Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.04.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U organizaciji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Zaklade Zajednički put u zagrebačkom kazalištu Kerempuh održava se plesna smotra grada Zagreba kao i natjecanje u plesu sugrađana starije životne dobi. Ove godine više od 250 izvođača prezentirat će raznolik plesni program koji su vrijedno uvježbavali tijekom prošle godine. „Iako je ovo oblik natjecanja svi natjecatelji, što predstavnika iz gerontoloških centara i domova za umirovljenike, pokazuju koliko su željni ovakvih oblika druženja i koliko im oni znače“, naglasila je Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Manifestacija se održava povodom Međunarodnog dana plesa i Europskog dana solidarnosti među generacijama.

ZAGREB – 12. je obljetnica smrti Ivice Račana, utemeljitelja SDP-a i hrvatskog premijera u razdoblju od 2000. do 2003. godine. Osim obitelji i stranačkih prijatelja, tim povodom ovog ponedjeljka 29. siječnja 2019. godine je na Mirogoju položio vijenac i zapalio svijeću i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

ZAGREB – Grad Zagreb nastavlja s projektom izgradnje Nove Branimirove. Produženje Branimirove ulice u Sesvetama provelo bi se u tri etape. Prva etapa je od Zagrebačke ceste do Brestovečke ulice i obuhvaća izgradnju novog mosta preko potoka Čučerska reka, a druga etapa, od Brestovečke ulice do Ulice Ivana Ančića, podrazumijeva izgradnju mosta preko potoka Vuger, izgradnju raskrižja u dva nivoa s Kašinskom cestom kao i rekonstrukciju dijela Kašinske ceste, izgradnju prelaza kod Planinskog puta te izgradnju pripadajuće komunalne infrastrukture. Treća etapa podrazumijeva radove od Ulice Ivana Ančića do Varaždinske ceste. Grad raspisanim javnim pozivom sve vlasnike nekretnina na trasi buduće Nove Branimirove poziva da se jave na pregovore oko prodaje svojih vlasničkih udjela

ČAKOVEC – Polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata Međimurske u Perivoju Zrinski te svečanom sjednicom Skupštine Međimurske županije u Centru za kulturu Čakovec obilježavanje Dana Međimurske županije u ulazi u svoju završnicu. Sjednica je održana u nazočnosti brojnih gostiju, predstavnika političkog, kulturnog, društvenog, i sportskog života, diplomatskog zbora, izaslanika predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Mate Granića, izaslanika premijera ministara gospodarstva malog i srednjeg poduzetništva Darka Horvata, podpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara te drugih uglednika. U svom govoru župan Matija Posavec naglasak je stavio na niz završenih i investicija u tijeku u vrijednosti više stotina milijuna kuna koje se financiraju prvenstveno europskim novcem, no ljudi su najvažniji resurs koji Međimurje ima i preduvjet su svakog društvenog, gospodarskog i svakog drugog razvoja naglasio je Posavec. Tom prigodom uručena su i najprestižnija županijska priznanja, Nagrade Zrinski te Povelje župana Međimurske županije. Povelje župana Međimurske županije dobili su Ivan Zvonar, Štefanija Jambrošić, Franjo Patafta, Biserka Goričanec, Dubravko Lesar, Zdravku Kolaru i Udruzi građana Gardruža iz Gradinovca. Nagrade Zrinski  dodijeljene su Poljoprivrednom gospodarstvu Srpak, Tamburaškom sastavu KUD-a Belica, Županijskoj ligi protiv raka Čakovec , Josipu Ceilingeru, Petru Sabolu, a dodijeljeno je i pet Povelja župana Međimurske županije.

RAKOV POTOK – Zagrebačkoj županiji su za energetsku obnovu Područne škole Rakov Potok u sklopu OŠ Sveta nedjelja odobrena bespovratna EU sredstva od 856.055 kuna dok je preostali iznos od 1.564.214 kuna osigurala županija u svom proračunu. Stara i trošna zgrada gdje nastavu uz 2 učiteljice pohađa 23 učenika nižih razreda ova obnova značit će puno u kvaliteti nastave. Radovi na ovoj školi trebali bi započeti u srpnju i trajat će osam mjeseci. Kako je istaknuo pročelnik županijskog Upravnog odjela za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju Velimir Kokot, ovog ponedjeljka, 29. travnja 2019. godine na konferenciji za novinare Zagrebačka županija je na Poziv na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora u rujnu 2018. godine podnijela prijave za 5 projektnih prijedloga ukupne vrijednosti 63,4 milijuna kuna. Od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Županija je do sad dobila odluke o sufinanciranju SŠ Velika Gorica, SŠ Vrbovec i PŠ Rakov Potok, a isto se očekuje i za OŠ Stjepan Basariček u Ivanić-Gradu. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinanciranjem energetske obnove javnih zgrada višestruko je pogodila nišu,  s ciljem štednje energenata i očuvanja okoliša, te zapošljavanja građevinskog sektora- naglasio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

