Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.06.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Gradska skupština Grada Zagreba po prvi puta u novijoj povijesti nije konstituirana. Pokušaj dobivanja potrebne većine od 26 zastupnika nije uspio, jer nije podnesen nijedan prijedlog za formiranje Mandatnog povjerenstva koji je nužan za izbor predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine te skupštinskih odbora. Kako naglašavaju iz stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Stranke rada i solidarnosti, koalicijski pregovori sa HDZ-om i zastupnicima Brune Esih se nastavljaju.

ČAKOVEC- Županijska skupština Međimurske županije na današnjoj sjednici održanoj u Čakovcu nije konstituirana. Naime, prijedlog petnaestero vijećnika da se za predsjednika Županijske skupštine podrži Dragutin Glavina (HNS) nije prošao. Za Glavinu ni u jednom od tri pokušaja glasovanja nisu bile podignute potrebne 22 ruke od ukupno 42 vijećnika. Predstojnik Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji Branimir Posavec sada ima rok od najviše 30 dana da sazove novu konstituirajuću sjednicu Skupštine Međimurske županije.

KRAPINA – Uz poneku primjedbu i pitanje, uglavnom jednoglasno, prihvaćena su sinoć, na drugoj, ovaj put radnoj sjednici Skupštine Krapinsko-zagorske županije, izvješća o poslovanju zdravstvenih ustanova u 2016. godini. I vladajući i oporba imali su pohvale i čestitali zdravstvenim djelatnicima na poslu koji obavljaju, unatoč teškoća financijske prirode. Jedan od najvećih problema je nenaplaćena realizacija iznad limita, o čemu je vijećnicima govorio župan Željko Kolar. U više navrata tražio sam od ministarstva da se više ne otpisuje ono što je realizirano i da se naplati bar dio dugovanja, a riječ je o 17 milijuna kuna, istaknuo je župan Kolar izražavajući i  nezadovoljstvo što su sredstva Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana sredstva za branitelje u ovoj godini manja za 6 milijuna kuna. U nastavku sjednice prihvaćena su i izvješća REGEA-e i ZARA-a.

ČAKOVEC – Danas je konstituirano Gradsko vijeće Grada Čakovca, u kojem većinu ima koalicijska lista SDP- HSS- HSU- MDS- Hrvatski laburisti. Za novog- starog predsjednika Gradskog vijeća jednoglasno je podržan SDP-ov Jurica Horvat, a njegovi će zamjenici iduće četiri godine biti HSS-ov Nino Vurušić i HSU-ov Dragutin Bajsić. Jurica Horvat je svečano prisegnuo na dužnost predsjednika Vijeća i pritom vijećnike pozvao na zajedništvo u donošenju najvažnijih odluka za Grad Čakovec i sve građane.

KLANJEC – KUMROVEC – U posjet Krapinsko-zagorskoj županiji danas dolazi izaslanstvo Istarske županije koje predvodi župan Valter Flego. Gosti dolaze prvo u Klanjec, gdje će ih dočekati župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek. Nakon razgledavanja Galerije i Studija Antuna Augustinčića i sarkofaga grofova Erdödy u klanječkom franjevačkom samostanu, u Kumrovcu će položiti cvijeće i zapaliti svijeće kod spomenika Josipu Brozu, te obići njegovu rodnu kuću,  muzej Staro Selo,  rezidenciju i nekadašnju Političku školu. U Zelenjaku  će položiti buket i zapaliti svijeće kod spomenika Lijepoj našoj te razgledati muzičku ogradu sa taktovima hrvatske himne. Posjet istarskog izaslanstva nastavlja se sutra u Krapini, gdje će u županijskoj Gospodarskoj komori razgovarati o predstojećem Zagorskom gospodarskom zboru, kojem je ove godine Istarska županija partner.

ZAGREB – Međunarodna konferencija ENTRE YOU – Poduzetničko razmišljanje za mlade u nepovoljnom položaju danas se održava u MSU.Cilj konferencije je predstavljanje inovativnog modela razvoja osobnog managmenta i uključivanja u tržište rada prvenstveno mladih u nepovoljnom položaju te stjecanje dodatnih društvenih i profesionalnih kompetencija koje vode do međunarodno priznate certifikacije.Projekt se provodi dvije godine, a Grad Zagreb je do sada u ovaj inovativni model uključio 23 mlade osobe te je cilj da se s njime i nastavi, rekoa je koordinator projekta Andrija Petrović. Nažalost,  Hrvatska je među zemljama EU poput Italije, Španjolske, Grčke i Portugala s najvišom stopom mladih dugotrajno  nezaposlenih gotovo 43%. Projekt ENTRE YOU sufinanciran je sa 280 tisuća eura  u okviru ERASMUS+ programa, K2 Strateška partnerstva mladih te okuplja obrazovne institucije iz sedam EU zemalja Španjolska, Nizozemska, Austrija, Mađarska, Hrvatska, Rumunjska i Bugarska.

