Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.03.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U povodu nadolazećeg blagdana Uskrsa, u Domu za starije osobe Park, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uručio je  prigodne poklone korisnicima Doma. – Ovo je skormna gesta kojom se zahvaljuje starijim sugrađanima na svemu što su učinili – istaknuo je Bandić čestitajući im Uskrs. Inače, od ponedjeljka 26. do četvrtka 29. ožujka 2018. godine prigodni poklon paketi korisnicima uručeni su u svih 11 domova čiji je osnivač Grad Zagreb.

ZAGREB – Jutros je započela sadnja stabala hrasta u Branimirovoj ulici, na dijelu od križanja s Ulicom Crvenog križa do križanja s Ulicom Zavrtnica. U planu je sadnja 80 stabala hrasta lužnjaka, a prvo stablo simbolično je zasadio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je pritom najavio skorašnji veliki hortikulturalni projekt u Zagrebu. Naime, od zapadne do istočne strane duž Ljubljanske,  Zagrebačke i Slavonske avenije sadit će se aleja lipa.

ZAGREB – Ključeve višenamjenskog stroja Greder, koji je osigurao Zagrebački holding, daruvarskoj komunalnoj tvrtki danas, 29. ožujka 2018. godine je u prostoru baze Zimske službe na Žitnjaku uručio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. – Stroj je star 20-ak godina, servisiran i u ispravnom stanju tako da će poslužiti svrsi – rekao je direktor zagrebačkih cesta Ante Todorić. Ovo je drugi stroj koji Zagreb daruje za potrebe Daruvarčana, rekao je uz riječi zahvale gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček.

ČAKOVEC – Na danas održanoj sjednici Županijske skupštine Međimurske županije vijećnici su usvojili izviješće o radu župana u drugoj polovici 2017. godine i izviješća 16 javnih ustanova koje djeluju na području Međimurske županije. Gotovo sve su u prošloj godini poslovale pozitivno, osim dvije u zdravstvu – Dom zdravlja Čakovec i Zavod za hitnu medicinu. Međimurski župan Matija Posavec pojasnio je da je Dom zdravlja poslovao negativno zbog kreditnog zaduženja, koje je bilo potrebno kako bi se izgradio novi objekt Doma, a što se tiče Zavoda za hitnu medicinu, tu je više sredstava na rashodovnoj strani utrošeno na plaće i specijalizacije djelatnika, a u skladu s novih kolektivnim ugovorom u zdravstvu. Na sjednici je donesena i Odluka kojom Regionalna razvojna agencija Međimurja REDEA, a koja je do sada poslovala kao tvrtka, postaje Javna ustanova za razvoj Međimurske županije. Radi se o usklađivanju sa Zakonom o regionalnom razvoju, pojasnio je ovu Odluku međimurski župan Posavec.

GUBAŠEVO – Da dobri poslovni projekti mogu doći do novca iz EU fondova potvrđuje primjer obiteljske tvrtke za obradu metala OMP iz Gubaševa koja je realizirala projekt dogradnje proizvodne hale i podizanja tehnološkog nivoa prerade metala. Nabavljeni su i tehnološki napredni strojevi i oprema, povećan je obim proizvodnje te broj zaposlenih, a povodom uspješne realizacije projekta, danas, 29. ožujka 2018. godine održana je i konferencija za medije. Okupljenima je projekt predstavio vlasnik OMP-a Vladimir Pleško, a prisutna je bila i voditeljica odjela za poduzetništvo Zagorske razvojne agencije Martina Jantol. – Kad smo započeli s projektom imali smo zaposlena 36 djelatnika, danas ih imamo 44 – rekao je Pleško. Inače, tvrtka OMP izvozi 90% proizvodnje, a vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 18 milijuna i 160 tisuća kuna od čega 45% sredstava dolazi iz europskih fondova.
ZAGREB – Čelnici Koprivničko-križevačke županije, župan Darko Koren i njegov zamjenik Darko Sobota, održali su u srijedu, 28. ožujka 2018. godine radni sastanak s predsjednicima Vlade RH Andrejom Plenkovićem i Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, a sastanku je prisustvovao i predsjednik Uprave koprivničke Podravke Marin Pucar. Razgovaralo se o realizaciji projekata značajnim za Koprivničko-križevačku županiju. Naglasak je bio stavljen na rješavanje duga javno-privatnog partnerstva za koprivničku Gimnaziju „Fran Galović“ u kojem je država partner Županiji i Gradu Koprivnici. Govorilo se i o projektima prometne infrastrukture, posebice izgradnje zaobilaznice brze ceste preko Križevaca te nastavka gradnje ceste prema Koprivnici kao i Podravske magistrale. Predsjednik Podravkine Uprave Marin Pucar predstavio je planove kompanije kao strateški značajnog partnera Vladi RH te važnosti daljnjeg razvoja tvrtke za podravsko-prigorski kraj, ali i cijelu državu. Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je podršku radu čelnicima Županije, kao i predstavljenim projektima, te pozdravio osnivanje Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku.

