Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.-29.12.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U Umjetničkom paviljonu u sklopu ciklusa Najveći kipari 20. stoljeća do 5. siječnja 2020. moguće je razgledati izložbu najslavnijeg američkog kipara prošlog stoljeća Alexandera Caldera. Riječ je o jednom od najznačajnijih predstavnika umjetnosti apstrakcije  i kinetičke umjetnosti, obliku umjetničkog izražavanja u kojemu je pokret glavni dio estetike umjetničkog objekta. Izložba Alexandera Caldera, Magija skulpturalnog pokreta fokus stavlja na njegovu zrelu fazu stvaralaštva po kojoj je danas prepoznatljiv.

ZAGREB – U sklopu ciklusa Zimske priče koji na velikom platnu objedinjuje filmove zimske ikonografije ili teme, u petak i subotu, 27. i 28. prosinca, u kinu Kinoteka prikazivali su se filmovi o gremlinima, malim, neobičnim monstrumima proizašlim iz redateljske radionice Joea Dantea.

VARAŽDIN – Institut za istraživanje avangarde, Kolekcija Marinko Sudac i Gradski muzej Varaždin organiziraju izložbu ‘Radoslav Putar i Miljenko Horvat. Retrospektiva’, koja se može razgledati do 2. veljače 2020. godine. Izložba predstavlja umjetničke radove Miljenka Horvata, kao i rad Radoslava Putara, jednog od najznačajnijih likovnih kritičara poslijeratnog razdoblja u regiji. Naime, i Putar i Horvat bili su članovi grupe Gorgona – protokonceptualne grupe umjetnika i intelektualaca koja je djelovala u Zagrebu između 1959. i 1968. godine.

BJELOVAR – Novogodišnji koncert Puhačkog orkestra Bjelovar održan je u nedjelju, 29. prosinca u Domu kulture u Bjelovaru pod umjetničkim vodstvom profesora Ivana Oškere. Gosti koncerta su bili Big Band Bjelovar pod vodstvom Brune Biščana. Novoosnovana udruga Puhački orkestar Bjelovar nastala je s ciljem aktivnog sudjelovanja i razvijanja kulturnog života grada i okupljanja mladih glazbenika. Želja je i cilj članovima Udruge vratiti sjaj nekad tradicionalnog novogodišnjeg koncerta u Bjelovaru.

KRAPINA – Puhački orkestar Petrovsko Špoljari 11. Božićno-novogodišnjim koncertom u Festivalskoj dvorani u Krapini je ovu, za njih iznimno uspješnu, godinu priveo kraju. Koncert je, za razliku od minulih šest godina, kada se održavao na Štefanje, ovog puta održan u subotu, 28. prosinca 2019. godine. Na koncertu je najavljena i proslava 100. obljetnice Špoljara, koja će biti proslavljena naredne, 2020. godine, nizom nastupa, ali i izdavanjem monografije.

SVETA NEDELJA – Brojni solisti i članovi svetonedeljskih KUD-ova nastupili su na prigodnom Božićnom koncertu u sportskoj dvorani OŠ Vladimir Deščak u Novakima, u Svetoj Nedelji u subotu, 28. prosinca.

PRELOG – Pokretne jaslice, kakve se rijetko viđaju, izradio je Josip Slaviček iz Preloga, koji već godinama ukrašava svoj dom ručno izrađenim jaslicama. Jaslice Josipa Slavičeka ostati će u Domu kulture Prelog kroz blagdansko vrijeme, do blagdana Sveta tri kralja U terminima od 9,00 do 12,00 i 16,00 do 19,00 sati.

KOPRIVNICA – Koprivnički Enter organizirao je dobrotvorni događaj na kojem su se prikupljala financijska sredstva za završno opremanje dječjeg igrališta Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce. Tom je prilikom prikupljeno više od 14 tisuća kuna, a u akciju se uključilo 23 poduzetnika i obrtnika iz Koprivnice.

loading