Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.6.2016

Posted in Vijesti

KUMROVEC – U nevremenu koje je u kasnim večernjim satima u subotu 25. lipnja 2016. godine zahvatilo Krapinsko-zagorsku županiju, posebno njezin zapadni dio i Kumrovec, u deset minuta pale su velike količine kiše koje su poplavile gotovo sve objekte u Etno muzeju Staro selo  i Titovu rodnu kuću kao i više desetaka objekata u mjestu te otklanjanje šteta još uvijek traje.

Prema riječima zapovjednika DVD-a Kumrovec Maria Lončara, kiša koja je silovito padala desetak minuta  poplavila je rodnu Titovu kuću u kojoj je bilo četrdesetak centimetara vode. Kako je rekao, ništa bolje nisu prošli ni ostali objekti u Etno muzeju Staro selo.  Otklanjanje štete trajalo je cijelu noć i  još uvijek je u tijeku.
Osim objekata u Etno muzeju Staro selo, Lončar ističe da je poplavljeno i tridesetak objekata u cijelom Kumrovcu kao i trgovački centar u središtu mjesta. Silina kojom je kiša padala , uz nešto malo tuče, nezapamćena je na ovim prostorima, rekao je Lončar. Prema njegovoj procjeni štete će se sanirati danas cijeli dan kao i idućih dana.
Osim poplavljenih objekata prijavljena su i dva manja požara, odnosno zadimljenje instalacija od udara groma u jednom stambenom objektu u Kumrovcu. Prema informacijama iz Centra 112 problema je bilo i u drugim mjestima u Krapinsko-zagorskoj županiji. Voda je ispumpavana i iz obiteljskih kuća u Zagorskim Selima i Desiniću. Problema je bilo i u prometu budući se u mjestu Jertovec drvo srušilo na cestu.

ZAGREB – Uskoro počinju radovi na uređenju krovišta, prostorija i drvoreda u tri osnovne škole u Zagrebu. Na OŠ Petra Preradovića obnovit će se krovište za što će biti  izdvojeno 1,4 milijuna kuna, a isti radovi obavit će se na OŠ kralja Tomislava. Kroz dva mjeseca uredit će se dvorana i prostor škole Bartola Kašića. Uređenjem ovih škola obnovit će se obrazovne institucije koje su izgrađena prije više od 30 godina, a u planu je u najkraćem mogućem roku obnoviti 20 ustanova.

ZAGREB – Kako bi se oživio uži centar grada, Grad Zagreb je ponudio  obrtnicima 68 praznih poslovnih prostora, čija je početna cijena između 200 i 9.000 kuna, koliko se traži za lokal na Dolcu od 180 kvadrata. Većina poslovnih prostora u lošem je stanju te su potrebna značajna ulaganja. Uz to, Obrtnička komora Zagreb napravila je popis 320 praznih poslovnih prostora koji bi se ubuduće mogli ponuditi obrtnicima.

ZAGREB – Zagrebačka županija temeljem provedenog javnog natječaja, dodijelit će milijun i 27 tisuća kuna bespovratnih sredstava za manifestacije značajne za turističku ponudu. Sredstva će dobiti 33 korisnika za 40 manifestacija.Financijska sredstva namijenjena su za sufinanciranje najma opreme, nabave radnog/potrošnog materijala vezanog za organizaciju događanja, najma prostora za održavanje događanja, najma prijevoznih sredstava u svrhu prijevoza organizatora i izvođača vezanih uz organizaciju, troškove smještaja, putne troškove, troškove promocije, usluge zaštitarske službe i druge troškove.

LEPOGLAVA – Ukupno 175 500 kuna iz proračuna Grada Lepoglave sjelo je na račune 39-ero studenata s područja grada, koji su temeljem provedenog natječaja ostvarili pravo na gradske stipendije za tekuću akademsku godinu. Nakon što su u ožujku potpisali ugovore o stipendiranju, Grad je dobitnicima stipendija u travnju, svibnju i lipnju isplatio ukupno 4 500 kuna. Unatoč gubitku značajnih proračunskih prihoda uzrokovanom zakonskim promjenama izvršavamo svoje obaveze, istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić. Inače, dodijeljeno je trideset stipendija po osnovi socijalno- ekonomskog kriterija, pet po osnovi deficitarnih zanimanja te četiri temeljem uspjeha i postignuća na studiju.

ČAKOVEC – Grad Čakovec, zajedno s okolnim općinama Nedelišće, Pribislavec, Strahoninec i Šenkovec, nastavlja s aktivnostima na suzbijanju komaraca na širem gradskom području. Koristit će se dvije metode suzbijanja. Koristit će se larvicidne mjere koje djeluju na ličinke, te adulticidne mjere koje djeluju na odrasle oblike komaraca. Kako stoji u zajedničkoj Odluci Grada i općina, za suzbijanje komaraca koristit će se samo insekticidi koji su propisno registrirani i dopušteni za primjenu u Republici Hrvatskoj, a preporučeni od Svjetske zdravstvene organizacije.

KOPRIVNICA – Razmjena knjiga i udžbenika za osnovne i srednje škole za sljedeću školsku godinu 2016./2017 će se odvijati od danas do 2. srpnja u prostorima Doma mladih Koprivnica. Roditelji i učenici tako će i ove godine na jednom mjestu moći razmjenjivati svoje knjige i udžbenike, ali i međusobno komunicirati. Razmjena će se odvijati svakim radnim danom od 17,00 do 19,00 sati, a 02. srpnja od 10,00 do 12,00 sati. Inače, razmjena knjiga i udžbenika provest će se i krajem mjeseca kolovoza ukoliko se ukaže potreba, o čemu će građani biti na vrijeme obaviješteni.

loading