Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.01.2020.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – S ciljem poboljšanja prosperiteta Međimurja, u Čakovcu je danas potpisan sporazum o suradnji Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ i Međimurske županije. Sporazum su potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec i ravnatelj Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ Željko Holjevac. Institut je 28 godina vodeći javni institut u Hrvatskoj u području društvenih i humanističkih znanosti koji sa svojim regionalnim centrima diljem zemlje ima zadatak dodatno unaprijediti sredinu kvalitetnim smjernicama u smislu kreiranja identiteta te gospodarskog razvoja pa će se to osjetiti i na području Međimurske županije s kojom je danas potpisan sporazum, kaže ravnatelj Instituta Željko Holjevac. Optimističan je i župan Međimurske županije Matija Posavec, a kao jedan od plodova ove suradnje, uz kvalitetne smjernice vidi i mogućnost izdavanja najopsežnije monografije o Međimurju.

ZAGREB – Varaždinska županija i Turistička zajednica Varaždinske županije nastavljaju s promocijom projekta “Kuće za odmor s pričom” koji ima za cilj razvoj turističke ponude i povećanje broja smještajnih objekata na ruralnom području koji nude vrhunski smještaj i autohtonu gastronomsku ponudu. U projekt se do sada uključilo 34 nositelja standarda najboljeg smještaja u Varaždinskoj županiji, a za svaku kuću kreirana je vlastita priča ispričana kroz arhitekturu, predmete, doživljaj i ugođaj a naglasak je na gostoprimstvu. „Dvije godine od početka provedbe ovog projekta mi s tim ekskluzivnim objektima dosežemo oko pet posto kapaciteta od ponude Varaždinske županije, a cilj nam je tu brojku povećati na 15 do 20 posto“, istaknuo je u srijedu, 29. siječnja 2020. godine na predstavljanju projekta u Zagrebu, Radimir Čačić, župan Varaždinske županije.

ZAPREŠIĆ – Troje mladih Zaprešićana, učenike zagrebačke XV. gimnazije, Niku Tretinjak, Lovru Marića i Frana Miletića, koji su na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih, održanoj u Kataru, osvojili brončane medalje, u zgradi gradske uprave u poslijepodnevnim satima u utorak, 28. siječnja 2020. godine primio je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. Ovaj zaista izuzetan rezultat postignut je u konkurenciji 400 ekipa iz 70 zemalja. Čestitke mentorima, učiteljima i učenicima uputio je zaprešićki gradonačelnik Željko Turk, istaknuvši kako su svo troje donedavno bili učenici OŠ Ljudevit Gaj u Zaprešiću.

ZAGREB – Novi projekt Getfit4freee, Grada Zagreba i Kineziološkog fakulteta, predstavljen je u srijedu, 29. siječnja 2020. godine na konferenciji za novinare u zgradi Gradske uprave. Naime, prema rezultatima Europske zdravstvene ankete provedene u Hrvatskoj 45,8% muškaraca ima prekomjernu tjelesnu masu u odnosu na 30,5% žena. Čak 64,8% građana ne sudjeluje ni u kojem obliku dostupnih programa rekreativnog tjelesnog vježbanja. Ovaj projekt namijenjen je prvenstveno radno sposobnim osobama, 35+, jer se upravo u tim godinama zbog neaktivnosti počinju javljati rizici od bolesti.- Ovaj besplatni projekt za Zagrepčane kreće odmah, provodit će se na 6 lokacija u gradu, na otvorenom na Bundeku, Jarunu i Maksimiru te u tri centra za vježbanje. Bitan je individualni pristup – istaknuo je voditelj projekta profesor s Kineziološkog fakulteta Damir Knjaz. Grad Zagreb za ove inicijalne pregleda nabavio je opremu, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao sugrađane da se odazovu u što većem broju. Prijave su moguće na prijavagetfit4free@kif.hr

ZAGREB – Najveći rast zaposlenih u 2018. godini bio je kod poduzetnika sa sjedištem u Gradu Zagrebu 80.236, Zagrebačkoj županiji 30.969 i Splitsko-dalmatinskoj županiji 20.197. Broj zaposlenih najviše je porastao kod poduzetnika Zagrebačke županije 106%, Zadarske 76,9% i Međimurske županije 44,1%. Najveći pozitivan skok dogodio se u Zagrebačkoj županiji u kojoj je 2001. godine bilo 29.213 zaposlenih kod poduzetnika, a taj broj u 2018. godini porastao je na 60.182.

