Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.03.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Prezentacija dokumenta „Procjena rizika od velikih nesreća za područje Grada Zagreba“ održana je ovog petka, 29 ožujka 2019.  u Uredu za upravljanje u hitnim situacijama. Obrađeno je pet rizika, potres, poplava, industrijske nesreće i po prvi puta ekstremne temperature te epidemije i pandemije. Za svaki pojedini rizik napravljen je scenarij koji opisuje najgore moguće situacije i način na koji će se reagirati. – Zagreb je što se tiče opremljenosti i osoblja najspremniji od svih gradova za bilo kakav rizik, a edukacija članova civilne zaštite i informiranje građana kako postupati u takvim situacijama ključno je u prevenciji ovakvih događaja – istaknuo je pročelnik Ureda Pavle Kalinić. Ovaj dokument prihvaćen je na posljednjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine.

ZAGREB – U Pučkom otvorenom učilištu počeo je u petak, 29. ožujka 2019. godine već tradicionalni, 18. po redu, prodajno-izložbeni sajam Proizvodi hrvatskog sela. Špek, kulen, med, masline i maslinovo ulje i to sve iz domaće proizvodnje Zagrepčani mogu kušat i kupiti direktno od domaćih proizvođača iz cijele Hrvatske. „Ovaj sajam značajno je pomogao brojnim OPG-ovima da svoje proizvode pripreme za tržište, odnosno omogućio je malim proizvođačima da svoje domaće prehrambene namirnice ponude Zagrepčanima“, istaknuo je Damir Kovačić, organizator sajma Proizvodi hrvatskog sela. Sajam je za sve posjetitelje otvoren do nedjelje 31. ožujka.

ZAGREB – U organizaciji gradova Čazme i Zagreba, u nedjelju, 31. ožujka bit će održan 44. međunarodni supermaraton „Od Kaptola do Kaptola“. Utrka će startati u 8,00 sati na Trga bana Jelačića u Zagrebu, a cilj utrke bit će u Čazmi. „Riječ je o jednoj od najdužih cestovnih utrka, dugoj ukupno 61 kilometar, na kojoj će ove godine sudjelovati oko 150 trkača i trkačica iz Hrvatske te Austrije, Mađarske, Slovenije i Bosne i Hercegovine“, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, najavljujući supermaraton na press konferenciji u Gradskoj upravi. Nakon završetka utrke, bit će održan i bogat popratni program poput Sportskih igara mladih, Moto alka i natjecanja u kuhanju fileka i lovačkog gulaša.

ČAKOVEC – Sjednica kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji održana je u petak, 29. ožujka 2019. godine. Na inicijativu Udruge Ovršni ustanak, nazočni sudionici upoznati su s mogućnošću suradnje u zbrinjavanju miješanog starog i novog komunalnog otpada na području Županije, po uzoru na praksu u Brazilu, Argentini, Rusiji, Njemačkoj, Indiji i drugdje. Uz to, predstavljene su i aktivnosti oko reorganizacije Policijske uprave međimurske. Naime, prema novom Pravilniku o unutarnjem redu, u skladu s novom Vladinom uredbom, inspektorat za zaštitu od požara i eksplozija se spaja, zajedno s HGSS-om, u civilnu zaštitu. Uz to, planira se spajanje policijskih postaja Štrigova i Mursko Središće, ali i kadrovsko jačanje cijele Policijske uprave međimurske, najavio je načelnik Ivan Sokač. Međimurskim gradonačelnicima i načelnicima, predstavljeni su aktualni i najavljeni natječaji iz ESI fondova za jedinice lokale samouprave.

CVETLIN – Završna konferencija EU projekta pod nazivom „Energetska obnova zgrade Područne škole Julijane E. Drašković Cvetlin“ održana je u petak, 29. ožujka. Ukupna vrijednost projekta je 926.800 kuna. Od čega je 56,6 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a Varaždinska županija je izdvojila 407.710 kuna ili 43,4 posto.- Izuzetno smo ponosni što je upravo ova mala škola s 39 učenika prva u kojoj ove godine  obilježavamo završetak radova na energetskoj obnovi, u sklopu velikog ciklusa ulaganja u čak 22 škole diljem Varaždinske županije – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak i dodao, kako to dokazuje, da se u Varaždinskoj županiji vodimo skrb o tome da sva djeca, bez obzira žive li u malom, velikom mjestu ili gradu, imaju iste uvjete obrazovanja, što je dokaz provođenja politike jednakih šansi.

