Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.04.2016.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC- Žitelji Međimurske županije, okupljeni u Čakovcu pljeskom su dočekali predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović, koja danas boravi u službenom posjetu Međimurskoj županiji i to  povodom obilježavanja Dana Međimurske županije i Spomendana na pogibiju Zrinskog i Frankopana. Predsjednica je položila vijence i zapalila svijeće za sve poginule branitelje kod Spomen zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata, a potom je održala radni sastanak s domaćinom županom Međimurske županije Matijom Posavcem i njegovim suradnicima u Maloj vijećnici Međimurske županije.

ZAGREB – Potpisivanje ugovora o izgradnji drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Dugo Selo – Križevci održano je danas  u upravnoj zgradi HŽ Infrastrukture, u Zagrebu. Svečanosti su bili nazočni prvi potpredsjednik Vlade RH Tomislav Karamarko, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić. U ime HŽ Infrastrukture ugovore je sa zajednicom ponuditelja, koju čine hrvatske tvrtke, potpisala predsjednica Uprave Renata Suša. Ukupna vrijednost Projekta rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka pruge na dionici Dugo Selo – Križevci u duljini od 38,2 kilometara iznosi milijardu i 254 milijuna kuna. Projekt je s 85% sredstava sufinanciran iz EU fondova.

ČAKOVEC – U povodu obilježavanja 30. travnja, Dana Međimurske županije i 5. Spomendana na pogibiju Zrinskog i Frankopana, večeras, u petak 29. travnja 2016. godine se u atriju Staroga grada Zrinskih u Čakovcu održava svečana sjednica Skupštine Međimurske županije. Uzvanici će, nakon sjednice, uživati i u koncertnoj izvedbi opere Nikola Šubić Zrinski HNK-a Zagreb, nakon čega će, zajedno s građanima, uz jezero Starog grada, puštati lampione u znak podrške Vukovaru – gradu heroju i obnovi vukovarskog vodotornja.posavec čakovecpčakovecimage

KOPRIVNICA – Gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak podnijela je ostavku i vraća se u Podravku gdje je radila do stupanja na dužnost gradonačelnice. Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa objavilo je Odluku kojom joj daje suglasnost za stupanje u radni odnos u koprivničkoj kompaniji. Odluka o povlačenju s funkcije gradonačelnice Koprivnice nije bila nimalo lagana ni jednostavna, kaže Vesna Želježnjak i dodaje kako je o njoj dugo razmišljala te razgovarala s obitelji i najbližim suradnicima. Želježnjak će se vratiti u Podravku gdje je do preuzimanja dužnosti gradonačelnice radila. Nakon što je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa donijelo odluku kojom nije u sukobu interesa, ako kao dužnosnica zasnuje radni odnos s koprivničkom kompanijom, dogovorit će svoj konačni prelazak u Podravku, objašnjava Vesna Želježnjak. Do idućih lokalnih izbora u svibnju 2017. godine na čelu Grada Koprivnice bit će njezin prvi zamjenik Mišel Jakšić.

SKRADIN – Osmi Sajam agroturizma Šibensko-kninske županije, održat će se ovog vikenda,  30. travnja i 1. svibnja 2016. godine, u organizaciji Šibensko-kninske županije i Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije u Skradinu. Sajam je izložbeno prodajnog karaktera, održava se na ulazu u Nacionalni park Krka, a posjeti ga oko 20 tisuća posjetitelja. Na sajmu se predstavlja ukupno bogatstvo Šibensko-kninske, ali i drugih hrvatskih županija, od autohtonih i tradicijskih ruralnih proizvoda i usluga, etno i gastronomskih specijaliteta, kulturne baštine, folklora, starih zanata te turističke ponude na obiteljskim domaćinstvima ruralnih područja. Županija partner na ovogodišnjem Sajmu agroturizma je Krapinsko-zagorska županija, a medijski pokrovitelj Radio Kaj.

TRAKOŠĆAN – Vježba masovne nesreće na geografski slabije pristupačnom području Ravne Gore, održana je danas  na području Trakošćana i Ravne Gore. Organizator je Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije, a u vježbi je svoju spremnost pokazalo 20 timova hitne medicinske službe iz Sisačko-moslavačke, Zagrebačke, Brodsko-posavske, Krapinsko-zagorske, Zadarske, Karlovačke, Koprivničko-križevačke, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske, Istarske, Međimurske, Ličko-senjske, Osječko-baranjske, Primorsko-goranske  i Varaždinske županije te Grada Zagreba. Vježba je bila uvod u sutrašnje obilježavanje Nacionalnog dana hitne medicinske službe u Varaždinu. Edukacijske programe zajednički će sutra na četiri frekventne lokacije u Varaždinu, u vremenu od 9,00 do 15,00 sati, provesti djelatnici 19 županijskih Zavoda za hitnu medicinu. Svoj dolazak na obilježavanje Nacionalnog dana hitne medicinske službe najavio je i  ministar zdravlja Darijo Nakić.