VARAŽDIN – Varaždinska županija jedan je od partnera u projektu „Novi izazovi- novi odgovori“ financiranom kroz Erasmus +. Projekt su danas, na konferenciji za novinare, predstavili zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak i projektna koordinatorica Silvija Ladić Fischer. Naime, Europska unija trenutno se suočava s jednim od najvećih izazova kroz dolazak milijuna izbjeglica koji tu traže zaštitu i miran život. Uz jezične i kulturološke razlike, bitan ključ u procesu integracije je proces obuke i kvalifikacije te u konačnici njihovo uključenje na europsko tržište rada, u što zahvaća  projekt „Novi izazovi- novi odgovori“, rekla je Silvija Ladić- Fischer. Osim izravne ciljne skupine, projekt obuhvaća 213 stručnjaka  iz područja metalnog, drvnog, turističkog i građevinskog sektora koji će sudjelovati u obrazovanju i zapošljavanju izbjeglica i tražitelja azila, pojasnio je zamjenik Varaždinskog župana Tomislav Paljak. Vrijednost projekta, u kojem sudjeluju Austrija, Hrvatska, Finska, Njemačka, Italija, Slovenija, Ujedinjeno Kraljevstvo, je više od 268 tisuća eura, od toga 18.468 eura je za Varaždinsku županiju.

ZAGREB – Već tradicionalno, prije održavanja Sinjske alke, delegacija grada Sinja pozvala je zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića  na 302. Sinjsku alku. Kako naglašavaju čelnici Viteškog alkarskog društva te Grada Sinja, Zagreb je uvijek bio prijatelj Sinjske alke, viteške igre koja ne samo da je kulturno blago Hrvatske nego već i cijelog svijeta. Ovogodišnja, 302. Sinjska alka bit će održana 6. kolovoza.

KOPRIVNICA – Radove na Radničkoj cesti u koprivničkom prigradskom naselju Draganovec danas je obišao gradonačelnik Mišel Jakšić. Trenutno se radi oborinska kanalizacija, a potom će krenuti radovi na izgradnju javne rasvjete, pješačko-biciklističke staze i novog kolnika. Vrijednost investicije je 3,5 milijuna kuna, a gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić naglašava kako bi se do rujna trebali voziti po novoj Radničkoj cesti. Dodaje kako je u ovaj mjesni odbor do sada uloženo 4,2 milijuna kuna, a ukupno je tijekom 2017. u prigradska naselja uloženo osam milijuna kuna.

VARAŽDIN – Župan Varaždinske županije Radimir Čačić proglasio je elementarnu nepogodu tuče na području Općine Donja Voća zbog vremenskih nepogoda kojom su na tom prostoru 21. lipnja nastale velike materijalne štete na svim poljoprivrednim kulturama. Podsjetimo, župan Čačić je proglasio elementarnu nepogodu od tuče i za Općinu Bednja, no nevrijeme nije zaobišlo ni Općinu Donja Voća gdje su štete vidljive na ratarskim, povrtlarskim i vinogradarskim kulturama. Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obišlo je stradala područja i  dostavilo Županijskom povjerenstvu prvu procjenu šteta, koja iznosi 2.459.851,29 kuna. Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta konačne će procjene od Općine dostaviti Državnom povjerenstvu i Ministarstvu poljoprivrede, sa zahtjevom za dodjelu pomoći za djelomičnu naknadu štete.

KOPRIVNICA – Radove na uređenju šetnice uz potok Koprivnica obišli su čelnici Grada Koprivnice predvođeni gradonačelnikom Mišelom Jakšićem. Riječ je o radovima koji obuhvaćaju uređenje šetnice u dužini 2,5 kilometara dok će širina biti dva metra. Za sada su dovršeni radovi na šetnici uz ulicu Novi Brežanec, a nastavit će se uz potok prema Gradskim bazenima Cerine. Za izgradnju šetnice koriste se prirodni materijali, a razina nasipa će ostati ista. Ovom investicijom potok Koprivnica će dobiti novu vizuru, a izgradnja šetnice radit će se u dvije faze i prva faza bit će gotova do jeseni 2017., te je vrijedna 600 tisuća kuna.

ZAGREB – Zagrebačka županija raspisala je javni poziv vrijedan 6.040.000 kuna za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi, ruralnom razvoju i šumarstvu. Najviši ukupni godišnji iznos županijske potpore koju jedan korisnik može ostvariti po svim sektorima i mjerama iznosi 100.000 kuna. Javni poziv je otvoren do 31. listopada. Korisnici županijskih potpora mogu biti poduzetnici, pravne i fizičke upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u Zagrebačkoj županiji, Upisnik šumoposjednika ili u upisnik/registar djelatnosti za koju traže potporu te poduzetnici koji otkupljuju mlijeko na području općina Žumberak i Krašić.

loading