Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.06.2016.

Posted in Vijesti

ZAPREŠIĆ – Radove na izmještanju državne ceste u Zaprešiću obišao je danas ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, koji je tom prilikom istaknuo kako unatoč tehničkoj Vladi brojni projekti idu dalje, što potvrđuje i ovaj primjer. Naime, u Jurmanovoj ulici, u Zaprešiću, upravo su u tijeku završni radovi na izgradnji poddionice u okviru I. faze te priprema početka II. faze radova izmještanja dionice državne ceste Zaprešić – Prigorje Brdovečko. – Ovim će se radovima smanjiti prometne gužve u središtu Zaprešića te pridonijeti sigurnosti pješaka – zaključio je gradonačelnik Željko Turk. Vrijednost radova na izmještanju državne ceste u Zaprešiću iznosi 70 milijuna kuna.image

ČAKOVEC – Svečanim potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Uključivo studiranje“, Međimursko veleučilište osiguralo je izgradnju Studentskog doma s 32 ležaja u 23 sobe. Svečanosti koja je upriličena danas u prostorijama veleučilišta u Čakovcu, prisustvovali su ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric, župan Međimurske županije Matija Posavec i dekanica veleučilišta Nevenka Breslauer. Projekt vrijednosti gotovo devet milijuna kuna gotovo će u potpunosti biti financiran iz fondova Europske unije, a njime će se u potpunosti revitalizirati dio starog vojnog kompleksa unutar kojeg se već i nalazi veleučilište i to za potrebe studentskog doma, menze i popratnih sadržaja za oko tisuću studenata koji se obrazuju na Međimurskom veleučilištu

KOPRIVNICA – Predstavnici Šolskog centra Velenje iz Slovenije danas su boravili u posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji. U sjedištu županije domaćinima su predstavili svoj projekt „Automatizirani sistem najma bicikla“. Radi se o uspješnom projektu javnog bicikla, sličan onom koji postoji u Koprivnici, no nije razvijen u ostatku Koprivničko-križevačke županije, kaže zamjenik župana Ivan Pal te dodaje kako bi se slovenski projekt vrlo brzo mogao preslikati na cijelu Koprivničko-križevačku županiju. Automatizirani sistem najma bicikla u Velenju je u funkciji od 2011. godine i razvijen je od Velenja do Šoštanja, a ima više od 2.500 korisnika.

ZAGREB – Novu stambenu zajednicu, petu po redu, za osobe s psihičkim poteškoćama, u Španskom je jučer otvorio zagrebački gradonačelnik  Milan Bandić. Cilj stambenih zajednica je proširenje i razvijanje mreže usluga za osobe s psihičkim i/ili mentalnim oštećenjem. Radi se o jedinom primjeru dobre prakse u Hrvatskoj, koja djeluje upravo u Zagrebu kroz stambene zajednice u kojima žive odrasle osobe sa psihičkim teškoćama, uz podršku asistenata. Ovom prilikom najavljena je i realizacija projekta Dnevnog boravka za ove osobe.

VARAŽDIN – Sveučilištu Sjever bit će danas predana na korištenje još jedna zgrada u varaždinskoj Križanićevoj ulici. Zgradu površine 581 četvorni metar, koja je bila dio bivše vojarne i koju su do nedavno koristile udruge, Sveučilištu Sjever, odnosno rektoru Sveučilišta Marinu Milkoviću, na korištenje će predati gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš.

ZAGREB – Zagrebački gradski ured za branitelje započinje s provođenjem projekta „Razvojem poduzetničkih vještina do pokretanja samostalnog poduzeća“, koji je namijenjen nezaposlenim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Cilj projekta je osposobiti nezaposlene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji za pokretanje i upravljanje vlastitim poduzećem s fokusom na stjecanje poduzetničkih vještina i praktičnih znanja kroz edukaciju. Sve zainteresirane nezaposlene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, koji žele pokrenuti vlastiti posao iz Grada pozivaju da dođu na info radionicu u četvrtak 30. lipnja, u prostorijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

SAMOBOR – Elementarnu nepogodu na području Grada Samobora zbog poplave nastale uslijed vremenskih nepogoda od 19. do 20. lipnja koje su na tom području nanijele velike materijalne štete na graditeljstvu i prometu, proglasio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Nakon Županove Odluke, Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dužna je odmah ili u najkraćem mogućem roku izraditi Prvo priopćenje s procjenom ukupne štete, te isto dostaviti Županijskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda, a procijenjenu poljoprivredu štetu unijeti u Registar šteta u poljoprivredi.

KONJŠČINA – Prema izvješću pomoći Europske komisije županijama, gradovima i općinama od 2011. do 2014. po povučenim sredstvima iz proračuna EU Općina Konjščina, osim što se nalazi među nevjerojatno niskih 15% općina koje su uopće povukle sredstva uz EU, zauzela je visoko 6. mjesto. Sredstva koje je Konjščina uspješno povukla iz EU odnose se na projekt nerazvrstanih cesta na području općine u vrijednosti oko 2,5 milijuna kuna. U planu su i novi projekti za apliciranje na EU fondove poput dječjeg vrtića, uređenja tržnice, trga i Starog grada.

KOPRIVNICA – Završeni su radovi u koprivničkoj Kolodvorskoj ulici, od raskrižja sa Starčevićevom prema željezničkom kolodvoru. Radovi su obuhvaćali rekonstrukciju ceste, izgradnju pješačke i biciklističke staze te nove javne rasvjete. Napravljena je vodoopskrbna mreža kao i rekonstrukcija sustava odvodnje, a vrijednost radova na cesti i javnoj rasvjeti iznosi 2 milijuna kuna.

loading