CELJE – Sajam Agritech svečano je otvoren u srijedu, 29. siječnja 2020. godine u slovenskom Celju i već je prvog dana privukao velik broj posjetitelja. Ovaj najveći sajam poljoprivrede i šumarske mehanizacije u Sloveniji prošle godine je obišlo više od 20 tisuća posjetitelja, a ove godine u pet dana, uz brojne poljoprivredne i šumarske strojeve, edukacijske radionice i nove investicije tu je i informativni te brojne druge aktivnosti. – Ove godine imamo 120 izlagača koji predstavljaju brojne robne marke prepoznatljive u svijetu, tako da ćemo ove godine zasigurno imati više od 30 tisuća posjetitelja – rekao je direktor Sajma Robert Otorepec. Sajam je svečano otvorio slovenski ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Zdravko Počivalšek, a brojnim okupljenim gospodarstvenicima i ostalim gostima obratio se i župan občine Celje Bojan Šrot. Inače, ovogodišnje novosti sajma Agritech su probne vožnje najnovijih traktora i demonstracije uporabe šumarskih strojeva, a posjetitelji će imati priliku razgledati ga do nedjelje, 2. veljače.

SIRAČ – Radni sastanak načelnika i gradonačelnika iz Bjelovarsko-bilogorske županije sa saborskim zastupnikom Mirom Totgergelijem i državnim tajnikom ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Velimirom Žuncem održan je u Općini Sirač. Na sastanku su razmijenjena iskustva, prezentirane aktualnosti, predstavljeni natječaji ministarstva regionalnog razvoja te graditeljstva i prostornog uređenja.

KOPRIVNICA – Sastanak s predstavnicima Službe civilne zaštite Koprivnica održao je zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić sa suradnicima. Razgovaralo se o aktivnostima povodom obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 koji se obilježava 11. veljače te Međunarodnog dana civilne zaštite i Nacionalnog dana civilne zaštite RH koji se obilježava 1. ožujka. Sredinom ožujka održat će se vježba simulacija pada lakog zrakoplova u Općini Virje, a početkom ožujka i vježba spašavanja u kojoj će sudjelovati sve žurne službe sustava zaštite i spašavanja u Općini Gola u kojoj će sudjelovati po prvi puta i novo formirana specijalistička postrojba spašavanja na vodi.

PRELOG – Knjižnica i čitaonica grada Preloga jedna je od tri ovogodišnje dobitnice međunarodne nagrade EIFL za program digitalnog i financijskog opismenjavanja djece uzrasta od 3 do11 godina. Knjižnica je, naime, dobro prepoznala da djeca uče digitalne vještine dosta kasno te da za ovako mladi uzrast ne postoji valjana edukacija koja bi kombinirala digitalnu i financijsku pismenost. Njen trud prepoznat je i u međunarodnim okvirima, od neprofitne organizacije EIFL (Electronic information for libraries) koja preko knjižnica u više od 60 zemalja u svijetu i na svim kontinentima želi omogući dostupnost digitalnim informacijama i znanju. Nagrade se dodjeljuju knjižnicama koje uče svoje korisnike digitalnim vještinama na inovativan način, a sastoji se od trofeja, priznanja i 1500 USD.

DONJA STUBICA – Četrnaesta po redu manifestacija Babičini kolači, u organizaciji Krapinsko-zagorske županije i županijske Turističke zajednice u suradnji s Gradom Donja Stubica održat će se 4. travnja 2020. godine u Donjoj Stubici. Na natjecanje u pečenju kolača prema originalnim receptima naših baka i prabaka mogu se prijaviti žene s područja Županije, a osnovni uvjet za sudjelovanje je da su bake. Prijave s receptima natjecateljskog kolača dostavljaju se elektroničkim putem ili putem web stranice www.babicinikolaci.com.hr ili poštom na adresu Županije do 17. veljače.

LEPOGLAVA – Ovogodišnja Noć muzeja u Lepoglavi posvećena je 10. godišnjici upisa lepoglavske čipke, licitara i tradicije izrade drvenih igračaka na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Posebnost će biti licitari od jednog i “dedek” od dva metra. U Lepoglavi će se te večeri, 31. siječnja moći razgledati izložba “UNESCO u Lepoglavi” koja će biti postavljena u lepoglavskom Domu kulture od 18,00 sati pa do jedan sat iza ponoći.

loading