Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.02.2016.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Gospodarska i politička delegacija iz kineske pokrajine Sichuan danas je posjetila Krapinsko-zagorsku županiju. Delegaciji predvođenoj veleposlanicom NR Kine u Republici Hrvatskoj Deng Ying župan Željko Kolar predstavio je potencijale i područja eventualne suradnje. Osim mogućnosti plasmana određenih proizvoda na kinesko tržište, velike su mogućnosti ulaganja u razvoj turističkih potencijala, ali i u području proizvodnje hrane, te ljekovitog bilja. Da su gosti iz Kine, čiji je današnji posjet Krapinsko-zagorskoj županiji završio obilaskom tvrtke Jedinstvo u Krapini, ozbiljno zainteresirani za suradnju potvrđuje i njihov poziv za uzvratni posjet u Sichuanu.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnicu i Koprivničko-križevačku županiju posjetio je danas veleposlanik Danske u Hrvatskoj Anders Christian Hougard kojeg su domaćini upoznali sa završenim projektima, kao i s onima koji se provode. Uskoro će se vidjeti kako dodatno poboljšati suradnju između Koprivnice i Danske, jer već dugi niz godina upravo u Koprivnici rade i dvije velike danske kompanije, kaže gradonačelnica Vesna Želježnjak. Grad Koprivnica nudi ono što mnogi gradovi nisu u mogućnosti, u gospodarstvu ali i u kulturnim aspektima, kaže danski veleposlanik Anders Christian Hougard. Danski veleposlanik istaknuo je kako ih posebno zanima suradnja sa Sveučilištem Sjever. Veleposlanik je boravio i u sjedištu Koprivničko-križevačke županije, a obišao je i danske tvrtke u Koprivnici.

ZAGREB – Jubilarna 25. smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo zagrebačkih osnovnoškolaca i srednjoškolaca danas je svečano otvorena u kazalištu Kerempuh. Smotra traje do 3. ožujka, a predstavit će se više od tisuću učenika s književnim i novinarskim uratcima, pojedinačnim i grupnim scenskim nastupima. Sinergija je to bogatstva stvaralaštva mladih i djece koja su pridonijela ovakvoj manifestaciji, istaknula je zamjenica pročelnica Gradskog ureda za obrazvoanje, kulturu i sport Mila Jelavić. LiDraNo 2016. će se osim u Kerempuhu održavati i u kazalištu Vidra te u OŠ Josipa Jurja Strossmayera, OŠ Antuna Gustava Matoša i Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga, a izložba 38 školskih listova bit će sutra otvorena u Hrvatskom školskom muzeju.

ZAGREB – Radove na izgradnji i uređenju Parka Kate Šoljić na križanju Selske i Baštijanove ulice, vrijednosti 3 milijuna 300 tisuća kuna, jutros je otvorila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin. Park je zamišljen kao okupljalište građana i stanara okolnih zgrada, a sastojat će se od dva dijela, mjesta za sjedenje i druženje te dijela sa sadržajem za igru djece, kao i djece s invaliditetom. Prilaz parku bit će moguć sa svih strana i prilagođen za osobe s invaliditetom. Uz to, dodatno će biti obogaćen s biljnom vegetacijom i javnom rasvjetom, te s dvije fontane za piće i stalkom za bicikle. Radovi će biti završeni kroz 4 mjeseca.

ZAGREB – Povodom obilježavanja Dana civilne zaštite, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić potpisao je s predstavnicima operativnih snaga sustave civilne zaštite Zagrebačke županije ugovore o dodjeli 3,2 milijuna kuna. Zagrebačka županija financirat će sustav zaštite od požara na području Zagrebačke županije s 2,75 milijuna kuna, uz to Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije darovana je opreme vrijedna 321.372,09 kuna. Sredstva u iznosu od 80.000,00 kuna dodijeljena su Društvu Crvenog križa Zagrebačke županije za sufinanciranje opremanja županijskih interventnih timova. Za sufinanciranje redovite djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja, stanici Samobor dodijelit će se 25.000,00 kuna, a isti iznos dobit će i stanica Zagreb. Osigurana su i sredstva za sufinanciranje programa obuke potražnih pasa Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa i to u iznosu 20.000,00 kuna.

KOPRIVNICA – Predstavljanjem publikacije „Zdravlje i zdravstvena zaštita u Koprivničko-križevačkoj županiji“ danas je i službeno proslavljena 22. godišnjica rada županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Tijekom cijelog proteklog tjedna održani su brojni programi pod nazivom „Dan otvorenih vrata“. Publikacija donosi osnovne informacije o županiji, stanovništvu i vitalnim događajima te daje uvid u zdravstveno stanje populacije u gradovima i selima Koprivničko-križevačke županije, kaže ravnateljica Zavoda Draženka Vadla. Zavod za javno zdravstvo osnovan je 28. veljače 1994., a prije nekoliko godina preseljen je u nove prostore koje su zaslužili, ponosno kaže župan Darko Koren.

