Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 29.03.2017.

Posted in Vijesti

ZABOK –  Nediljku Tkalčević iz Donje Stubice,  koja je rodila svoje peto dijete, djevojčicu Paulu,  danas je u rodilištu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana posjetio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Župan Kolar je, uz čestitke i cvijeće, Pauli i njenoj majci darovao poklon paket s osnovnim potrepštinama za novorođenče i 3.000 kuna. Inače, ove je godine u zabočkom rodilištu rođeno 199 djece.

ZAGREB – U tijeku su intenzivni radovi na uređenju prostora bivše Kinoteke u Kordunskoj. Grad Zagreb u sljedećih mjesec dana uložit će oko 100 tisuća kuna kako bi Kinoteka nakon poduže pauze otvorila svoj vrata. Pročelnik gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić istaknuo je kako je grad s župom sv. Blaža potpisao ugovor o korištenju prostora te će u petak 21. travnja, u Kinoteci nakon 12 godina biti prikazan neki film. Nakon večernjega programa u petak 21., u subotu 22. travnja 2017. godine, u prostoru Kinoteke bit će održan cjelodnevni program za sve generacije.

ZAGREB – Započeli su radovi na obnovi kupole crkve sv. Blaža. Armirano betonska kupola izrađena prema zamisli Viktora Kovačića prije stotinu godina trebala je hitnu sanaciju pa se i tome pristupilo. Za te radove bit će izdvojeno milijun i 200 tisuća kuna u čemu će većom donacijom sudjelovati i Grad Zagreb.  Podsjetimo, prošle godine na crkvi sv. Blaža obnovljena je vanjska fasada za što je izdvojeno oko 2 milijuna kuna.

ZAGREB – Trg Stjepana Severa u Gornjem Vrapču danas je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Stjepan Sever bio je pripadnik 101. brigade HV-a, pomoćnik zapovjednika za sigurnosno izvjestiteljske poslove, kojem je posmrtno dodijeljen čin pukovnika, spomenica Domovinskog rata i red Petra Zrinjskog i Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Ovo je poseban dan za građane Gornjeg Vrapča  koji su se okupili u velikom broju i populaciju hrvatskih branitelja, jer je Grad napokon prepoznao značaj branitelja koji su iz ovog zagrebačkog kvarta toliko dali za hrvatsku domovinu, istaknuo je predsjednik Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca iz Domovinskog rata Tom Kačinari.

ZAGREB – Zagrebački taksisti uskoro će, osim putnika, imati zakonsku obvezu prijevoza pasa pomagača za slijepe i slabovidne osobe, rehabilitacijskih i terapijskih pasa.  Uz to, grad će sufinancirati prilagodbu taksi vozila za prijevoz osoba s invaliditetom, bez obzira je li riječ o nabavci novog vozila ili prilagodbi postojećih. Cilj ove odluke, koju je najavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, je pomoći osobama sa invaliditetom u svakodnevnom životu. Uz to kroz mjesec dana u  osim tramvaja, bit će postavljene preklopne aluminijske rampe koje osobama s invaliditetom te starijim sugrađanima i majkama s kolicima olakšavaju ulazak i izlazak iz tramvaja.

ZAGREB – Zagrebačka djeca uskoro će o razvrstavanju otpada učiti iz edukativne igre. Čistoća je za osmišljavanje igre poput „Čovječe ne ljuti se“ izdvojila 159 tisuća kuna te 85 tisuća kuna za još jednu računalnu igru. Igra na ploči namijenjena je djeci od šest do 12 godina. Na ploči će se nalaziti deponij, a igrači će bodove dobivati kad kartu s određenim otpadom pridruže odgovarajućem kontejneru. Igra za računalo bit će dostupna za igranje direktno s interneta, bez prethodnog instaliranja ili preuzimanja igre te će biti usklađena s igrom na ploči.

ZAGREB – Javni poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi objavljen je na mrežnoj stranici Zagrebačke županije. Prijedlozi programa primaju se do 3. travnja. Sredstva će se dodjeljivati za knjižničnu, izdavačku i muzejsko-galerijsku djelatnost, zatim za amaterizam u kulturi, zaštitu kulturnih dobara te za manifestacije u kulturi. Pravo podnošenja programa imaju samostalni umjetnici, udruge, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti u kulturi i medijima kao i pravne i fizičke osobe za potrebe zaštite i očuvanje kulturnih dobara i arheološke baštine.

