Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.-29.2019.

Posted in Vijesti

OROSLAVJE – Međunarodni festival gljiva u organizaciji Gljivarskog društva „Maglen“ Oroslavje u subotu, 28. rujna okupio je na „Gljivarijadi“ više od stotinu gljivara koji su  na ovo drugo izdanje manifestacije stigli iz Slovenije, Češke i svih krajeva Hrvatske, od Dalmacije i Istre do Slavonije i dakako velik broj Zagrepčana i Zagoraca koji tradicionalno beru gljive na obroncima Medvednice. Lijepo druženje s bogatim popratnim programom privuklo je i brojne posjetitelje koji su mogli uživati u delicijama od ubranih gljiva. Uz izložbu gljiva, upriličen je i  izbor najljepše gljivarske košare. Treću nagradu je osvojila Karmen Carević s otoka Brača, drugu Štefica Kuš iz Šestina, a prvu Snježana Culi iz Zlatara. Posljednjeg dana ove trodnevne manifestacije u nedjelju, 29. rujna bit će održana manifestacija „Gljive, mošt i kesteni“, uz bogat kulturno-umjetnički program i domaće popevke.

 

 

 

 

ZAGREB – Četvrti po redu međunarodni Dan dojki & Bra Day – Dan osvješćivanja o mogućnostima rekonstrukcije dojke održan je ove subote, 28. rujna 2019. na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Održan je u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, Grada Zagreba, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Kliničke bolnice Dubrava. Inače, inicijalni koncept Bra Day u Kanadi je osmislio estetski kirurg dr. Mitchell Brown 2011. godine, a u Hrvatskoj se već nekoliko godina održava na inicijativu onkoplastičnog kirurga i stručnog tajnika Hrvatske lige protiv raka dr. Domagoja Eljuge. Prema posljednjim podacima, zahvaljujući dugogodišnji javnozdravstvenim akcijama i preventivnim pregledima, broj smrtnosti kod žena od ove bolesti sada je s prvog na trećem mjestu, a sve je veći broj i odaziva na pregleda kao i žena koje pristupaju rekonstrukciji dojke nakon operacije. Poziv ženama da se odazovu preventivnim pregledima i brinu o svom zdravlju uputio je gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB – Obilježavanju Svjetskog dana srca koji se ove godine održava pod motom Budi heroj srca, a u organizaciji Grada Zagreba, Hrvatske kuće srca i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na Trgu bana Jelačića u nedjelju, 29. rujna pridružio se gradonačelnik Milan Bandić. Nakon što je obavio preventivni pregled, kojim su mu utvrđeni dobar tlak i razina šećera u krvi, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je građane da se brinu o svom zdravlju, više kreću, manje konzumiraju alkohol i cigarete te redovito obavljaju preventivne preglede. Manifestacija je održana tijekom nedjeljnog prijepodneva kako bi se građane upozorilo na rizične čimbenike i prevenciju bolesti. Naime, u Hrvatskoj su lani od bolesti srca preminule 23 tisuće osoba, a zahvaljujući ovakvim javnozdravstvenim akcijama, većoj informiranosti te kvaliteti kardiovaskularnih liječnika, rizik smrtnosti od srca u Hrvatskoj je unazad deset godina pao sa 56 na 44 posto.

ZAGREB – Najdugovječnija humanitarna utrka Terry Fox Run, ove je godine  održana na zagrebačkom Jarunu u nedjelju, 29. rujna. Po 20. puta organizatori humanitarne utrke bili su Veleposlanstvo Kanade, Grad Zagreb, Hrvatska liga za borbu protiv raka te Zagrebački holding. Cilj utrke je osigurati financijska sredstva za istraživanje i borbu protiv raka u Hrvatskoj te podignuti svijest građana o nužnosti preventivnih pregleda. Proteklih godina prikupljeno je 6,7 milijuna kuna koji su utrošeni na opremanje hrvatskih bolnica te financiranje istraživanja raka, a od ovogodišnje utrke prikupljena sredstva namijenjena su Institutu Ruđer Bošković.

ZAGREB – Nova akcija Udomljavanje je fora održana je u subotu, 28. rujna u Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu. Ta akcija koja se godinama održavala na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, drugi je put organizirana u Dumovcu. Naime, pokazalo se da su građani već dovoljno informirani o vrijednosti udomljavanja, a preseljenjem akcije u Sklonište željelo se građane približiti psima. Trenutačno je u Dumovcu 150 pasa.

ZAGREB – Kulturno – turistička manifestacija „XIV. Srednjovjekovni dani na Medvednici“ u organizaciji Javne ustanove “Park prirode Medvednica”, pod pokroviteljstvom Turističke Zajednice Grada Zagreba, održana je 28. i 29. rujna 2019. godine. Događanje je održano u Parku prirode Medvednica kod Rudnika Zrinski na području koje se naziva Rudarski vrt, u blizini planinarskog doma Grafičar. U sklopu programa organizirane su raznovrsne predstave, vojni srednjovjekovni logor  gdje su uprizorene srednjovjekovne kuhinje, a mogli su se počastiti grahom ili gulašom iz zdjelica od kruha baš kao što se jelo u srednjem vijeku. Dodatna atrakcija su bili posjeti rudniku Zrinski u kojem su posjetitelji mogli suresti prave srednjovjekovne rudare u potrazi za srebrom.

ČAKOVEC – Međunarodni festival amaterskih kazališta s najboljim kazališnim predstavama iz regije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske u subotu, 28. rujna održan je u čakovečkom Centru za kulturu. Uz Priločku amatersku scenu iz Preloga s predstavom „Glumci“,  predstavili su se i Poetski teatar iz Obrenovca  s višestruko nagrađivanom predstavom „Migrantkinja Lejla ili daleko je Hajdelberg“ i Šentjakobsko gledališče i Gledališče Toneta Čufarja iz Jesenica. Tijekom cijelog dana publika je mogla uživati u izvrsnim ostvarenjima.

BJELOVAR – Dani meda – Pčelari Gradu Bjelovaru, 12. puta za redom održani na bjelovarskom korzu kao dio programa obilježavanja Dana grada i Dana bjelovarskih branitelja. Predstavilo se 12 pčelarskih OPG-a koji su prezentirali svoje proizvode, a izložena je i pčelarska oprema. U sklopu manifestacije održana je i pčelarska radionica za učenike trećih razreda osnovnih škola, a do 31. listopada u Gradskom muzeju Bjelovar može se razgledati izložba „Zašto je pčela važnija od čovjeka“, koja prikazuje važnost pčela i njihovih zajednica u biljnom svijetu.

ZAPREŠIĆ – U Gradu Zaprešiću, uz dvorac Novi dvori Jelačićevi, prepoznatljiv je i dvorac Lužnica. Dan otvorenih vrata dvorca Lužnica održan je ove nedjelje, 29. rujna.

NOVI MAROF – Od 30. rujna do 4. listopada 2019. godine u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ Novi Marof održava se  „Dječji tjedan“. Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja svojim programskim sadržajima i akcijama obuhvaća sve više djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“. Svi sadržaji za vrijeme trajanja manifestacije su besplatni, a detaljan program nalazi se na web stranici Grada Novog Marofa.

loading