Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 29.02.-01.03.2020.

Posted in Vijesti

ZAPREŠIĆ – Najveća češka ekspedicija Tatra oko svijeta 2 stigla je u Hrvatsku i subotu, 29. veljače 2020. godine provela u trgovačkom centru u Zaprešiću, gdje su posjetitelji moli razgledati poznatru Tatru 815 GC s kojom članovi obilaze svijet. Svoj projekt predstavili su na press konferenciji na kojoj su ih pozdravili direktor centra Denis Čupić i prvi tajnik Veleposlanstva Republike Češke Peter Kašička.U spomen na projekt  iz 1987. godine Tatra oko svijeta, ove godine skupina čeških avanturista krenula je na trogodišnju ekspediciju s ciljem obilaska zemaljske kugle, a jedna od prvih zemalja koju će posjetiti je Hrvatska. Tatra oko svijeta 2 projekt je dvojice Čeha  Mareka Havlíčeka i  Petera Holečeka koji imaju veliko iskustvo putovanja i vožnje u ekstremnim uvjetima, a putovanje koje organiziraju bit će najveća ekspedicija na svijetu. Posjetit će ukupno 68 zemalja. Prva etapa trajat će 9 mjeseci, tijekom kojih će tim prijeći oko 70 000 km i putovati kroz 22 zemlje.

ZAGREB – Međunarodni dan rijetkih bolesti obilježen je kampanjom „Klikni za rijetke“ ovu subotu, 29. veljače, na Cvjetnom trgu, u organizaciji Hrvatskog Saveza za rijetke bolesti, gdje je organizirana javna akcija s ciljem podizanja svijesti javnosti o rijetkim bolestima. Građani su imali priliku dobiti više informacija o rijetkim bolestima te podržati kampanju „Klikom za rijetke“.

SESVETE – Četiri lokacije u Gradskoj četvrti Sesvete ove subote, 29. veljače 2020. godine obišao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima. Tako su na 1740 metara duljine započeli izvanredni radovi održavanja Brestovečke ulice, vrijednosti gotovo 10 milijuna kuna, gdje će se nanijeti 70 cm novog asfalta, urediti kolnik i nogostup, javna rasvjeta, oborinska odvodnja te horizontalna i vertikalna signalizacija. – Nakon četiri godine napravili smo sve predradnje i sada će se napokon urediti ova vrlo prometna ulica u našem naselju- istaknuo je predsjednik MO Staro Brestje Stjepan Horvat. Zatim je obiđena šetnica uz potok Vuger, gdje je duž potoka uređena šetnica širine do 3 metra, vrijednosti gotovo 5 milijuna kuna, a slijedi i uređenje biciklističke staze kako bi građani Sesveta imali kvalitetan prostor za rekreaciju- rekao je gradonačelnik Bandić. Ove subote obiđeno je i novo reciklažno dvorište u Novom Jelkovcu, inače 18 reciklažno dvorište na području grada, a gdje će građani moći odlagati odvojeni otpad od ponedjeljka, 2. ožujka. Isto tako započela je izgradnja zadnjih 250 metara od ukupno tisuću metara sabirnog kanala na raskrižju Rimske i Savske ceste u Sesvetama, a koje će biti spojeni na centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Resniku.

ZAGREB – Centar za ženske studije u nedjelju, 1. ožujka, u Memorijalnom stanu  obilježio je 147. rođendana Marije Jurić Zagorke. Uz stručno vodstvo kroz Stalni postav posjetitelji su mogli saznati informacije o njezinom privatnom životu, spisateljskoj karijeri, aktivističkom i feminističkom djelovanju te svjetski priznatom angažmanu u političkom novinarstvu.

VARAŽDIN – 4. Festival šaha Varaždinske županije svečano je otvoren u subotu, 29. veljače 2020. godine u Prvoj gimnaziji Varaždin. Varaždinska županija u suradnji sa Šahovskim savezom Varaždinske županije organizira ovaj festival s ciljem popularizacije šaha kod učenika osnovnih i srednjih škola. Sudjelovalo je 200-tinjak učenika. Zainteresirani su se mogli okušati u simultanki na 20 ploča s Noemi Špiranec, ženskom nacionalnom majstoricom šaha i nacionalnom reprezentativkom. Također, svi posjetitelji su mogu razgledati izložbu šahovske opreme u prostorijama Prve gimnazije.