ČAKOVEC –  U okviru Programa održivog razvoja lokalne zajednice, financirano će biti ukupno deset projekata iz Međimurske županije. Za različite projekte vezane uz komunalnu infrastrukturu potpisat će se novi ugovori u vrijednosti od gotovo 4,2 milijuna kuna. Tako će Međimurska županija, kao što je i najavljeno, nastaviti s izgradnjom sportske dvorane u Orehovici, za što će dobiti 850 tisuća kuna iz resornog ministarstva. Značajna sredstva uspjeli su povući i u Podturnu, 720 tisuća za školska sportska igrališta, zatim u Gornjem Mihaljevcu, gdje su za energetski učinkovitu rasvjetu dobili 400 tisuća kuna, u Selnici gdje će se sa 600 tisuća pomoći sanacija nerazvrstanih cesta te u Maloj Subotici za odvodnju oborinskih voda 560 tisuća. Projekti su pripremani uz pomoć Regionalne razvojne agencije Međimurja- REDEA-e.

BUDINŠĆINA – Nakon provedenog postupka javne nabave potpisan je ugovor o asfaltiranju nerazvrstanih cesta na području Općine Budinščina te će se radovi izvesti do 30. travnja u naseljima Budinščina, Krapinica, Grtovec, Toplićica, Gotalovec i Sveti Križ. Asfaltirat će se nerazvrstane ceste u dužini od 1.428 metara, a projekt je kandidiran za sufinanciranje iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Također, u tijeku su pripreme za realizaciju projekta Rekonstrukcija javne rasvjete na području Općine Budinščina kojim se planira izvođenje radova u naseljima Zajezda, Pece i Budinščina. Projekt je prijavljen na javni poziv u Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja za financiranje projekata za poticanje komunalnog gospodarstva i komunalnog standarda u 2017. godini. Ovim projektom započet će se s ugradnjom novih LED svjetiljki koje su energetski učinkovitije i ekološki prihvatljivije od postojećih.

KOPRIVNICA –  Dobrovoljni darivatelji krvi u Koprivničko-križevačkoj županiji, a posebno na području Koprivnice i okolnih općina, među najaktivnijima su u Hrvatskoj, potvrđeno je podacima Hrvatskog Crvenog križa za 2016. Koprivnički Crveni križ s prikupljenih 6.054 doze krvi u protekloj godini treće je društvo u Hrvatskoj  i svaki deseti stanovnik koprivničke Podravine je dobrovoljni darivatelj. U Koprivničko-križevačkoj županiji prikupljeno je 8.679 doza krvi što ju čini najaktivnijom u Hrvatskoj.  U Koprivnici je prikupljeno 6.054, Križevcima 1.429 te u Đurđevcu 1.196 doza krvi. Inače, u prva tri mjeseca ove godine Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica već je prikupio 1.505 doza krvi.

VARAŽDIN – Predavanje pod nazivom Numizmatička topografija varaždinskog područja, održat će večeras u palaču Herzer u sklopu programa „Srijeda u Muzeju“  Spomenka Težak muzejska savjetnica u Gradskom muzeju Varaždin.  Bit će riječi o zbirkama starog novca na varaždinskom području, kao i o skupnim i pojedinačnim numizmatičkim nalazima na prostoru Varaždinske županije od kojih se dio čuva u Gradskom muzeju Varaždin, a dio je pohranjen u Arheološkom muzeju u Zagrebu, te u muzejskim ustanovama u Beču i Budimpešti. Uz gradski muzej, večerašnji program Srijeda u muzeju  organizira Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije. Predavanje počinje u 19,00 sati.

ČAKOVEC – Treća smotra zborova osnovnih i srednjih škola Međimurske županije, kao dio 60. glazbenih svečanosti hrvatske mladeži održana je danas u Centru za kulturu Čakovec. Ovo natjecanje sa šestotinjak sudionika – djece iz Međimurskih osnovnih škola i Gimnazije Josipa Štolcera Slavenskog te 17-orice voditelja mentora organizira  Županijsko stručno vijeće učitelja glazbene kulture i Osnovna škola Hodošan. Smotra je okupila sedamnaest zborova iz osnovnih i jedan zbor iz srednjih škola Međimurja, a u službenom natjecateljskom dijelu sudjelovali su zborovi OŠ I.G. Kovačića Sveti Juraj na Bregu, OŠ Nedelišće i OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec, kazala je voditeljica stručnog vijeća Klaudija Vidović i dodala da nastupe pratilo i stručno povjerenstvo pa je moguća nominacija za nastup na Glazbenim svečanostima u Varaždinu. Organizatore, mentore i učenike pohvalila je i zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, otvorivši treću smotru zborova u Međimurju.

loading