Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.05.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Prostor nekadašnje Vojne bolnice u Vlaškoj uskoro ce zablistati u novom ruhu. Riječ je o 40 tisuća metara četvornih koji će po završetku radova, biti namijenjen mladima. Kako je rekla Sanja Cvjetko Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada trenutno se razmatraju tri mogućnosti, djelomično, odnosno potpuno očuvanje/rušenje objekta. Kojem će se riješenju prikloniti bit će odlučeno na temelju prijedloga i primjedbi građana i stručne javnosti. Sam projekt bit će realiziran kroz četiri faze, a prva faza je prenamjena prostora za potrebe Glazbene škole Elly Bašić. Uz glazbenu školu, u prostoru nekadašnje Vojne bolnice bit će gimnazija i baletna škola, rekao je gradonačelnik Milan Bandić naglasivši, kako će biti revitalizirani i prostori Gredelja, Badela, Paromlina i Zagrepčanke. Konačni cilj je, zaključio je Bandić, svakodnevno graditi i mijenjati grad, a da duh ostane isti. Radovi bi trebali započeti već u lipnju.

OROSLAVJE – Na poziv saborskog zastupnika Žarka Tušeka, u radnom posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji boravio je u ponedjeljak 29. svibnja 2017. godine ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Upoznat sa svim važnijim problemima vezanih prvenstveno uz prometnu infrastrukturu u Oroslavju, ministar je obišao prometnicu Andraševec – Lepa Ves – Bedekovčina koja je oštećena izgradnjom brze ceste Mokrice – Bračak – Zlatar Bistrica – Popovec/Hum Breznički. Zaključeno je kako je potrebna hitna intervencija obnove prometnice, ponajprije radi lokalnog stanovništva. Nakon kave sa suradnicima i građanima u središtu Oroslavja, ministar Butković je uz pratnju Žarka Tušeka te suradnika obišao Stubičke Toplice, gdje je detaljnije upoznat i s tamošnjom problematikom prometne infrastrukture.

ZAGREB – Pokretni centar za korisnike jutros je predstavljen ispred zgrade Zagrebačkog holdinga u Vukovarskoj. Holdingov pokretni ured omogućit će korisnicima obavljanje svih usluga na jednom mjestu. Od plaćanja računa komunalnih usluga bez naknada, podnošenja zahhtjeva za promjenama postojećih, dobivanja informacija do zaprimanja predstavki. Specijalizirano vozilo je opremljeno svim potrebnim uređajima i opremom kako bi se na terenu mogle obaviti sve radnje kao u uobičajenoj poslovnici, a prilagođeno je i osobama s invaliditetom. Mobilni ured prvenstveno će obići sve gradske četvrti,  svaki dan od 8,00 do 20,00 sati bit će na dvije lokacije, a njihov raspored dostupan je na internetskim stranicama  Zagrebačkog holdinga u „korisničkoj zoni“, rekla je  predsjendica Uprave ZGH Ana Stojić Deban. Zadaća Grada i najveće komunalne tvrtke je biti što kvalitetniji servis građana, što ovime i demonstriramo, istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB – Konferencija pod nazivom „Hrvatska kakvu trebamo“ u organizaciji Večernjeg lista održava se danas, 29. svibnja 2017. godine, u Zagrebu. Ovoga puta konferencija je posvećena brendiranju Hrvatske. Izlaganje o hrvatskoj vanjskoj politici „Hrvatska i svijet, geopolitički i geostrateški okvir“ održala je predsjednica RH-a Kolinda Grabar Kitarović. Svoja izlaganja imali su i sveučilišni profesor na Fakultetu političkih znanosti Božo Skoko, znanstvena savjetnica na institutu za razvoj i međunarodne odnosne Daniela Angleina Jelinčić i drugi. Pozdrave riječi uputio je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i glavni urednik VL-a Dražen Klarić.

ČAKOVEC- Svečana sjednica Grada Čakovca, kao središnje događanje u okviru obilježavanja Dana Grada održana je danas u tamošnjem Centru za kulturu. Svake godine, to je prilika za rezime učinjenog, a da je Čakovec grad koji se ubrzano razvija u svakom segmentu, nije propustio istaknuti gradonačelnik Stjepan Kovač. Napominje da je to grad koji je među prvima u Hrvatskoj po kvaliteti života, transparentnosti Gradske uprave, ulaganjima u obrazovanje mladih i u komunalnu infrastrukturu, a predvodnik je i u zbrinjavanju otpada, pa je stoga i proglašen gradom-ambasadorom alternativnih goriva Jadransko- jonske regije. Napomenuo je i to da Grad čine njegovi građani, pa su najzaslužnijim pojedincima, udrugama i tvrtkama na sjednici dodijeljena i najviša gradska priznanja za uspješan rad u protekloj godini i to u šest kategorija. U kategoriji gospodarstva primila ju je tvrtka Tegra d.o.o., u kategoriji umjetnosti i kulture Dramski studio DADA, za odgoj i obrazovanje Umjetnička škola Miroslav Magdalenić, za sport ju je primila Paula Posavec, u kategoriji socijalne skrbi GD Crveni Križ, a od udruga DVD Mihovljan. Zlatnik Grb Grada Čakovca primio je Boris Leiner, Nagradu za životno djelo profesor emeritus Stjepan Hranjec, a počasnim građaninom Čakovca proglašen je filmski producent Branko Lustig.

