Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.3.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na današnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine, jednoj od posljednjih u ovom sazivu, gradski zastupnici imali su  na dnevnom red deset točaka. Iako je riječ o drugoj sjednici u ožujku, na dnevni red uvršteno je nekoliko važnih točaka, a pažnju javnosti i zastupnika privukao je prijedlog povećanja naknada za predstavnike Mjesne samouprave. Većinom glasova zastupnici su podržali odluku o povećanju naknada predsjednicima, potpredsjednicima i članovima vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora. Tako se naknade predsjednicima vijeća gradskih četvrti povećavaju sa 7180 na 7750 kuna bruto, potpredsjednicima vijeća s 3591 kuna na 4275 kuna bruto, a članovima vijeća s 2426 kuna na 2635 kuna bruto. Predsjednicima vijeća mjesnih odbora naknade se povećavaju s 1602 kune na 3875 kuna bruto, potpredsjednicima vijeća s 800 kuna na 1937 kuna bruto, a članovima vijeća sa 486 na 1162 kune bruto. Gradski zastupnici podržali su i podizanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, kod fontana, u Ulici Hrvatske Bratske zajednice. Podsjetimo, spomenik Franji Tuđmanu prvotno je trebao biti izgrađen na istoimenom trgu no zbog neizvjesnog kraja radova, predložena je nova lokacija. Dodajmo i to kako će se u neposrednoj blizini spomeniku prvom hrvatskom predsjedniku podići i Spomenik domovini.

ZAGREB – Nakon višegodišnjih radova, obnova zagrebačkog parka Grič nalazi se u posljednjoj fazi. Nakon završetka građevinskih radova, slijedi uređenje okoliša, postavljanje klupica i plinske javne rasvjete. Vrijednost ove treće faze je 6 milijuna kuna, a završetak radova očekuje se krajem kolovoza.

KRAPINA – Odobrena su sufinanciranja projekata iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice u 2017. godini za Krapinsko-zagorsku županiju u vrijednosti od četiri milijuna i 186 tisuća kuna. Za sanaciju i modernizaciju nerazvrstanih cesta na području Općine Budinščina odobreno je 850 tisuća kuna, a na području Općine Mihovljan 613 tisuća. Općini Lobor odobreno je 500 tisuća kuna za dva projekta: sanaciju i obnovu ambulante u Loboru i sanaciju klizišta na nerazvrstanoj cesti „Štrekica“. Za izgradnju mrtvačnice i pristupnu cestu na Petrovskom odobreno je sufinanciranje u iznosu od 665 tisuća kuna. Za Općinu Gornja Stubica i drugu fazu projekta javne rasvjete – modernizacije uporabive građevine odobreno je 340 tisuća kuna. Općini Desinić je za modernizaciju nerazvrstane općinske ceste Grešna Gorica – Fistrići odobreno 850 tisuća kuna, a Općini Zagorska sela za sanaciju društvenog objekta „Pločko“ 368 tisuća kuna.

KOPRIVNICA – S ciljem popularizacije sportskog ribolova na ribolovnim vodama s 1. danom travnja kreće projekt „Najulov Koprivničko-križevačke županije 2017.“. Projekt su danas predstavili organizatori predstavnici Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije i županijskog Športsko-ribolovnog saveza. Lovit će se deset vrsta riba, među kojima su šaran, štuka, som i smuđ, a nagradit će se tri najveća ulova. U natjecanju mogu sudjelovati svi ribolovci s područja Koprivničko-križevačke županije kao i gostujući koji kupe dnevne karte. Ovo natjecanje samo je jedan od pokretača brojnih aktivnosti turističke promocije ovog kraja, ističe koprivničko-križevački župan Darko Koren. Natjecanje počinje 1. travnja i traje do 31. prosinca, a svoj ulov ribiči prijavljuju Športskom-ribolovnom savezu Koprivničko-križevačke županije.

ČAKOVEC – Župan Međimurske županije , kao član Izaslanstva u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, danas putuje u Strasbourg, gdje će sudjelovati na proljetnoj plenarnoj sjednici Kongresa. Pritom će iskoristiti priliku i u dva dana boravka odraditi niz sastanaka i prijema, od čega dva najvažnija s veleposlanikom u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske Miroslavom Papom i tajnikom Kongresa Andreasom Kieferom.

ZAGREB – ZET-ove polusatne karte od četiri kune i više su nego dobro prihvaćene među građanima. Da je tako svjedoče i brojke. Mjesečna zarada od polusatnih karata je 14,8 milijuna kuna, dok je od onih za deset kuna bila oko devet milijuna kuna. Do sada je ZET prodao oko 3,7 milijuna polusatnih karata. Istovremeno prodaja plavih karata značajno je opala pa ih je tako u veljači prodano samo 900 tisuća. Ako se ovakav trend nastavi, javni gradski prijevoznik mogao bi zaraditi i 50-ak milijuna više od prošlogodišnjih 10-ak milijuna.

ZAGREB – Autobusna liniju 290 Zagreb (Kvaternikov trg) – Zračna Luka – Velika Gorica, počinje prometovati danas. Na trasi dugoj 19 kilometara, autobus će se zaustavljati na 20 autobusnih stajališta, a polaske će ostvarivati svakih 35 minuta. Prvi polazak radnim danom i subotom sa Kvaternikovog trga bit će u 4,20, a nedjeljom u 5,20 sati, dok će se tijekom cijeloga tjedna zadnji polazak iz Velike Gorice ostvarivat 15 minuta poslije ponoći.

VARAŽDIN – „Droga, ovisnosti i nasilje – važna saznanja i korisne informacije za prevenciju i suzbijanje“, naziv je knjige kriminalista Dubravka Klarića što će danas biti predstavljena u Varaždinu. Predstavljanje ovog stručno-edukativnog izdanja organizira Zaklada za prevenciju kriminaliteta Sveti Mihael. Knjigu će osim autora predstaviti umirovljena zamjenica Županijske državne odvjetnice Matilda Mance, zamjenik načelnika PU Varaždinske Darko Blaži, predsjednica Upravnog odbora Zaklade Sveti Mihael Dubravka Biberdžić, a okupljenima će se obratiti i upravitelj Zaklade i zamjenik župana Alen Kišić. Početak predstavljanja bit će u podne u županijskoj palači u Varaždinu.

KRIŽEVCI – Kroz projekt Hrvatskog crvenog križa „Humanitarni paket za središnju Hrvatsku“ dio paketa počeo se dijeliti i potrebitima na području Gradskog društva Crvenog križa Križevci. Dijelit će se četiri standardizirana paketa, tri paketa hrane i jedan paket higijenskih potrepština. Korisnici obuhvaćeni ovim projektom su korisnici zajamčene minimalne naknade i članovi njihovih domaćinstava, ukupno 308 osoba. Završetak podjele, u kojem sudjeluju zaposlenici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Križevci, planiran je do kraja ožujka.

loading