KOPRIVNICA – Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo je popis projekata koje će sufinancirati temeljem Javnog poziva za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda u 2019. Za šest projekata iz Koprivničko-križevačke županije odobreno je sufinanciranje u iznosu od 1,663 milijuna kuna. Pojedinačno najviši iznos odobren je za sufinanciranje izgradnje pješačke staze uz županijsku cestu u Rasinji i to 391 tisuću kuna, zatim 362 tisuće za uređenje mjesnog groblja u Ferdinandovcu te 336 tisuća za nabavu bagera s rotoglavom te samohodne i traktorske kosilice i motorni puhač koji će nabaviti Općina Sveti Ivan Žabno.

KRAPINA – Ministarstvo kulture odobrilo je u ovoj godini Gradu Krapini 100 tisuća kuna za sufinanciranje programa zaštite kulturnog dobra, odnosno za Projekt revitalizacije zgrade Kneippovog lječilišta. Radi se o staroj zgradi na Hušnjakovom, izgrađenoj za potrebe Kneippovog lječilišta ili prvih zagorskih mrzilica, početkom 20. stoljeća, koja je u prilično lošem stanju. Sufinanciranje se odnosi na izradu projektne dokumentacije rekonstrukcije, odnosno obnove postojeće zgrade, gospodarske zgrade u dvorištu i parka. Nova funkcija zgrade bila bi prijemni centar za posjetitelje Muzeja krapinskih neandertalaca sa servisnim sadržajima, sanitarnim čvorom, ugostiteljtvom i sl., a sve sukladno konzervatorskim smjernicama, navode u Gradu Krapini. Protekle godine provedena su konzervatorsko – restauratorska istraživanja, izrađen konzervatorski elaborat i snimka postojećeg stanja, a u 2019. godini planira se izrada idejnog i glavnog projekta.

VARAŽDIN – Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u Varaždinskoj županiji za razdoblje od 2019. – 2020. godine usvojila je Županijska skupština. – To je značajan dokument s obzirom da u Varaždinskoj županiji živi gotovo 19 tisuća osoba s različitim stupnjevima invaliditeta. Činimo puno na uklanjanju fizičkih prepreka, ugrađujemo podizne platforme, liftove ili pristupne rampe u zdravstvenim ustanovama. U to će ove godine putem EU projekta biti uloženo 4,7 milijuna kuna, naglašava župan Radimir Čačić. – Litfove ili platforme smo već ugradili u 82% osnovnih škola, tako da još moramo riješiti šest osnovnih te šest srednjih škola. Provodi se i projekt „Ja mogu“, vrijedan 10,7 milijuna kuna, kojim su osigurani asistenti u nastavi za 73 učenika. Važna je i senzibilizacija javnosti, no to traži i angažman države. Inzistirat ćemo i na to tome da se vrati koncept posebnih tvrtki za zapošljavanje osoba s invaliditetom, koje bi imale posebne porezne olakšice – najavio je župan.

ZAGREB – Konferencija „Hrvatska poljoprivreda – budućnost i tradicija“ u organizaciji Poslovnog dnevnika i Hrvatske zajednice županija održat će se u ponedjeljak, 29. travnja 2019. godine u Zagrebu. Na konferenciji će se kroz dva panela govoriti o udruživanju te razvoju poljoprivredne proizvodnje kao i o planu i razvoju kratkih dobavnih pravaca te poticaju daljnjeg razvoja malih poljoprivrednika, ali i nastavku tradicije proizvodnje domaće prirodno uzgojene hrane.

ZAGREB – Dvanaestu smotru i natjecanje u plesu građana starije životne dobi, koja se održava u povodu obilježavanja Svjetskog dana plesa i Europskog dana solidarnosti među generacijama u ponedjeljak, 29. travnja 2019. godine u Satiričnom kazalištu Kerempuh otvorit će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Grad Zagreb i Zaklada Zajednički put tradicionalno organiziraju ovu manifestaciju, a ove godine uključio se i Dom za starije osobe Dubrava-Zagreb. Sudjeluje više od 200 sudionika – korisnika domova za starije osobe i Gerontoloških centara grada Zagreba te brojni gosti.

loading