50-tak izlagača, najavila je pomoćnica direktora Turističke zajednice grada Čakovca Boška Ban Vlahek. Glavnina događanja fokusirana je na četiri adventska vikenda, napomenuo je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač rekavši kako je program Adventa u gradu Zrinskih iz godine u godinu sve bogatiji pa ne čudi njegova velika posjećenost. Dakako, neće izostati ni brojni duhovni sadržaji koji uz mise i ispovijedi donose druženje s književnicima i koncerte u crkvi sv. Nikole Biskupa i sv. Antuna Padovanskog, najavili su gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željko Železnjak i župnik župe sv. Antuna Padovanskog fra Tomislav Božićek.

ZAGREB – Povodom 15. obljetnice rada Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, izaslanstvo Vijeća kao i predstavnici Roma iz Crne Gore i Republike Makedonije sastali su se s predsjednikom Gradske skupštine Grada Zagreba, Andrijom Mikulićem. Na sastanku je bilo riječi o statusu Roma u Hrvatskoj i Zagrebu, daljnjim naporima u poticanju obrazovanja Roma kao i njihova što bolja integracija u društvo. „Moramo omogućiti da se zaista naši prijatelji, predstavnici svih nacionalnih manjina, dobro osjećaju u našoj zajednici“, istaknuo je Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine.

KOPRIVNICA – Predstavnici Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu posjetili su u srijedu, 28. studenoga 2018. godine, Koprivnicu gdje su se u prostorima Koprivničkog inkubatora susreli s poduzetnicima te razgovarali o prilikama za suradnju dviju zemalja i razmijenili uspješna poslovna iskustva. Grad Koprivnica i Koprivnički poduzetnik, koji upravlja prostorom inkubatora, prepoznati su kao uspješni pokretači poduzetništva, kaže direktorica Koprivničkog poduzetnika Martina Golčić, dok savjetnica u Veleposlanstvu SAD-a Laura Gavinski Djuragić naglašava kako im je želja razvijati bolju suradnji s mjestima kao što su Koprivnica. U delegaciji je i predsjednica i direktorica Pittsburg Technology Councila Audrey Russo, pokretačica građanskih inicijativa i poslovnih anđela koja je govorila o brzom i velikom kolapsu Pittsburgha, njegovom ponovnom rastu i razvoju te što sve Pittsburg Technology Council radi. Delegacija Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu osim susreta s poduzetnicima u Inkubatoru, obišla je i Sveučilište Sjever te neke značajne tvrtke.

ZAGREB – Grad Zagreb objavio je namjeru za prodaju stanova u svom vlasništvu. Tako se prodaju stanovi koje koriste zakonski najmoprimci ili članovi njihova obiteljskog domaćinstva te najmoprimci koji su sklopili ugovor o najmu stana na neodređeno vrijeme, kao i najmoprimci kojima je stan dan u najam na neodređeno vrijeme odlukom nadležnog tijela kao ranijem nositelju stanarskog prava u objektu te stanovi koji se zaključno s danom 30.studenog 2012. koriste bez valjane pravne osnove. Stanovi se prodaju javnim natječajem  odnosno prikupljanjem pisanih ponuda koje se podnose  Gradu Zagrebu, Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada. Ovaj poziv je objavljen na internetskoj stranici Grada.

VARAŽDIN – Nakon učenika osnovnih škola u riziku od siromaštva kojima je osigurala besplatne školske obroke, Varaždinska županija je pokrenula projekt sufinanciranja prehrane učenicima srednjih škola. Odluka je donesena na kolegiju ravnatelja srednjih škola sa zamjenikom župana Tomislavom Paljakom i pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslavom Huđekom. U školama će učenicima biti podijeljeni anketni listići koji su anonimni, kako bi se dobio što bolji uvid u socijalnu sliku te utvrdilo kolika su financijska sredstva potrebna za sufinanciranje prehrane za srednjoškolce u riziku od siromaštva. Da je nužno osigurati novac i prehranu srednjoškolaca, jasno govori podatak da je u osnovnim školama, čiji osnivač je Županija, čak 30 posto djece u riziku od siromaštva, a sva ta djeca nastavljaju pohađati srednje škole, napomenuo je zamjenik Paljak.

ČAKOVEC – U subotu, 01.prosinca 2018. godine, počinje Advent u gradu Zrinskih. Bogat program ovogodišnje manifestacije bit će najavljen na konferenciji za medije danas, 28. studenog, u čakovečkoj Gradskoj vijećnici, s početkom u 11 sati. Na konferenciji će govoriti gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, pomoćnica direktora Turističke zajednice grada Čakovca Boška Ban Vlahek, gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željko Železnjak i župnik župe sv. Antuna Padovanskog fra Tomislav Božićek.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica i ove će godine prigodno darivati djecu smrtno stradalih branitelja iz Domovinskog rata i smrtno stradalog pirotehničara s područja Koprivnice koji su redovni studenti i učenici. Svako dijete dobit će 500 kuna, a prema evidenciji Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji, Službe za društvene djelatnosti i Odjela za hrvatske branitelje i zdravstvo. Za ovu je namjenu u proračunu Grada Koprivnice osigurano tri tisuće kuna. Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić će tijekom prosinca uručiti novčane poklone.

ZAGREB – Vrtovi s područja Zagrebačke županije nastavljaju nizati sjajne rezultate u sklopu ekološko-edukativnog projekta „Najljepši školski vrtovi“.Tako je u konkurenciji od više od stotinu prijavljenih vrtova na ovaj natječaj, OŠ Luka osvojila treće mjesto za najljepšu učionicu na otvorenome, a vrt dječjeg vrtića „Izvor“ iz Samobora osvojio je treće mjesto za najljepši vrtićki vrt. Cilj projekta je da djeca kroz uzgoj voća, povrća i cvijeća te uređenje i oblikovanje školskih vrtova uče voljeti prirodu te prepoznavati vrijednosti i ljepotu podneblja u kojem žive.

loading