BEDEKOVČINA – Udruga „Svatko ima svoju priču“ iz Bedekovčine organizirala je u nedjelju, 1. ožujka 2020. godine svoj četvrti humanitarni koncert u tamošnjoj sportskoj dvorani. Ovaj put Bedekovčina se ujedinila i ispunila dvoranu do posljednjeg mjesta, kako bi pomogla Zvonku Premuru i njegovoj obitelji da u kući ugrade dizalo, jer 25-godišnji Zvonko boluje od cerebralnog poremećaja kretanja, ne hoda, ne govori i hrani se na sondu. Skromna obitelj Premur nikad nije tražila pomoć, uvijek su se oslanjali na sebe i vlastite mogućnosti, stoga je udruga „Svatko ima svoju priču“ pronašla put do njih, ponudila pomoć te odlučila napraviti sve kako bi realizirali njihov cilj. Predsjednica udruge Barbara Sente ne krije zadovoljstvo odazivom i dobrotom ljudi koji su pomogli, a svojim dolaskom obol su dali i mnogi uglednici, među kojima su bili načelnik općine Bedekovčina Darko Ban i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je najavio, kako će županija uplatiti iznos koji bude nedostajao nakon humanitarnog koncerta.

IVANEC – Društvo turističkih vodiča i pratitelja iz Varaždina i Turistička zajednica grada Ivanca organizirali su za građane, mladež i učenike ove subote, 29. veljače, turistički obilazak na temu nezaboravljenih arhitektonskih vizura Ivanca. Sudionici su obišli lokalitete nekadašnje zgrade suda, apoteke, Steinerove kuće, Doma zdravlja, prvog samoposluživanja, Starog grada i neke druge lokalitete te se putem sačuvanih fotografija iz kolekcije B. Jagetića Daraboša prisjetili njihovih arhitektonskih posebnosti i stilova gradnje.

STUBIČKE TOPLICE – Poziv studentima i studenticama medicine s područja Krapinsko-zagorske županije na sastanak koji će se održati 7. ožujka 2020. godine u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, uputio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Prvi sastanak studenata medicine s područja Krapinsko-zagorske županije s županijskim vodstvom te ravnateljima zdravstvenih ustanova kojima je Krapinsko-zagorska županija osnivač održan je u rujnu prošle godine, a ovog puta studenti će biti upoznati sa stanjem, ulaganjima, uvjetima i prednostima rada u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice te trenutnim potrebama za pojedinim specijalizacijama u Krapinsko-zagorskoj županiji.

ČAKOVEC – Natječaj  II. Susret duhovnog dječjeg stvaralaštva „Cvjetići Svetog Antuna“ raspisala je Župa svetog Antuna Padovanskog Čakovec. Tema natječaja je „Djedovi i bake – prenositelji vjere i molitve u obitelji“. Na natječaj se mogu poslati literarni i likovni radovi djece predškolske dobi te radovi učenika osnovne škole. Literarni radovi mogu biti pisani standardnim hrvatskim jezikom ili kajkavskim narječjem u književnim vrstama: pjesma, molitva ili kratka priča, a likovni u svim likovnim tehnikama. Radovi trebaju biti inspirirani svecem svega svijeta – sv. Antunom Padovanskim. Do 1. lipnja radovi se šalju  na adresu: Župa svetog Antuna Padovanskog – Čakovec ili mailom fra.cakovec.jug@ofm.hr s naznakom za natječaj „Cvjetići sv. Antuna“.

VIRJE – Ekipa Ženskog košarkaškog kluba Podravac iz Virja koja je osvojila skupinu A na poluzavršnom turniru U13 u Dubrovniku ovog vikenda, u subotu i nedjelju, 29. veljače i 1. ožujka bila je  domaćin je velike završnice turnira Prvenstva Hrvatske za djevojčice. Uz Virovke, na turniru  su nastupili klubovi Ragusa iz Dubrovnika, Šibenik te zagrebačka Trešnjevka 2009.

BJELOVAR – Traje zimska škola jahanja na prostoru Bjelovarskog sajma u Gudovcu u organizaciji Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari-Husari 1756. Održava se vikendom, subotom i nedjeljom, od 10,00 do 14,00 sati i nakon prvog vikenda održavanja pokazala se kao pun pogodak. U prvom vikendu sudjelovalo je oko 150 jahača koji su, osim jahanja, upoznati i sa zanimljivim pričama o konjima. Zimska škola jahanja održava se u velikoj aukcijskoj dvorani u Gudovcu.

loading