Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.-31.1.2016.

Posted in Vijesti

VRBOVEC – I ove je godine u organizaciji Turističke zajednice Grada Vrbovca održan 20. Vrbovečki fašnik i 9. Samit slobodnih fašničkih republika.  Fašnička povorka na ulice Vrbovca krenula je iza podneva, nakon čega je u pratnji Limene glazbe i mažoretkinja te vrbovečkih konjara krenula prema Ljetnoj pozornici gdje je održano tradicionalno spaljivanje Princa Fašnika.  Odbor za organizaciju ovogodišnjeg fašnika dogovorio je odlazak vrbovečkih fašničkih skupina na druge fašnike i karnevale, te su u planu odlasci na Riječki karneval, Međimurski fašnik, te karneval u Kutini. Inače, centrom grada 9. veljače prošetat će i povorka maskirane vrtićke djece i učenika osnovnih škola, tzv. Mali vrbovečki fašnik u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec.

VIRJE – Povodom 111. godišnjice osnivanja Hrvatske pučke seljačke stranke, na zgradi stare škole u Virju, otkrivena spomen ploča. Prva lokalna stranačka organizacije u Hrvatskoj Hrvatske pučke seljačke stranke osnovana je upravo 29. siječnja 1905. u Virju. Tim su povodom predstavnici stranke, općine i Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja na zgradi stare škole u Virju otkrili spomen-ploču. Velik je ovo događaj, ističe predsjednik HSS-a Branko Hrg te dodaje kako je to značajno i za povijest općine Virje, stranke te Hrvatske. Stranka je i danas na ovom sjeverozapadnom području ukorijenjena u narodu, dodaje Hrg. Nakon otkrivanja spomen ploče, održano je kratko predavanje o osnivanju HSS-a u Virju i Podravini te predstavljena knjiga o povijesti stranke u podravskom kraju, od samih početaka pa do 1945. godine.

HUM NA SUTLI – Povodom postavljanja žičane ograde uz cijeli vodotok rijeke Sutle, uz granicu Hrvatske sa Slovenijom, u Humu na Sutli na konferenciji za novinare okupili su se jučer krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i načelnici pograničnih općina Hum na Sutli, Zagorska Sela i Kumrovec te gradonačelnik Klanjca.

Svi oni jedinstveni su u stavu, da žitelje s obje strane granice povezuju tradicionalno dobrosusjedski odnosi, pobratimljene općine, gospodarska i kulturna suradnja, zajednički projekti prekogranične suradnje te naglašavaju da žica predstavlja ozbiljan problem normalnom životu ljudi s obje strane granice. O tome svakodnevno razgovaraju sa čelnim ljudima susjednih slovenskih općina, s kojima se nadaju da će uskoro moći probleme iznijeti pred slovensku Vladu. Istodobno župan Željko Kolar ističe kao problem koji dodatno otežava situaciju postavljenje žice i na zemljištu koje je na hrvatskoj strani, a vlasnici su revoltirani i očekuju da se žica ukloni do početka sezone poljoprivrednih radova.KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija organizirala je danas predavanje na temu „Za razvoj ruralnih krajeva“. Sudionicima su predstavljene osnove ruralnog turizma, pravni okvir za registraciju i rad turističkih seljačkih gospodarstava, marketing i promocija ruralnog turizma te baza poljoprivrednih proizvođača. Koprivničko-križevačka županija brojnim aktivnostima uključena je u razvoj turizma u Podravini i Prigorju, ističe zamjenik župana Darko Sobota te dodaje kako je današnja edukacija organizirana u suradnji s Udrugom kluba članova „Selo“. U Hrvatskoj je oko 500 registriranih turističkih seljačkih gospodarstava, a posebno veseli, kaže predsjednica Udruge Dijana Katica, situacija u Koprivničko-križevačkoj županiji iz koje dolaze tri pobjednika natječaja „Suncokret ruralnog turizma. Upravo njima kao i svim kandidatima koje je županija nominirala u projektima „Zlata vrijedan“ i „Mladi poljoprivrednik“ danas su dodijeljene zahvalnice za doprinos promociji Koprivničko-križevačke županije.

ZAGREB – Kod podvožnjaka u Miramarskoj ulici te Ulici grada Vukovara postavljeni su novi prometni stupići između lijevog i desnog kolnika. Riječ je o fleksibilnim plastičnim narančastim stupićima koji se koriste za razdvajanje kolnika, a koji su ovdje postavljeni radi sprečavanja učestalog skretanja vozača preko pune crte na obližnju benzinsku crpku. Ipak, zbog postavljenih stupića sada je onemogućen izlaz dostavnih cisterni benzinske pumpe na Miramarsku ulicu.

