Skip to content

Vijesti Radija Kaj 28.-29.04.2018.

Posted in Vijesti

MIRKOVEC/GUBAŠEVO – Krapinsko-zagorska županija domaćin je najvećeg okupljanja balona na vrući zrak u Hrvatskoj. Ove godine, Croatia Hot Air Balloon Rally 2018. dovodi 15 vrhunskih ekipa iz Francuske, Nizozemske, Slovenije, Velike Britanije i naravno Hrvatske, a održava se na Krapinsko Zagorskom aerodromu i u Staroj školi u Mirkovcu do utorka, 1. svibnja 2018. godine. Sve posjetitelje očekuju uzbudljivi prizori masovnih uzlijetanja i balonaških natjecanja, prizori noćnih iluminacija te edukativne šetnje kroz kupolu balona za posjetitelje svih generacija u kojima će se moći iz prve ruke naučiti sve o ovim letjelicama.

ZAGREB – Međunarodni dječji festival Zagifest po prvi puta bit će održan u Zagrebu ovog vikenda 28. i 29. travnja. 2018. godine.  U Histrionskom domu, u organizaciji Udruge Do Mi So, u svom premijernom izdanju ugostit će mlade i talentirane glazbenike iz brojnih europskih zemalja. Osim natjecateljskog dijela, gosti festivala će tijekom boravka imati priliku upoznati hrvatsku kulturu i tradiciju jer je za njih osmišljen svakodnevni program koji, između ostalog, uključuje obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti grada, posjet zoološkom vrtu kao i završnica pod nazivom Hrvatska večer gdje će biti prezentirana hrvatska nacionalna kuhinja i starogradska glazba.

DUGO SELO –  Međunarodni festival klasične glazbe bit će održan u Domu HV-a u Dugom Selu ove subote i nedjelje, 28. i 29. travnja 2018. godine od 18,00 sati. Nastupit će simfonijski orkestar iz Graza sa solistima iz Bugarske, Španjolske i Austrije, a na programu su djela Wahner-a, Lehar-a i Mozart-a.

ZAGREB – Stanari zagrebačkog naselja Dankovec u Gradskoj četvrti Gornja Dubrava koji su do sada bili bez vode uskoro bi mogli biti priključeni na gradski vodovod. Riječ je o 68 kućanstava koje čeka rješavanje imovinsko-pravnih odnosa kako bi započela izgradnja precrpne stanice. Kako bi se problem s priključcima na gradski vodovod riješio u što kraćem roku, kroz dva tjedna bit će održan sastanak građana i predstavnika Grada Zagreba. „Održat ćemo sastanak sa stanarima Svetobarbarske ulice i odvojaka, obići ćemo teren i probat ćemo naći lokaciju koja će odgovarati i Vodovodu i građanima“, istaknuo je Damir Oniško, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava.

VARAŽDIN – Samostalnom izložbom ulja pod zajedničkim nazivom „Jutro“ u varaždinskoj galeriji Zlati ajngel predstavlja se slovenski slikar Mirko Rajnar. Umjetnik je diplomirao na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani i član je Zveze društev likovnih umetnikov Slovenije. Izlaže od 1983. godine u Sloveniji i inozemstvu. Izložba je organizirana u suradnji sa slovenskim kolekcionarom i galeristom Peterom Žulom, a ostaje  otvorena do 6. svibnja 2018. godine.

VARAŽDIN – Prestižno međunarodno natjecanje pijanista “Memorijal Jurica Murai” i Murai Grand Prix traje cijelog ovog tjedna u varaždinskoj Glazbenoj školi. Završni koncert natjecanja  i dodjela posebnih nagrada održat će se u subotu, 28. travnja 2018. godine  s početkom u 19,00 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole.

ČAKOVEC – Program obilježavanja Dana Međimurske županije ulazi u svoj drugi vikend održavanja. Tako će u subotu, 28. travnja 2018. godine u Čakovcu tijekom dana biti održan mimohod povijesnih postrojbi, vojske i branitelja. Uz to, u podne će kod spomenika Oproštaj u dvorištu Zrinskog grada biti održan prigodni program, nakon čega će u Jezeru Staroga grada za sve posjetitelje biti pripremljen gastronomski kutak lovnog kulinarstva. U nedjelju, 29. travnja, u ranim jutarnjim satima u Jezeru Staroga grada započinje Streličarski turnir za Veliki pehar Nikole Zrinskog, a u 10,00 sati u Zrinsko Frankopanskoj ulici će startati II. Čakovečki polumaraton Zrinskih.

ZAGREB – Na Cvjetnom trgu predstavljena je humanitarna akcija Žene za žene, koju organizira Međunarodni Inner Wheen Club Zagreb Gradec za nastavak rada Autonomne ženske kuće Zagreb – skloništa i savjetovališta za zlostavljane žene i njihovu djecu. Partner akcije je Gradsko kazalište Komedija, koje će u okviru akcije, 4. svibnja izvesti pretpremijeru mjuzikla Alphonsine, autorsko djelo Veseljka Barešića, redatelja, dirigenta i scenografa, a sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen je za rad Autonomne ženske kuće Zagreb. „Zahvaljujem se svima na podršci, a sredstva ćemo iskoristiti na nabavu novih ležajeva jer su ovi koje trenutačno koristimo uistinu dotrajali“, istaknula je Neva Tölle, predsjednica udruge Autonomna ženska kuća Zagreb. Podršku humanitarnoj akciji dao je i zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, koji je uputio oštru poruku svim nasilnicima. „Svi muškarci koji pomisle podići ruku na dame, neka se jave meni u pola šest u Bužanovu pa neka ju dignu na mene“, poručio je Bandić. Inače, Autonomna ženska kuća Zagreb osnovana je 1990. godine i bila je prvo sklonište za žene koje su preživjele nasilje na području Istočne Europe.

KRIŽEVCI – Na križevačkom Strossmayerovom trgu u subotu, 28. travnja 2018. godine od 18,00 sati održava se 19. Županijska smotra puhačkih orkestara Koprivničko-križevačka županija. U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga i pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije nastupit će četiri puhačka orkestra, a selektor Hrvatskog sabora kulture Šime Vulelija odabrat će najbolje za daljnje državne smotre. Također, u Legradu od 15,00 sati održava se i 20. Županijska smotra izvornog folklora Koprivničko-križevačke županije. Nastupit će 17 kulturno-umjetničkih društava i udruga, a tročlana prosudbena komisija izabrat će najbolje.

 

loading