Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.01.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Fondova EU za nabavu 29 autobusa za potrebe ZET- a potpisali su u utorak, 29. siječnja 2019. godine u zagrebačkoj Gradskoj upravi ministar Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petrić i direktorica ZET-a Ljuba Žgela. Ukupna vrijednost projekta iznosi 55.836.012 kuna, a 85% prihvatljivih troškova sufinancirat će se iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije, dok će se 15%  sufinancirati iz Proračuna Republike Hrvatske. – Ovo je nastavak dobre suradnje ministarstva i Grada Zagreba, čime će se omogućiti kvalitetniji javni gradski prijevoz i smanjenje gužva u centru – rekao je ministar Butković najavivši i suradnju na drugim gradskim projektima kao što je izgradnja rotora, te tramvajske pruge do Zračne luke. Zagrebački gradonačelnik  Milan Bandić zadovoljan je sinergijom Grada s Vladom i ministarstvima naglasivši kako je ova nabavka autobusa za potrebe Grada Zagreba namijenjena povećanju  korištenja javnog prijevoza građana sa sadašnjih 12%.

ČAKOVEC – Početna konferencija „Nove prakse-sudioničko upravljanje zgradom Scheier“, novog projekta Međimurske županije i Platforme za društveni centar Čakovec, održana je u utorak, 29. siječnja 2019. godine, u zgradi Scheier, a projekt su predstavili župan Međimurske županije Matija Posavec, voditelj projekta Darko Ciglar i Kristina Pongrac, voditeljica edukacija, adaptacije i kulturnog programa. Riječ je o još jednom europskom projektu, vrijednom 2,5 milijuna kuna, koji ima za cilj rad na pozitivnom razvoju kulture Međimurja počevši od zgrade Scheier koja će  građevinskim zahvatima, biti prilagođena osobama s invaliditetom, a doživjet će i niz drugih preinaka kako bi mogla ugostiti različite kulturne sadržaje, rekao je voditelj projekta Darko Ciglar. Zgrada Scheier kroz povijest je bila središnje mjesto društvenog života grada Čakovca pa i cijelog Međimurja, podsjetio je župan Matija Posavec, izrazivši nadu da će i sada, bogatstvom različitih sadržaja, obogatiti međimursku kulturnu ponudu kroz 365 dana u godini. Vezano uz realizaciju cijelog projekta „Nove prakse-sudioničko upravljanje zgradom Scheier“ danas je potpisan i Ugovor između župana Matije Posavca i izvršnog direktora Platforme za društveni centar Čakovec Milivoja Kuhara.

ZAGREB – Jedna od najposjećenijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj, 14. Noć muzeja, bit će održana u petak, 1. veljače u vremenu od 18,00 sati do 1 sat iza ponoći. Riječ je o manifestaciji koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo, a u sklopu koje muzeji, galerije, knjižnice, arhivi i druge baštinske, ali i znanstvene i obrazovne ustanove iz cijele Hrvatske otvaraju svoja vrata građanima i organiziraju besplatne programe. „Ove će se godine u manifestaciju uključiti oko 250 sudionika iz 110 gradova i općina iz Hrvatske koje će pripremiti prigodni program na temu Muzeji – inovacije i digitalna budućnost“, istaknula je predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec u utorak, 29. siječnja na predstavljanju programa Noći muzeja u zagrebačkoj Mimari. Više informacija o programima objavljeno je na mrežnim stranicama Noći muzeja.

VARAŽDIN – Podršku inicijativi udruga iz Domovinskog rata, koje su uz potporu saborskih zastupnika Anđelka Stričaka i Josipa Križanića te PU varaždinske, pokrenule projekt izgradnje spomenika poginulim braniteljima, pripadnicima Policijske uprave varaždinske, dao je Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović . Povod ovoj inicijativi želja je da se na dostojanstven i primjeren način očuva uloga varaždinske policije u Domovinskom ratu koja je, kako je rekao načelnik PU varaždinske Predrag Benčić, bila nemjerljiva. Realizacijom će i varaždinski kraj dobiti trajnu uspomenu na zaslužne poginule i nestale pripadnike tadašnje PU varaždinske.

ZAGREB – Zagrebačka županija raspisala je javni poziv za sufinanciranje nabave medicinske i laboratorijske opreme bolničkih ustanova i poliklinika na području grada Zagreba. Za tu namjenu osigurano je 300.000 kuna, a natječaj je otvoren do iskorištenja sredstava, najkasnije do 31. listopada. Budući da Zagrebačka županija nema opće bolnice, njeni stanovnici najčešće se liječe u bolnicama na području Zagreba. Stoga Županija želi sudjelovati u sufinanciranju nabave medicinske i laboratorijske opreme za bolničke ustanove i poliklinike na području grada Zagreba koje pružaju specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu i usluge bolničkog liječenja za stanovnike s područja Zagrebačke županije. Najveći iznos novčane subvencije koju pojedina bolnička ustanova ili poliklinika može ostvariti je 50.000 kuna s uključenim PDV-om, odnosno do 50% ukupne investicije.

KRAPINA – Natječaj za dodjelu financijskih potpora programima i projektima udruga u području prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama te ljudskih prava, demokratizaciji i razvoja civilnog društva vrijedan 600 tisuća kuna raspisala je Krapinsko-zagorska županija. Maksimalni iznos sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom programu iznosi 30 tisuća kuna, a natječaj je otvoren do 25. veljače 2019. godine.

KOPRIVNICA – Više od 500 učenika, većinom maturanata, iz Koprivnice, Đurđevca, Slatine, Vrbovca i drugih gradova bilo je oduševljeno prezentacijama, gostujućim predavanjima te čak 27 različitih radionica na Danu otvorenih vrata Sveučilišta Sjever u Sveučilišnom centru Koprivnica. Sveučilište Sjever je najbrže rastuće sveučilište u Hrvatskoj. U samo godinu dana Sveučilišni centar Koprivnica je narastao od tri na deset studija te danas, šest godina nakon pokretanja Sveučilišta u Koprivnici, ovdje studira više od 800 studenata. Još jedna specifičnost Sveučilišta Sjever je u tome što, za razliku od svih ostalih javnih sveučilišta, ima najveći postotak studenata u deficitarnom STEM području pa su završeni studenti ovoga sveučilišta iznimno traženi.

ČAKOVEC – U nazočnosti brojnih sportaša i sportskih djelatnika, župana Međimurske županije Matije Posavca te gradonačelnika Grada Čakovca Stjepana Kovača, u utorak, 29. siječnja 2019. godine, u zgradi Scheier održana je svečanost proglašenja najboljih sportaša Čakovca 2018. godine. Nagrada sportaš godine pripala je gimnastičaru Filipu Udeu dok je najbolja sportašica tenisačica Antonija Ružić. Najbolja momčad je seniorska momčad Streličarskog kluba Katarina Zrinski dok je najbolja ženska ekipa seniorski sastav Ženskog rukometnog kluba „Zrinski“ Čakovec. Najbolji sportski par čine Luka Vlahek i Matija Hranilović iz Badminton kluba „Čakovec“. Posebno priznanje dodijeljeno je maratonki Martini Bezek, kao i Kuglačkim klubovima „Željezničar“ i „Zanatlija“ uz 40. i 60. godina djelovanja te Stolnoteniskom klubu Čakovec uz 90. jubilej. Za svoje rezultate nagrade su primili i mladi sportaši Čakovca Marko Sambolec, Lara Strahija i Hana Erez, a nagrađeno je i 18 perspektivnih sportaša kao i najagilniji polaznici Ljetnih sportskih kampova Grada Čakovca. Organizator događaja je Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca.

loading