ČAKOVEC – Primopredaja hibridnog kamiona s nadogradnjom za prikupljanje otpada upriličena je danas u prostorima čakovečkog Gradskog komunalnog poduzeća „Čakom“. Radi se o trećem hibridnom vozilu koje je nabavilo ovo gradsko poduzeće, a njegova kupnja sufinancirana je sa 40 posto sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost vozila je 730 tisuća kuna, od kojih je gotovo 450 tisuća financirano iz proračuna Grada Čakovca. Upravi Čakom-a ključeve vozila je svečano uručio gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, ističući da se Čakovec i ovaj put pokazao kao grad predvodnik u zbrinjavanju otpada. Inače, vozilo je namijenjeno prikupljanju miješanog i biorazradivog otpada, a u pogon kreće već idućeg tjedna.

KOPRIVNICA – Danas je održana akcija „Maturanti – pitajte studente“ u koprivničkoj Gimnaziji „Fran Galović“, u organizaciji Savjeta mladih Grada Koprivnice. Maturantima je održano predavanje o raznim fakultetima, a potom su im studenti podijelili svoja iskustva. Cilj događanja je upoznati maturante, odnosno buduće studente sa studijima za koje su zainteresirani, kaže potpredsjednica koprivničkog Savjeta mladih Andrea Juraja i pomoći onima koji još nisu odlučili koji fakultet upisati, ako imaju dvojbe. Upravo njima razgovor sa studentima raznih smjerova pomaže pri donošenju odluke. Maturanti studentima postavljaju razna pitanja, poput koliko je uistinu određeni fakultet težak te kakvi su uvjeti smještaja i prehrane. „Maturanti – pitajte studente“ projekt je Savjeta mladih Grada Koprivnice koji se uspješno provodi četvrtu godinu i ove su akcije vrlo posjećene.

ZAGREB – Zapušten, neočišćen prolaz Cibona od idućeg tjedna redovito će se čistiti i održavati. Potvrdio je to zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te najavio da će izdati upute komunalnim djelatnicima koji će početi temeljito i češće čistiti zapuštene hodnike. Bandić je najavio i obilazak dvorane Cibona koja je zbog dugogodišnjeg nemara počela propadati.

ZAGREB – Prvi ovogodišnji radni sastanak – 41. sjednica izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, održana je jučer. Glavne teme sjednice bile su reforma lokalne i područne samouprave te budućnosti županijskih uprava za ceste, u svjetlu nove vlasti i novog doba. Zaključeno je da je Hrvatska jedna od najcentraliziranijih država Europe, zbog čega je potrebno da županije kao nositelji regionalnog razvoja preuzmu na sebe obvezu provedbe decentralizacije. Broj županija treba ostati isti, ali se one trebaju reorganizirati, napominje predsjednik Zajednice Goran Pauk.

VARAŽDIN – „Proračunski vodič za 2016. godinu“ izdala je na svojim web stranicama Varaždinska županija. U njemu se građanima na jednostavan i zanimljiv način nastoji približiti proračun, temeljni godišnji dokument Varaždinske županije. Inače, upravo je Varaždinska županija primila i priznanje za najotvoreniji Proračun, a župan Predrag Štromar tim povodom ističe da se izdavanjem vodiča teži uključivanju proračunskih korisnika u proces planiranja i izvještavanja o spomenutom dokumentu. – Naša je vizija postati konkurentna sredina koja svojim žiteljima osigurava visoku kvalitetu života i rada – naglašava župan Štromar.

KOPRIVNICA – Promocija promotivnog filma Koprivničko-križevačke županije „Podravina i Prigorje na dlanu“ održana je u Sveučilišnom centru Koprivnica Sveučilišta Sjever. U izradi filma sudjelovali su i studenti Sveučilišta Marko Horvat i Ivica Barać koji su u izradi filma primijenili znanja i vještine stečene na preddiplomskim studijima Novinarstva i Poslovanja i menadžmenta u medijima, uz vodstvo direktora županijske Turističke zajednice Zdravka Mihevca. U ovom dokumentarno-igranom filmu prikazuje se mnoštvo turističkih sadržaja i turističkih atrakcija Koprivničko-križevačke županije. Zamjenik župana Ivan Pal istaknuo je na promociji ljepote i raznolikosti Koprivničko-križevačke županije koje su same po sebi pozivnica za sve turiste zainteresirane za posjet ovom prostoru.

loading