Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.12.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Valjanost besplatnih pretplatnih kupona izdanih za 2015. godinu, produljuje se do kraja siječnja korisnicima koji su to pravo ostvarili temeljem Odluke o socijalnoj skrbi Grada Zagreba.
To se odnosi na umirovljenike čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200 kuna mjesečno, kao i na osobe starije od 65 godina koje nisu korisnici mirovine, a ukupni prihodi mjesečno su im jednaki ili manji od 3.200 kuna. Postojeći pretplatni kuponi produžuju se i korisnicima pomoći za uzdržavanje nesposobnima za rad i privređivanje kao i dobrovoljnim darivateljima krvi kao te članovima obitelji smrtno stradalog, zatečenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.

ZAGREB – Želeći učenicima osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba zimu u gradu učiniti što zanimljivijom, u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport i Sportskim savezom Grada Zagreba osmišljen je program “Odmorko zima 2016.“ Program počinje danas i traje do 8. siječnja 2016. godine. Odmorko obuhvaća klizanje na Velesajmu i Šalati, plivanje na Mladosti i Utrinama, mini odbojku, streljaštvo, skijanje, borilačke vještine te turnir u futsalu. Ulaz na sve programe je slobodan uz predočenje iskaznice Školskog sportskog saveza Grada Zagreba.

BEDENICA – Dogradnja Osnovne škole Bedenica, koja je započela u rujnu, napreduje prema planu. Rok za dogradnju škole je kraj 2016. godine. Sagradit će se četiri nove učionice, četiri nastavna kabineta, nova kuhinja, blagovaonica, knjižnica i prostor za upravu škole. Školu sada pohađa 103 učenika, no već sljedeće nastavne godine, prema popisu stanovništva, taj broj će porasti za oko 20%. Radove u potpunosti financira Zagrebačka županija, a paralelno s dogradnjom škole rekonstruira se i prilazna cesta, gradi se nogostup, fekalna i oborinska odvodnja te nova javna rasvjeta. Vrijednost radova je oko 570 tisuća kuna.

VARAŽDIN – Uskoro započinje gradnja Caritasovog centra na Banfici u Varaždinu. U sklopu Centra je i pučka kuhinja, koja sada djeluje u neprimjerenim uvjetima u dvorištu kraj Glazbene škole, a dnevno se ondje priprema tristotinjak obroka.  U radu kuhinje pomaže velik broj volontera koji uz pomoć župa diljem biskupije, brojnih tvrtki, poduzetnika i raznih udruga, kao i Grada Varaždina te Varaždinske županije i drugih gradova i županija na području biskupije pomažu ljudima kojima je potrebna pomoć.

ČAKOVEC – UgovorI o stipendijama za akademsku godinu 2015./2016. bit će potpisani danas u čakovečkoj Gradskoj vijećnici. Na javno potpisivanje dolazi 20-tak studenata, a ugovore će u ime Grada Čakovca potpisati gradonačelnik Stjepan Kovač. Inače, na posljednjem natječaju Grad Čakovec dodijelio je 133 stipendije, prema dva kriterija: uspjeh u školovanju i socijalni status. Od tog broja 106 je novih stipendija. Grad Čakovec stipendije studentima dodjeljuje od 2000. godine, a zajedno s ovogodišnjima ukupno je stipendirano 1667 studenata. Mjesečna stipendija za studij u Čakovcu iznosi 300 kuna, u Varaždinu 400, a za studij u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru i ostalim hrvatskim gradovima te inozemstvu iznosi 800 kuna. Grad Čakovec godišnje za ove potrebe izdvaja dva i pol milijuna kuna.

KRIŽEVCI – Ugovor o sufinanciranju Elaborata o tehničko-tehnološkom rješenju čokolaterije križevačkog socijalnog poduzeća Hedona potpisali su koprivničko-križevački župan Darko Koren i direktorica poduzeća Gorana Katalenić. Ugovorom će Koprivničko-križevačka županija sufinancirati  izradu elaborata s 50% vrijednosti, odnosno 15 tisuća kuna iz izvornih sredstava, a sredstva su odobrena iz županijskog programa Poticanje istraživanja i razvoja poljoprivrede. Križevačka čokolaterija planira useljenje u prostore budućeg Tehnološkog parka u Križevcima čime će se doprinijeti daljnjem razvoju novih tehnologija te stvaranju novih linija proizvoda. Inače, Socijalno poduzeće Hedona osnovala je Udruga osoba s invaliditetom Križevci prije dvije godine i prvo je takvo poduzeće u Hrvatskoj koje zapošljava osobe s invaliditetom. Trenutno je zaposleno devet osoba, svi se proizvodi rade ručno, a preseljenjem u nove prostore planiraju se nova zapošljavanja osoba s invaliditetom.

KRAPINA – Još jednu humanitarnu akciju pred kraj ove godine uspjeli su realizirati članovi Rotary cluba Krapina. Riječ je o holterima, vrijednim 60 tisuća kuna, koje su donirali Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

 

loading