BRAČAK – START UP Europe COFFEE CHAT, događanje u sklopu projekta „Youth in Europe“ održano je danas u Energetskom centru Bračak. Riječ je o događanju za startupove, poduzetnike početnike i buduće poduzetnike, kojima je pružena mogućnost da vide nove prostore Poslovno-tehnološkog inkubatora Krapinsko-zagorske županije u Energetskom centru Bračak, svoje potencijalno buduće radno mjesto te da u opuštenoj atmosferi i ležernom razgovoru saznaju više o perspektivi koju inkubatori pružaju te iskustvu mladih poduzetnika u okruženju. Uz ravnatelja REGEA-e Julija Domca, o prednostima poslovanja u inkubatoru, te poduzetništvu u sektoru energetike govorili su Martin Moessler iz Tehnološkog parka Graz i Jure Raztočnik iz Poduzetničkog inkubatora Šentjur, koji su naglasili da su prednosti rada u inkubatoru iznimno velike, jer osim besplatnog prostora, mladim se poduzetnicima na jednom mjestu nudi mogućnost razmjene iskustva i ideja. Okupljene je na početku događanja pozdravio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

ZAGREB – Projekt obnove zagrebačkih pročelja, odnosno objava liste prioriteta  na temelju Javnog poziva za obnovu pročelja, a koja će se iz tjedna u tjedan dopunjavati, povijesni je projekt,  ističe  zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Na 5.000 zagrebačkih zgrada bit će obnovljeno pročelje i prevenirano premazom protiv grafita kroz 10 godina, čime će svake godine biti  zaposleno 10 do 12 tisuća građevinaraca. Radi se o investiciji od 3,5 do 4 milijarde kuna. Do sada je gotovo oko 2.500 predmeta – zgrada, pa će svakih tjedana biti objavljen popis njih 200-ak i javni poziv.

CESTICA – Radove na sanaciji klizišta te izgradnji vodovodne mreže na području općine Cestica, obišao je danas župan Varaždinske županije Predrag Štromar, zajedno s načelnikom  Mirkom Korotajem.  S obzirom na konfiguraciju terena, na području općine Cestica pojavljuju se brojna klizišta, a u posljednje tri godine zahvaljujući financijskoj pomoći Varaždinske županije i Županijske uprave za ceste sanirano je šest najkritičnijih. Ukupna vrijednost radova, uključivši i upravo započetu sanaciju klizišta ispod crkve Natkrižovljanu je 2 i pol milijuna kuna. Nakon obilaska radova na sanaciji klizišta, župan Štromar je u društvu načelnika Korotaja i ravnatelja Županijske uprave za ceste Tomislava Osonjačkog posjetio i Lovrečan Breg gdje je završena izgradnja vodovodne mreže u vrijednosti od oko milijun i 200 tisuća kuna.

KRIŽEVCI – Pri kraju su radovi na komunalnom uređenju u odvojcima Istarske ulice u Križevcima. Do sada je u uređenje Istarske ulice uloženo 2,1 milijun kuna, a uskoro će biti gotova i Neubergova ulica. Radove je obišao križevački gradonačelnik Branko Hrg sa suradnicima pri čemu je najavio i nastavak radova na nogostupu u Križevčinama, uređenje Bogovićeve te izgradnju nogostupa u Buturčevoj ulici.

ZAGREB – Nabavku medicinske i laboratorijske opreme bolničkih ustanova i poliklinika na području Grada Zagreba i ove godine sufinancira Zagrebačka županija. Županija je  dodijelila gotovo 200.000 kuna  Poliklinici za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“, Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i Kliničkoj bolnici „Dubrava“.Obzirom da Zagrebačka županija na svom području nema opće bolnice stanovnici se liječe u bolnicama i poliklinikama u Gradu Zagrebu. U proteklih pet godina iz proračuna Zagrebačke županije za tu namjenu izdvojeno je nešto više od 1,5 milijuna kuna.

KRAPINA – U Krapinsko-zagorskoj županiji, u Strukturi razrednih odjela i broju učenika u prvom razredu devet zagorskih srednjih škola u školskoj godini 2017./2018., utvrđena su 1402 upisna mjesta u 62 razredna odjela. Željene programe obrazovanja kandidati za upis prijavljuju elektroničkim putem preko mrežne stranice Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole, a na temelju natječaja za upis koji se objavljuju na mrežnim stranicama i oglasnim pločama srednje škole i osnivača. Krapinsko-zagorska županija će i na svojim internetskim stranicama objaviti do 20. lipnja natječaj i poveznice na internetske stranice srednjih škola s natječajem za upis učenika u prvi razred srednjih škola sa svog područja.

ČAKOVEC – Javni poziv za dodjelu jednokratne financijske potpore redovnim studentima za tekuću akademsku godinu, kojeg je raspisao Upravni odjel za društvene djelatnosti Međimurske županije otvoren je još do kraja ovog tjedna. Potpora iznosi petsto kuna, dodjeljuje se svim redovnim studentima s prebivalištem na području Međimurske županije koji su u statusu redovnog studenta ove akademske godine upisani na bilo koju javnu visokoškolsku ustanovu u Republici Hrvatskoj, Europskoj uniji ili u inozemstvu te pod istim uvjetima i onima koji su upisani na privatne visokoškolske ustanove s pravom javnosti.

loading