Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.01.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Grad Zagreb mora do 01. veljače pod prijetnjom visokih kazni donijeti Odluku o odvojenom prikupljanu komunalnog i biorazgradivog otpada. Riječ je o zakonskoj obvezi svih jedinica lokalne i regionalne samouprave koju propisuje Europska unija. Prijedlog načina recikliranju otpada na kućnom pragu u Zagrebu kao i njegovom zbrinjavanju te visokim kaznama za građane koji ne razdvajaju papir, biootpad te plastiku i metal komentirao je danas predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić koji je istaknuo kako u predložena odluka ima mnogo nejasnoća i nedorečenosti. – Odluka koju moramo donijeti kako bi izbjegli kazne prema građanima ima dosta manjkavosti. Pitanje je koliko je Grad, prvenstveno podružnica Čistoća spremni u ovom trenutku za provođenje ove odluke. Nije problem Odluku donijeti, već ju provesti – naglasio je Mikulić. Nezadovoljstvo prijedlogom pružanja usluge prikupljanja i zbrinjavanja komunalnog i recikliranog otpada danas su izrazili i gradska zastupnica GLAS-a, Anka Mrak Taritaš kao i zastupnici Nove ljevica te zagrebački SDP. Kritike oporbe, ali i skupštinskih koalicijskih partnera zagrebačkog gradonačelnika, Milana Bandića, previše ne zabrinjavaju. Kako je gradonačelnik Bandić istaknuo na Aktima gradonačelnika uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine pitanjem otpada nitko se nije bavio već 60 godina. – Otpad koji smo proizveli moramo sami riješiti – rekao je gradonačelnik. Osma sjednica Gradske skupštine bit će održana sutra s početkom u 9:00 sati u Staroj gradskoj vijećnici.

ZAGREB – Bez analize stanja, nesustavnim pristupom i na način da ne odgovara vremenu kojem živimo – 21. stoljeću, ocijenili su zagrebački SDP-ovci na današnjoj press konferenciji prijedlog odluke o odvojenom prikupljanju i zbrinjavanju otpada u Gradu Zagrebu koja će biti na dnevnom redu sutrašnje sjednice gradske Skupštine. Umjesto da rješenje bude na individualnom pristupu, ovaj prijedlog je uravnilovka na građane koji će plaćati nesposobnost Uprave i Holdinga, istaknuo je predsjednik Kluba zastupnika SDP- a Zvane Brumnić.  Uz to, zagrebački SDP je prijedlog odluke o smanjenju plaća za 10% menadžmentu odnosno savjetnicima, zamjenicima, pročelnicima i vodećim ljudima u Gradu prozvao populističkom mjerom koja pokazuje problem punjenja gradskog proračuna.

ZAGREB – Potpisivanje „Memoranduma o razumijevanju o uspostavi partnerstva za naukovanje u Republici Hrvatskoj“ bit će održano ovog ponedjeljka, 29. siječnja 2018. godine, u prostoru HOK-a u Zagrebu. Time se uspostavlja partnerstvo za naukovanje između Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva turizma, Agencije za strukovno obrazovanje, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore. Potpisnici su Martina Dalić, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja, Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava, Gari Cappelli, ministar,turizma, Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje, Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore i Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.  Nakon potpisivanja održat će se i okrugli stol pod nazivom „Partnerstvom do kvalitetnijeg naukovanja“.

ZAGREB – Igračice i vodstvo Ženskog akademskog ragbi kluba Mladost u povodu nedavnog osvajanja 3. mjesta na Snow Rugby turniru u Italiji danas, 29. siječnja 2018. godine je u zgradi Gradske uprave primio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Snow Rugby turnir Tarvisio–Italija jedan je od najpoznatijih turnira u Europi gdje je sudjelovalo 20 muških i osam ženskih ekipa. Uz čestitke na uspjehu, zagrebački gradonačelnik obećao im je za ovu godinu veća sredstva, s prošlogodišnjih 22 tisuće na 50 tisuća kuna te da će Grad Zagreb biti pokrovitelj međunarodnog otvorenog prvenstva koje će biti održano 24. ožujka, a on će osobno dati početni „Kik“.

KRAPINA – Prema preporukama za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja, koje izrađuje Hrvatski zavod za zapošljavanje, za područje Krapinsko-zagorske županije ove se godine u trogodišnjim srednjoškolskim programima preporuča povećanje programa za zidare, vozače motornih vozila, bravare, montere suhe gradnje, tesare, konobare, soboslikare, elektroinstalatere, instalatere grijanja i klimatizacije, vodoinstalatere, kuhare, stolare, CNC operatere, pekare, keramičare, strojobravare mesare, tokare, krojače, autolakirere i autolimare. Za sveučilišne studije preporuča se povećanje broja studenata medicine, strojarstva, građevinarstva, matematike, edukacijske rehabilitacije, anglistike, germanistike, elektrotehnike i informacijske tehnologije, farmacije i informatike. U srednjoškolskom programu preporuka je da se smanji broj upisanih frizerki, fizioterapeuta, komercijalista, upravnih referanata, ekonomista, a kod studija preporuka je da se smanji broj upisanih studenata poslovne ekonomije i politologije.