GORNJI KNEGINEC – Predstavljanje gastronomskog događanja „ Dani okusa varaždinskog kraja“, kojeg po četvrti puta organizira Turistička zajednica Varaždinske županije u suradnji s ugostiteljskim objektima, održano je ovog petka, 29. ožujka 2019. godine u Gornjem Knegincu. Naime, od 5. do 15. travnja, u 15 ugostiteljskih objekata, posjetitelji i turisti će moći uživati u gastro specijalitetima pripremljenim od domaćih namirnica varaždinskog područja po promotivnim cijenama, a od ove godine na meniju će se naći i jela od buče. – Nema dobre turističke ponude bez dobre gastronomske ponude, a Varaždinska se županija može pohvaliti sa svojim restoranima i vrsnim kuharima – istaknula je predsjedavajuća TZ Varaždinske županije Natalija Martinčavić te pozvala građane, goste i turiste da tih dana posjete brojne restorane i upoznaju kuhinju varaždinskog područja. Uz Martinčavić, na predstavljanju je bio i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini.

KOPRIVNICA – Tradicionalno uoči Uskrsa u petak, 29. ožujka 2019. godine, na središnjem koprivničkom trgu otvorena je izložba „Pisanica od srca“. Izložbu u suradnji s Gradom Koprivnicom organizira Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, a ovoga puta na koprivničkom je trgu postavljeno 15 velikih, dvometarskih i sedam manjih, jednometarskih pisanica oslikanih u maniri naive. Posjetiteljima ove jedinstvene izložbe na otvorenom predstavljene su i pisanice, koje će ove godine, u Krakov i Varšavu u Poljskoj, Čakovec, Novo Virje i Šoltu. Izložba će na Zrinskom trgu u Koprivnici biti postavljena do 15. travnja.

ZAGREB – Na Zagrebačkom velesajmu održan je sastanak predstavnika Gradske uprave, Gradske skupštine, Vijeća gradskih četvrti i Mjesnih odbora te Zagrebačkog holdinga i njegovih podružnica na temu provedbe proljetnog uređenja grada. Riječ je o jednom od dva radna sastanka koji se održavaju svake godine s ciljem unapređenja suradnje između gradskih upravnih tijela i mjesne samouprave. „Današnji sastanak je na tragu da svi očistimo ispred svojeg praga da Zagreb bude još ljepši, uredniji, čišći i sretniji za sve Zagrepčane“, rekao je gradonačelnik Milan Bandić. Inače, mjesna samouprava Grada Zagreba, vijeća gradskih četvrti i mjesni odbori, na godišnjoj razini imaju na raspolaganju 720 milijuna kuna za održavanje infrastrukture i uređenje naselja.

ČAKOVEC – Već nekoliko dana traje proljetno uređivanje čakovečkog Perivoja Zrinskih. Radovi uklanjanja dotrajalih stabala i sadnje novih, odvijaju se prema Projektu revitalizacije Perivoja Zrinskih, kojeg su obišli gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, direktor GKP Čakom Ivica Perhoč i voditelj hortikulture u GKP Čakom Zdravko Abramović. Uz sadnju 40 novih stabala, stotinjak grmova te 1800 cvjetnih sadnica, djelatnici GKP Čakom orezali su stabla i grmove koju su onemogućavali normalno kretanje pješačkim stazama. Novac za tu namjenu je osiguran u Proračunu Grada Čakovca. Prema procjenama ovaj proljetni zahvat stajat će oko 120.000 kuna.

KRAPINA – Gradu Krapini je preko programa “Sufinanciranje sanacije opasnih mjesta”, od strane Ministarstva unutarnjih poslova odobreno sufinanciranje izgradnje nogostupa i javne rasvjete u Ulici hrvatskih branitelja, od ulaza u Osnovnu školu Augusta Cesarca, prema sjeveru do trgovine sa spojem na šetnicu uz Krapinčicu. Navedenim programom odobreno je sufinanciranje u iznosu od 562 tisuće kuna, što iznosi 70% procijenjenih troškova, dok je preostali dio dužan osigurati Grad Krapina. Postupak javne nabave Grad planira raspisati početkom travnja, kako bi do početka sljedeće školske godine nogostup s rasvjetom bio izgrađen.

LEPOGLAVA – Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 248.750 kuna za projekt “Ekomuzej / Centar za posjetitelje – Centar pavlina Lepoglava” s Ministarstvom kulture potpisao je Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić. Realizacijom projekta Lepoglava dobiva jedinstveni sadržaj koji će omogućiti očuvanje bogate kulturne i prirodne baštine, ali i stvoriti preduvjete za razvoj kulturnog turizma – istaknuo je gradonačelnik Škvarić. Projektom će se na novi i inovativan način predstaviti i ponuditi bogata prirodna i kulturna baština Lepoglave, pavlinska umjetnost i znanost – prva gimnazija i sveučilište u Hrvatskoj, lepoglavska čipka koja se nalazi na UNESCO-voj listi, Belostenčev Gazophilacium, Rangerove freske, pavlinski samostan, povijest kaznionice, vulkan Gaveznicu te poludragi kamen lepoglavski ahat.

SVETI IVAN ZELINA – Program naziva „Vile Šećerke“, odnosno nastupi mažoretkinja,  bit će održan ovog petka i subote, 29. i 30. ožujka u dvorani Kraluš u Svetom Ivanu Zelini.

loading