Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 28.11.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet potvrdio je da će na prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića izmjene zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana predložiti po hitnom postupku na dnevni red sjednice Gradske skupštine u ponedjeljak, 9. prosinca. Ako će zastupnici podnijeti amandmane na predložene izmjene i Gradska skupština ih prihvati, o GUP-u se neće glasovati na toj sjednici, jer će amandmani ići na očitovanje u Ministarstvo graditeljstva. O GUP-u će se u tom slučaju glasovati nakon što stigne očitovanje Ministarstva.

LONDON – Gospodarski sajam Going global Live, koji okuplja svjetski poznate dionike globalnog poslovanja održava se 27. i 28. studenog 2019. godine u Londonu. Pružajući tvrtkama i investitorima informacije o tome kako poslovati u vodećim svjetskim zemljama, gradovima i regijama, Going Global Live okuplja svjetski poznate dionike globalnog poslovanja, a u hrvatskom paviljonu, prezentiraju se mogućnosti ulaganja u Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Krapinsko-zagorsku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Na sajmu su petorica župana sjeverozapadne Hrvatske, Željko Kolar, Matija Posavec, Radimir Čačić, Darko Koren i Damir Bajs. Prvog dana gospodarskog sajma, u srijedu, 27. studenog 2019. godine izložbeni prostor hrvatskih županija posjetio je Veleposlanik Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske Igor Pokaz. Osim prezentacije o pet županija, koju je imala zamjenica ravnateljice REDEA-e Ana Kralj, prezentaciju će imati i zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša te direktor Turističkog ureda Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini na temu turističkih potencijala, dok će izvršni direktor za zapadnu Europu i prekomorska tržišta Podravke Marko Marić imati prezentaciju vezanu za gastro teme.

ZAGREB – Svečana dodjela diploma za 23 sudionika edukacije za izradu projektnih prijedloga financiranih iz EU fondova u 2019. godini, održana je ovog četvrtka, 28. studenog u prostorijama Zagrebačke županije u Zagrebu. Ovoga puta Zagrebačka županija financirala je edukaciju za pripremu i prijavu budućih EU projekata osoba iz obrazovnih ustanova, koji će na taj način moći svoje projekte prijavljivati za EU sredstva. Čestitke na edukaciji uputila je zamjenica župana Nadica Žužak, istaknuvši kako je Zagrebačka županija po povučenim sredstvima iz EU fondova među prvih pet županija.

ZAGREB/ČAKOVEC – Pod nazivom „Ti si meni po serdini srca – međimurska popevka na UNESCO-vu Reprezentativnom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva“, na godišnjicu tog događaja, u četvrtak, 28. studenog 2019.godine, u Središnjici Matice hrvatske u Zagrebu, održava se stručno-znanstveni kolokvij, umjetnički program i izložba o međimurskoj popevki iz povijesnog, teološkog, književno-umjetničkog, jezikoslovnog, etnomuzikološkog, etnokoreološkog, etnološkog, folklorističkog i muzeološkog diskursa. Suorganizatori manifestacije su Odjel za arheologiju i etnologiju Matice hrvatske u Zagrebu, Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, Međimurska županija, Zajednica hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu i Udruga “Matapur”.

ZAGREB – U organizaciji Saveza Roma u RH Kali Sara i ureda saborskog zastupnika, Veljka Kajtazija, a pod pokroviteljstvom Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva hrvatskih branitelja predstavljena je monografija „I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu“ autora Borne Marinića. Knjiga govori o malo poznatoj ulozi Roma kao pripadnika jedne od nacionalnih manjina koje su se uključile u obranu Hrvatske tijekom Domovinskog rata. „Ono što me motiviralo da pokrenem ovaj projekt je to što Romi svih ovih godina nisu prepoznati kao nacionalna manjina koja je isto branila hrvatsku“, istaknuo je saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