ZAGREB – Redovitom godišnjom rotacijom, zamjenik župana Hrvoje Frankić, imenovan je predsjednikom Gospodarsko-socijalnog vijeća  u Zagrebačkoj županiji. Za dopredsjednike su imenovani Đurđica Kahlina, u ime sindikata te Vladimir Štarkelj, u ime  poslodavaca. Prva ovogodišnja sjednica GSV-a bila je prigoda i za obilježavanje Dana socijalnog partnerstva – 21. siječnja. Socijalno partnerstvo, podsjetio je zamjenik Frankić, uključuje sve oblike pregovora, konzultacija ili jednostavno razmjene informacija između predstavnika vlasti, poslodavaca i radnika o temama od zajedničkog interesa vezanim uz gospodarsku i socijalnu politiku. Na sjednici je prihvaćeno izvješće o radu GSV-a u 2017. godini te je donesen plan rada za ovu godinu, u kojem se, uz ostalo, navodi praćenje i razmatranje poticajnih mjera zapošljavanja, poticanje usuglašavanja obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, praćenje stanja na području zaštite na radu, razmatranje problematike iseljavanja stanovništva s područja županije, te praćenje stanja na području suzbijanja rada na crno.

ZAGREB – Javna rasprava o Strateškoj studiji o utjecaju Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba na okoliš, koja sadrži i glavnu ocjenu prihvatljivosti Plana za ekološku mrežu, i Nacrtu prijedloga Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba, počinje u utorak, 30. siječnja 2018. godine. Uvid u Stratešku studiju, Netehnički sažetak studije i Plan gospodarenja otpadom bit će moguć 08,30 do 15,30 sati u predvorju Gradske uprave kao i u područnim uredima u Novom Zagrebu, Peščenici, Trešnjevci i Susedgradu, a bit će objavljeni i na službenim mrežnim stranicama Grada Zagreba. Javno izlaganje o Strateškoj studiji i Planu bit će održano 13. veljače u Staroj gradskoj vijećnici s početkom u 17,00 sati.

ZAGREB – Odbor za javna priznanja zagrebačke gradske Skupštine raspisao je javni poziv natječaja za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade Zagrepčanka godine. Ova nagrada se dodjeljuje osobi koja je svojim radom doprinosi afirmaciji žena u društvu, kao i promociji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova te podizanju kvalitete života žena u Gradu Zagrebu. Detaljne informacije dostupne su na mrežnoj stranici zagrebačke gradske Skupštine, a rok za podnošenje prijedloga je 1. veljače ove godine.

VARAŽDIN – Gospodarska škola Varaždin sudjeluje u dvogodišnjem  međunarodnom projektu Erasmus+ razmjene učenika s Portugalom, Španjolskom, Italijom, Poljskom i Grčkom pod nazivom “Odvaži se uključiti u poduzetništvo”.  Ukupna vrijednost projekta je 120 tisuća eura. Upravo Gospodarska škola je domaćin prve razmjene učenika i profesora, koji će u sklopu ovog projekta u Varaždinu boraviti do 2. veljače. Sudionike međunarodnog projekta danas će primiti u skupštinskoj dvorani županijske palače predstavnici Varaždinske županije.

OREHOVICA – Novi Sporazum za iduću fazu opremanja dvorane i šest učionica u Osnovnoj školi Orehovica u Međimurskoj županiji potpisali su župan Međimurske županije Matija Posavec i načelnik Općine Orehovica Franjo Bukal.  U jedan od najvažnijih projekata u obrazovanju Međimurske županije, potrebno je uložiti još 1,2 milijuna kuna, od čega će, shodno ovom sporazumu, 720 tisuća kuna osigurati Županija, a 420 tisuća kuna Općina. Projekt bi trebao biti priveden kraju za dva mjeseca, U sklopu projekta,Međimurska županija u razdoblju od 2014. do sada uložila je oko 10 milijuna kuna kako bi 300- tinjak učenika, moglo krenuti u jednosmjesku nastavu i kako na satove tjelesne i zdravstvene kulture učenici ne bi više pješačili gotovo kilometar udaljenosti.

KOPRIVNICA – Konzultacije s učenicima iz Koprivničko-križevačke županije kao dio strukturiranog dijaloga koji provodi EU s mladima kako bi im se pružila prilika da iznesu svoja mišljenja i prijedloge, te na taj način utječu na odluke koje ih se izravno tiču, održane su u koprivničkoj Gimnaziji „Fran Galović“. Prisustvovao im je i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić koji je istaknuo kako Županija prepoznaje važnost dijaloga s mladima i podržava njihovo aktivno sudjelovanje u društvenom životu. Učenici su raspravljali o dvije teme: koje kompetencije trebaju mladi dobiti kroz obrazovanje relevantne za život u Europi u budućnosti i što se može omogućiti mladima da se nose sa stresnim situacijama i vremenima krize.

loading