ZAGREB – Grad Zagreb putem Javnog natječaja za financiranje programa i projekata  koje provodi isključivo u elektroničkom obliku,  organizira i provodi edukaciju potencijalnih prijavitelja poštujući programska usmjerenja udruga kao i dosadašnja iskustva Grada u vezi s prioritetnim područjima prijave. Edukacije se provode u prostorijama Kongresne dvorane Zagrebačkog velesajma. Današnja edukacija od 9,00 do 12,00 sati namijenjena je za programe i projekte udruga iz područja zaštite zdravlja, zatim zaštite životinja, poljoprivrede, šumarstva i lovstva. Edukacija se provodi s ciljem preventivnog otklanjanja eventualnih nejasnoća kako na praktičan i jednostavan način podnijeti  prijave.

ZAGREB – Zagrebačka filharmonija i ove će godine održati tradicionalni, deveti po redu, Koncert za život za Zakladu Ana Rukavina u četvrtak, 29. ožujka 2018. godine s početkom u 19,30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Koncert će svojim nastupom uveličati svjetski poznati flautist Emmanuel Pahud pod ravnanjem šefa dirigenta Davida Danzmayra, a život će se slaviti uz čuvena djela Mozarta, Čajkovskog, Pistona i Reineckea. Koncert će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar-Kitarović i Grada Zagreba.

ZAGREB – Natječaj za dodjelu županijske Nagrade tehničke kulture „Rudolf Perešin“ za 2017. godinu otvoren je do 31. ožujka 2018. godine. Nagrada tehničke kulture „Rudolf Perešin“ dodjeljuje se za iznimna postignuća ostvarena dragovoljnim ili profesionalnim stvaralačkim, pedagoškim, stručnim, znanstvenim, publicističkim, promidžbenim i organizacijskim sudjelovanjem i radom u tehničkoj kulturi te za doprinos u postizanju ciljeva i razvitku vlastite djelatnosti i tehničke kulture. Ova nagrada dodjeljuje se u dvije kategorije,  za životno djelo i godišnja nagrada. Prijedlozi se dostavljaju na adresu Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije, a detaljne informacije dostupne su na web-u  županije.

BRAČAK – Po broju klizišta  Krapinsko-zagorska županija u samom je vrhu u hrvatskim okvirima, a proteklo zimsko razdoblje samo je pojačalo težinu problema. Upravo stoga ta je točka bila u fokusu današnje koordinacije župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara sa gradonačelnicima i načelnicima koja je održana u prostoru Energetskog centra Bračak. Kolika je težina ovog problema, kao i njegova financijska težina najbolje svjedoči primjer jedan od općina na vrhu po broju klizišta – Marije Bistrice. – Trenutno imamo 24 klizišta te smo izradili financijski plan sanacije. Projektna dokumentacija iznosit će oko milijun kuna, sanacija nerazvrstanih cesta 12 milijuna, a sanacija na gospodarskim objektima 3 milijuna kuna – rekao je načelnik Marije Bistrice Josip Milički.  Da je zbog velikog broja klizišta Krapinsko-zagorska županija u teškom položaju, istaknuo je župan Kolar. – Otvorilo se 77 novih klizišta na području županije, imamo ih oko 300 evidentiranih, dok na županijskim cestama moramo sanirati oko 40 klizišta čija sanacija iznosi 25 milijuna kuna te milijun i pol kuna za samu projektnu dokumentaciju – naveo je župan Kolar. Ni Županija, niti same općine i gradovi, neće moći sanirati najugroženije točke, gdje klizišta prekidaju prometnu povezanost ili ugrožavaju stambene i gospodarske objekte, pa je na današnjem skupu zaključeno da se zajedničkim nastupom pomoć zatraži od Vlade RH. Pomoć Vlade očekuje se i kod povećanih troškova zimske službe u brdskim predjelima Zagorja, gdje se iz proračuna općina i gradova potrošilo gotovo kao u Gorskom Kotaru ili Lici.
VARAŽDIN – Tradicionalnu manifestaciju Uskrsna pisanica  danas u suradnji s Varaždinskom županijom organizira Radio Sjeverozapad.  Danas će tako građanima pokloniti više od 6.000 uskrsnih pisanica, odnosno poklon-paketa koji se sastoje od jaja i boja za pisanice, a podijelit će ih župan Radimir Čačić, posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, te predstavnici Radija Sjeverozapad. Radio Sjeverozapad su manifestaciju Uskrsna pisanica pokrenuli 2014. godine s ciljem njegovanja tradicije i čuvanja tradicionalnih vrijednosti ovoga kraja, a uz potporu Varaždinske županije.

KOPRIVNICA – Gospodarska komora Koprivnica krenula je s promocijom deficitarnih zanimanja u osnovnim školama u Koprivničko-križevačkoj županiji. Tako su učenici osmih razreda škole u Goli upoznati s deficitarnim strukovnim zanimanjima, kao što su tesar, zidar, limar, strojobravar te zanimanjima koja nedostaju, stanjem na tržištu rada, potrebama poslodavaca, tvrtki iz Koprivničko-križevačke županije za novim zapošljavanjem, te mogućnostima stipendiranja. Centar za informiranje i savjetovanje u karijeri predstavio je svoje usluge koje nudi učenicima, studentima i nezaposlenima u vezi zapošljavanjem i planiranjem karijere te stanje na tržištu rada i potrebe poslodavca.

loading