Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.07.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB Položen je kamen temeljac te su započeli radovi na izgradnji Dječjeg vrtića u Donjem Dragonošcu. Radovi bi trebali biti gotovi do početka školske godine 2016/2017., a u vrtić će krenuti 60 djece, u tri odgojne skupine. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će do studenog zajedno s predstavnicima mjesnih odbora i gradskih četvrti odrediti 10 vrtića, 10 škola i 10 dvorana koji će biti izgrađeni ili nadograđeni u sljedećoj godini. Dio je to politike koju provodi ova gradska uprava, a kako bi približila građanima ono što im je potrebno – zaključio je pročelnik gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić. U izgradnju i uređenje DV Dragonožec bit će uloženo nešto više od 6 milijuna kuna.

ZAGREB – Poduzetnicima sa svog područja Zagrebačka županija dodijelit će bespovratno 2,4 milijuna kuna za povećanje konkurentnosti. Dva milijuna kuna dodijelit će se za 30 poduzetnika i to za povećanje konkurentnosti za proizvodne djelatnosti, dok će se 400 tisuća kuna dodijeliti za 10 korisnika za povećanje konkurentnosti za neproizvodne djelatnosti. Inače, Upravni odjel za gospodarstvo Zagrebačke županije bodove je dodjeljivao na temelju kriterija poslovnih rezultata, operativnog kapaciteta, relevantnosti, isplativosti proračuna projekta te dodatne bodove za nositelje uvjerenja o tradicijskom ili umjetničkom obrtu i bodove temeljem vlasništva i indeksa razvijenosti jedinice lokalne samouprave.

ČAKOVEC – Rekordnim brojkama u turizmu, ponovno se može pohvaliti Međimurska županija. Naime, u prvih šest mjeseci ove godine, broj noćenja je povećan za 17%, dok je broj dolazaka stranih gostiju povećan za čak 43%. Najviše stranih turista dolazi iz Slovenije, Austrije, Njemačke i Italije. Inače, Međimurju je ove godine na raspolaganju bilo oko tri milijuna kuna sredstava Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma, od čega je milijun kuna uloženo u privatni sektor, 600 tisuća kuna za rad Turističkih zajednica i njihove projekte te milijun i 300 tisuća kuna za tri kapitalna projekta – izradu Masterplana razvoja turizma u Međimurju, izradu projektne dokumentacije Marine Prelog i ulaganje u Mlinarsku kuću Žabnik.

VARAŽDIN – Predstavnici Vijeća romske, srpske, slovenske i bošnjačke nacionalne manjine Varaždinske županije, danas  su se u Varaždinu sastali sa zamjenikom župana Varaždinske županije Alenom Kišićem. Radni sastanak na kojem su razgovarali o svojim predstojećim  programima i suradnji sa županijom, održan je nakon provedenih izbora te odabira predsjednika vijeća i predstavnika nacionalnih manjina koje djeluju na području  županije. Varaždinska županija dobre će odnose i suradnju s nacionalnim manjinama na svom području nastaviti, a na današnjem je sastanku naglašena i potreba češćeg organiziranja zajedničkih sastanaka predstavnika županije s predstavnicima nacionalnih manjina.

KRIŽEVCI – Projekt Inovativni ruralni centar za inkluziju “Pri ruci” predstavljen je u Križevcima. Usmjeren je na educiranje i integraciju osoba s invaliditetom te nove mogućnosti njihovog zapošljavanja. Uvodi pilot program za razvoj kompetencija i socijalnu uključenost osoba s invaliditetom s ruralnog područja Koprivničko-križevačke županije. Centar će biti pokrenut u Đurđicu pokraj Križevaca. Ciljna skupina od 35 osoba proći će edukacije o prepoznavanju, branju i obradi ljekovitog bilja, tkanja na tkalačkom stanu te izradi tradicionalnih proizvoda. Nositelj jednogodišnjeg projekta je GFT – Inicijativa za održivi rast Zagreb, a partneri Udruga osoba s invaliditetom Križevci i Centra za socijalnu skrb Križevci.

KRAPINA – Obrazovanje zainteresiranih kandidata u okviru mjere „Znanje se isplati“ i ove godine provodi Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina. Obrazovanje se provodi za šivače, čije je zanimanje među najtraženijima na području Krapinsko-zagorske županije. Za provođenje programa obrazovanja odabrana je Škola za umjetnost, grafiku, dizajn i odjeću Zabok jer ima potrebne tehničke i kadrovske uvjete za provedbu kvalitetne teorijske i praktične nastave. Polaznice uče o materijalima i tehnologiji proizvodnje odjeće i tekstila, upoznaju se s osnovama konstrukcije i modeliranja odjeće, a kroz opsežnu praktičnu nastavu uče raditi na strojevima i uređajima koji se koriste u tekstilnoj  proizvodnji i usavršavaju.

loading