Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.05.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i pročelnik Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić primili su u utorak, 29. svibnja u Gradskoj upravi, dvadesetak učenika Gimnazije Theresianium iz Mainza i Srpske pravoslavne gimnazije Kantakuzina Katarina Branković iz Zagreba. Tema razgovora bila je nastavak dobre suradnje između dvije škole pa tako i gradova Zagreba i Mainza na području obrazovanja i kulture. Inače, gradovi Mainz i Zagreb su gradovi prijatelji od 1967. godine, a dvije gimnazije njeguju prijateljstvo unazad tri godine. Gosti iz Mainza razgledali su Zagreb, a posjetili su i Plitvička jereza te selo Smiljan u kojem je smještena rodna kuća Nikole Tesle.

ZAGREB – Nagrada Zagrepčanka godine pripala je Mirjani Bohanec Vidović zbog iznimnog doprinosa i traga kojeg je ostavila za Grad Zagreb te doprinijela promociji nezaobilazne uloge žene u kulturnom, diplomatskom i humanitarnom radu. Nagrada Zagrepčanka godine bit će uručena na svečanoj sjednici Gradske skupštine ovog četvrtka, 31. svibnja 2018. godine, na Dan Grada Zagreba.

ČAKOVEC- Danas je Dan Grada Čakovca. Čelnici Grada te brojni građani i uzvanici proslavili su ga u Centru za kulturu Čakovec, gdje održana središnja svečanost. Proteklo je 439 godina od kada je Čakovec poveljom grofa Jurja četvrtog Zrinskog proglašen slobodnim trgovištem te 25 godina otkad Čakovec u demokratskoj Hrvatskoj ima status grada. Da se radi o važnim prekretnicama koje su Čakovec danas odredile kao modernu urbanu sredinu, s velikim ciljevima za budućnost kazao je u svom govoru gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, uz kojeg su današnjoj svečanosti prisustvovali i predsjednik SDP-a i saborski zastupnik Davor Bernardić te izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar gospodarstva Darko Horvat. Na današnjoj su svečanosti dodijeljena i godišnja priznanja Grada. Zlatnik „Grb Grada Čakovca“ dodijeljen je Tei Dragić Runjak i fra Stanku Belobrajdiću, nagrade za životno djelo pripale su posthumno Željku Goliku i Stjepanu Koraju, dok su godišnje nagrade za iznimno djelovanje u prošloj godini uručene Udruzi gluhih i nagluhih osoba Međimurske županije, Klubu liječenih alkoholičara „dr. Mato Golubić“, Pivovari Međimurski lepi dečki te ravnateljici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec Dragici Benčik. Kazališna družina „Pinklec“ iz Čakovca, koja je lani proslavila 30 godina rada, dobitnica je godišnjeg priznanja na području umjetnosti i kulture, a za 25- godišnje djelovanje dobitnik je Badmintonski klub „Međimurje“.

NOVI MAROF- VARAŽDIN- Varaždinsku županiju, posjetio je danas predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić. Nakon boravka u Breznici, Visokom i Svetom Petru Orehovcu, te obilaska radova na rekonstrukciji i saniranju prometnica i klizišta, Škorić je u pratnji svojih suradnika, te saborskog zastupnika Anđelka Stričaka , zamjenika župana Varaždinske županije Roberta Vugrina kao i gradskih i općinskih čelnika posjetio Novi Marof. Uz radove na redovnom održavanju i rekonstrukciji 220 kilometara cesta što ih na području županije u ingerenciji imaju Hrvatske ceste, bilo je riječi i o nekoliko velikih projekata, među kojima se ističe obilaznica Novog Marofa vrijedna gotovo 80 milijuna kuna. Svoj posjet Varaždinskoj županiji, predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić završio je u obilaskom radova na rekonstrukciji nadvožnjaka u ulici Vilka Novaka u Varaždinu.

ZABOK – Nakon uspješno završenog projekta izgradnje i opremanja poslovnog objekta ukupne vrijednosti 18 milijuna kuna, od čega su pet milijuna i 150 tisuća kuna europska sredstva, zabočka tvrtka OMP nastavlja s uspješnom realizacijom projekata sufinanciranih od strane Europske unije. Danas, 29. svibnja 2018. godine, u prostorijama tvrtke, na konferenciji za novinare predstavljen je upravo realiziran projekt kompletnog informatičkog opremanja tvrtke  vrijedan milijun kuna, od čega su bespovratna EU sredstva 879 tisuća kuna. – Na taj način tvrtka koja je 90% izvozno orjentirana postaje još konkurentnija na europskom tržištu, ističe vlasnik tvrtke Vladimir Pleško te dodaje kako će i dalje nastojati maksimalno ulagati u opremanje tvrtke. Tome u prilog ide još jedan uspješno apliciran projekt. Naime, 17. svibnja ove godine tvrtka OMP dobila je odluku o dodjeli sredstava za izgradnju fotonaponske elektrane vrijednosti milijun i 245 tisuća kuna, čime će se postići ušteda električne energije od 25 do 30%.