ZAGREB – Započeli su radovi na izgradnji sabirnog kanala Ježdovec. Riječ je o izuzetno važnoj investiciji za ovaj dio grada na koji će se priključiti 150 kućanstava. Upravo zato, već sada građani mogu početi podnositi zahtjeve za priključak. Ovo je povijesni dan za Ježdovec, ali i za gradsku četvrt Novi Zagreb zapad, ističe predsjednik Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb zapad Željko Fiolić. Radovi na sabirnom kanalu Ježdovec trebali bi biti gotovi do kraja ove godine.

KRAPINA – Prijedlog plana upisa u prve razrede u idućoj školskoj godini i usklađivanje plana upisa s potrebama tržišta rada, bili su tema sastanka kojeg je u Krapini organizirala Krapinsko–zagorska županija. Preporuka je da srednje škole koje imaju uvjete za upis deficitarnih zanimanja, njihov upis uvrste u svoj plan i da se započne s aktivnostima prezentacije i promocije obrtničkih zanimanja. Inače, najtraženija zanimanja na području Županije su krojači, vozači teretnih vozila, zidari, tesari, CNC operateri, tokari, strojobravari, te konobari. Tržište rada u Zagorju prvenstveno traži zaposlenike koji su završili trogodišnje obrazovne programe, dok su oni koji su završili četverogodišnje programe, primjerice medicinski tehničari, fizioterapeuti, gimnazijski programi te razni tehnički programi, a koji nisu uspjeli upisati željeni fakultet, manje traženi i duži je period njihova zapošljavanja.

ČAKOVEC – Prva poljoprivredna konferencija u Međimurju pod nazivom “Upravljanje znanjem u poljoprivredi” održat će se u četvrtak 3. ožujka u zgradi Tehnološko- inovacijskog centra Međimurje, u organizaciji Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA i partnera Međimurske županije, Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, Savjetodavne službe i Gospodarske škole Čakovec. U sklopu konferencije održat će se nekoliko predavanja i prezentacija stručnih predavača te panel diskusija na kojoj će sudjelovati predstavnici poljoprivredno- prehrambenog sektora, s ciljem osiguravanja prijenosa znanja kao preduvjeta za unaprjeđenje proizvodnih procesa. Ulaz na konferenciju je besplatan, no online prijava je obavezna i to najkasnije do kraja dana.

VARAŽDIN – Ove godine se sveukupno na razini osnovnih i srednjih škola na natjecanje „Lidrano“ prijavilo gotovo 300 učenika iz svih škola s područja Varaždinske županije. Natjecat će se tako  pedesetak učenika Srednjih škola te više od dvjesto osnovaca.  Županijsku smotru literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva učenika – Lidrano, u HNK Varaždin otvorio je župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

ZAGREB – Počelo je postavljanje zaštitne ograde na tramvajskim postajama koja se nalaze na križanju Vukovarske i Miramarske ulice. Riječ je o izuzetno prometnim ulicama pa je zaštitna ograda nužna. Na to je još prošle godine upozorio zastupnik HSLS-a u Gradskoj skupštini, Alen Ostojić. Slična situacija je i na Gupčevoj zvijezdi, u Zvonimirovoj i Savskoj. Zato je u proračunu za tu namjenu izdvojeno 25 milijuna kuna.

KOPRIVNICA – Predavanje o povlačenju bespovratnih sredstava iz nacionalnih i EU fondova za poljoprivrednike održano je u koprivničkom Poduzetničkom inkubatoru. 10-ak vlasnika OPG-a poslušalo je savjete stručnog tima Koprivničkog poduzetnika, a neki su nakon predavanja ostali i na individualnim konzultacijama. Sudionicima je objašnjeno koje sve uvjete moraju zadovoljiti kako bi se mogli prijaviti za povlačenje sredstava iz fondova. Uskoro će se slično predavanje u Poduzetničkom inkubatoru održati i za poduzetnike.

ZAGREB – Za programe javnih potreba u kulturi Zagrebačke županije u proračunu je osigurano 3,2 milijuna kuna. Prijedlozi programa primaju se do 29. ožujka. Sredstva će se dodjeljivati za knjižničnu, izdavačku i muzejsko-galerijsku djelatnost, zatim za zaštitu kulturnih dobara, amaterizam u kulturi te za manifestacije u kulturi. Pravo podnošenja programa imaju samostalni umjetnici, udruge, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti u kulturi i medijima kao i pravne i fizičke osobe za potrebe zaštite i očuvanje kulturnih dobara i arheološke baštine.

ĐURĐEVAC – Klara Balatinec iz Rukometnog kluba Đurđevac i Hrvoje Janči iz Nogometnog kluba Graničar najbolji su sportaši Grada Đurđevca. Priznanja su im uručena na tradicionalnom proglašenju najboljih sportaša grada Đurđevca u organizaciji Zajednice sportskih udruga. Najuspješnija mlada sportašica je Ema Juričić iz Karate kluba Đurđevac, a Domagoj Đođ, Streljački klub Radnik najbolji je mladi sportaš. Karatistice Đurđevca najbolja su ženska sportska ekipa, a Športsko ribolovni klub Peski najbolji je u muškoj konkurenciji. Zaslužni sportski djelatnik je Milan Slaviček iz đurđevačke Škole nogometa, a najbolji je trener Marko Đurišević iz također Škole nogometa.

loading