ZAGREB – ZET će u sklopu zagrebačkog Adventa u promet od ove subote, 30. studenoga uključiti Veseli božićni tramvaj koji će polaziti s ugla Praške i Trga bana Josipa Jelačića i voziti užim gradskim središtem. Jedinstvena je to priredba koja uključuje vožnju turističkim tramvajem iz 1924. godine u trajanju od pola sata, uz prigodan program i igrokaz Djeda Božićnjaka i vilenjaka, a osigurana je i podjela poklona najmlađim posjetiteljima. Za najmlađe, subotom i nedjeljom, od 10 do 16.40 sati, u prometu će biti prigodno ukrašen turistički vlakić. Početno stajalište vlakića bit će na Trgu bana Jelačića, a prijevoz vlakićem je besplatan.
Zagrebačka Uspinjača, povezivat će Donji Grad sa Gornjim, svakodnevno do ponoći.

BJELOVAR – Uskoro će u promet biti puštena nova željeznička pruga Sveti Ivan Žabno-Gradec. Pruga će biti puštena u promet 15. prosinca, duga je 12,3 kilometara, a njome će se putovanje vlakom od Bjelovara do Zagreba, sa sadašnja dva sata, skratiti na sat vremena. Ujedno, riječ je o prvoj novoj pruzi sagrađenoj u Hrvatskoj od ljeta 1967. godine.

BRESTOVEC OREHOVIČKI – Da kvalitetno napisanim projektima i kontinuiranim prijavama na natječaje, Osnovna škola iz malog mjesta može suvremeno opremiti učionice i osigurati kvalitetan rad kako učenicima tako i učiteljima, pokazala je OŠ Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog. Naime, u ovoj školi, koja je po projektima prva u Krapinsko-zagorskoj županiji, a po inovativnosti u Hrvatskoj, ovog četvrtka, 28. studenog 2019. godine otvorena je 3i učionica za istraživačko učenje, interdisciplinarnost i inovacije. U kreiranju ove učionice, koja je opremljena suvremenim video konferencijskim sustavom koji može umrežiti čak 45 ustanova odjednom, sudjelovali su prije svega učenici škole, ali i roditelji te profesori. – Svoje poglede usmjeravamo prema budućnosti, sve je usmjereno na poučavanje kroz interaktivnost koristeći robote, tablete i ostale gadgete – istaknuo je ravnatelj škole Zdenko Kobeščak dodajući da djecu treba odgajati na način da povezuju sva moguća znanja kako bi se što bolje pripremili za život. Kuma učionice je dekanica varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike, Nina Begičević Ređep koja ju je danas i otvorila, a na prigodnom programu koji su pripremili učenici škole bio je i zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek.

VARAŽDIN – Konferencija, pod nazivom „Strateško planiranje regionalnog i lokalnog razvoja – osnovni preduvjet sufinanciranja EU projekata u novoj financijskoj perspektivi“, u sklopu provedbe projekta ”Suradnja za razvoj” održana je u Varaždinu u četvrtak, 28. studenog 2019. godine. Projekt provodi Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije, čiji zaposlenici pružaju besplatnu stručnu pomoć za pripremu i provedbu razvojnih projekata, te provode različite besplatne informativne i edukativne aktivnosti. Ukupna vrijednost projekta „Suradnja za razvoj“ iznosi 23 milijuna i 754 tisuća kuna od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira 20 milijuna i 191 tisuća kuna, odnosno 85%. Projekt traje do 31. prosinca 2023.

KOPRIVNICA – Na javni natječaj za dodjelu stipendija studentima s područja Koprivnice u aktualnoj akademskoj godini pristiglo je 199 molbi: 36-ero studenata javilo se za stipendiju za deficitarna zanimanja i stipendiju u iznosu od 550 kuna, šestero je studenata odustalo jer su im odobrene STEM stipendije, dvoje se javilo koji nisu trebali jer im je već stipendija odobrena te nastavljaju i dalje primati gradsku stipendiju, dok se troje studenata javilo koji su izgubili pravo na ostvarivanje stipendije. Tako će svi studenti koji su ispuni uvjete i ove akademske godine primati stipendije u iznosu od 550 kuna mjesečno te će se dodijeliti 11 studentskih stipendija za deficitarna zanimanja u iznosu od 800 kuna.

loading