ZAGREB – Zagrebačka županija raspisala je javni natječaj vrijedan 5 milijuna kuna za dodjelu bespovratnih potpora za poticanje poduzetništva u ovoj godini. Natječaj je otvoren do 26. lipnja. Prijaviti se mogu trgovačka društva, ustanove i obrti subjekti malog gospodarstva sa sjedištem na području Zagrebačke županije, a koji prijavljuju projekte koji se provode tijekom 2018. na području županije. Subvencije će se dodjeljivati za početak poslovanja poduzetnika, dok će se kapitalne pomoći dodjeljivati za povećanje konkurentnosti za proizvodne i za neproizvodne djelatnosti. Maksimalni iznosi bespovratnih potpora, ovisno o mjeri za koju se korisnik prijavljuje, kreću se od 15.000 do 100.000 kuna.„Prema podacima Fine, Zagrebačka županija se prema ostvarenim prihodima kod poduzetnika u iznosu od 45,7 milijardi kuna nalazi odmah iza Zagreba“, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić izrazivši nadu da će ove godine interes za potpore biti još veći nego prethodnih godina.

STUBIČKE TOPLICE – Međunarodni certifikat izvrsnosti u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji – Temos, koji jamči osiguravanje najviših standarda kvalitete pružanja usluga fizikalne medicine i rehabilitacije u skladu s međunarodnom praksom, predstavljen je danas na konferenciji za medije u Stubičkim Toplicama. Naime, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice prva je hrvatska zdravstvena ustanova kojoj je ovaj certifikat dodijeljen. Čestitke ravnatelju Specijalne bolnice Davoru Gredičaku te osoblju na ovom postignuću uputio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. – Županija kontinuirano ulaže u ovu bolnicu, do sada preko 50 milijuna kuna, a najavljen je i novi investicijski ciklus. Bazeni na jesen kreću s izgradnjom – rekao je župan Kolar. Spomenuti certifikat izdaje njemački TEMOS, kao jedina kuća u svijetu koja od 2005. godine procjenjuje kvalitetu pružanja zdravstvenih usluga stranim pacijentima, a ujedno i omogućuje da strane osiguravajuće kuće svojim pacijentima podmire troškove liječenja izvan matične države.

ZAGREB – Temeljem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011. – 2020. godine, Služba za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, AK Siget i Školom za cestovni promet po dvadeset i drugi put organizira akciju „Dan ljubaznosti u prometu“ i to danas od 10 do 14 sati. Cilj je poticanje tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima.

DONJA STUBICA – „Požar u Osnovnoj školi Donja Stubica“ zvučan je naziv zajedničke vježbe operativnih snaga sustava civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije koja je danas, 29. svibnja 2018. godine održana u Donjoj Stubici. Vježba, koju je pratilo mnoštvo zainteresiranih prolaznika, imala je za temu evakuaciju škole u slučaju nesreće poput zapaljenja kotlovnice te izvlačenje oko 400 djece, koliko ih pohađa tu školu, na sigurno, a svoj doprinos dao je i pas tragač. – Objedinili smo sve da pokažemo koliko smo spremni za sve nesretne situacije – kaže načelnik županijskih operativnih snaga civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek. U vježbi je sudjelovalo 8 županijskih operativnih snaga od vatrogasaca do Hrvatske gorske službe spašavanja, a glavni cilj je pokazivanje koordiniranosti te spremnost za zahtjevnije akcije.

KLOŠTAR PODRAVSKI – Radove na prometnicama koje Županijska uprava za ceste izvodi na području općine Kloštar Podravski obišao je koprivničko-križevački župan Darko Koren u pratnji ravnatelja ŽUC-a Dragutina Guzalića i predstavnika Općine. U sklopu održavanja i popravka lokalne ceste prema Kozarevcu, obnavlja se kolnik dok se na cesti koja spaja Kloštar i Podravske Sesvete izrađuju novi cijevni propusti. Inače, ŽUC će ove godine provesti 20-ak projekata, a za tu će namjenu izdvojiti 18 milijuna kuna.

loading