ZAGREB – Tradicionalna proslava 1. svibnja – Praznika rada bit će održana ove nedjelje u zagrebačkom parku Maksimir, a detalji programa najavljeni su danas na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi. Unatoč najavi lošeg vremena, Grad Zagreb je u suradnji s “Dobrim domom” pripremio i ove godine 60.000 porcija tradicionalnog „prvosvibanjskog“ graha, po recepturi gradonačelnika Milana Bandića. Za sve je Zagrepčane organiziran I bogat kulturno-umjetnički te zabavno-glazbeni program. Proslava će u 10,00 sati započeti podjelom karanfila, nakon čega sijedi podjela graha koja će, predviđaju organizatori trajati do 18,00 sati, baš kao I glazbeni program. Inače, Grad će na proslavu 1. svibnja ove godine potrošiti 987 tisuća kuna.

KOPRIVNICA – Poslovanje grupe Podravka u prvom tromjesečju 2016. obilježio je snažan rast prihoda od prodaje od 31,3%, što je rezultiralo i rastom bruto dobiti od 21,7% te ostvarenom dobiti od 60,1 milijun kuna. Oko 70% ukupnih prihoda ostvareno je na inozemnim tržištima. Rezultati poslovanja u prvom kvartalu ove godine potrvđuju nastavak pozitivnih trendova u poslovanju, ističe predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić, te dodaje kako je to dokaz da je kompanija spremna na daljnji organski i anorganski rast. Ovo razdoblje poslovanja Grupe Podravka obilježilo je i među ostalim donošenje Plana projekata vezanih uz integraciju Grupe Žito u Grupu Podravka.

 ZAPREŠIĆ – Središnja svečanost obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske službe u Zagrebačkoj županiji održana je danas na tržnici u Zaprešiću. Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije su demonstrirali zbrinjavanje traumatiziranog pacijenta te zainteresiranim građanima pokazali  vozila i opremu hitne medicinske službe. Dijeljeni su i leci „Sve što trebate znati o hitnoj medicinskoj službi“ koji sadrže niz praktičnih savjeta za građane o načinu postupanja u slučaju izravne životne ugroženosti ili teško narušenog zdravlja pojedinaca ili zajednice. Uz Zaprešić, obilježavanje Dana hitne medicine održano je i u Samoboru, Jastrebarskom, Svetom Ivanu Zelini, Vrbovcu, Dugom Selu, Ivanić Gradu i Velikoj Gorici.

KLANJEC – Dan grada Klanjca obilježit će se i ove godine brojnim kulturnim, zabavnim i sportskim programima i to zahvaljujući klanječkim kulturnim institucijama i brojnim udrugama koje se i ove godine u uključuju u program svojim raznovrsnim aktivnostima. Program počinje danas u 16,00 sati Stručno-znanstvenim skupom „Osmi proljetni susreti u Klanjcu“, a nastavlja se od 19,30 otvorenjem izložbe slika Ljerke Narančik u Izložbenoj dvorani Gradske knjižnice. Sutra je predviđen niz događanja, a središnje je manifestacija „Dobro je, klanječko je“, odnosno Dan klanječkih udruga na Trgu Antuna Mihanovića od 15,00 sati. Svečana sjednica Gradskog vijeća bit će održana u srijedu, 04. svibnja, a program proslave Dana Grada Klanjca završava u nedjelju, 08. svibnja.

KOPRIVNICA – Projekt „SuPER-sigurni u prometu“ odobren je Udruzi osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice od Ministarstva unutarnjih poslova u sklopu  natječaja Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Cilj projekta je stjecanje znanja o pravilnom ponašanju tijekom vožnje kod mladih, podizanje svijesti o potrebi zaštite mladih od stradavanja u prometu i povećanje prometne kulture od mladih u Podravini i Prigorju. Ciljana skupina su mladi od 15 do 19 godina, učenici srednjih škola u Koprivničko-križevačkoj županiji, članovi Udruge Roma „Korak po korak“ kao i članovi Udruge Bolje sutra, odnosno ukupno oko 750 mladih osoba. Partneri u projektu su Koprivničko-križevačka županija, Regionalni klub IPA Koprivnica i Udruga Roma „Korak po korak“. MUP je udruzi za provođenje projekta odobrio 78 tisuća kuna.

RADOBOJ – Prvotimci GNK Dinamo Marko Pjaca i Marko Roga danas su posjetili Općinu Radoboj. Ovaj posjet iniciran je dobrom suradnjom NK Radoboj i GNK Dinamo, ali i korijenima koje s ovih prostora vuče Marko Pjaca, ističe načelnik Općine Radoboj Anđelko Topolovec, koji je ugostio Dinamovce. Organizirano je druženje s omladinskim pogonom NK Radoboj i školskom djecom, a Pjaca i Roga mladim su radobojskim nogometnim nadama udijelili i pokoji savjet te istakli koliko je važno bavljenje sportom, ali da mladima na prvom mjestu treba biti obrazovanje, odnosno škola.

loading