Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.07.2019.

Posted in Vijesti

KONJŠĆINA – Nakon što su nedavno europsku zaštitu dobili zagorski mlinci, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je rješenje kojim se odobrava prijelazna nacionalna zaštita naziva Zagorski štrukli/Zagorski štruklji – zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Postupak je pokrenula Udruga za zaštitu, očuvanje i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda Tradicija Zagorja, a tim povodom u ponedjeljak, 29. srpnja 2019. godine održana je konferencija za medije u tvrtki ZMH Horvat u Konjščini, pobjedniku ovogodišnje Štruklijade koja je i uvela proizvodnju štrukli.
– Proces zaštite trajao je nekoliko godina, te je definirana izvorna receptura i postupak izrade, jer štrukle proizvode svi, a zagorski su posebni i na ovaj je način zaštićeno ono autohtono i izvorno te sve specifičnosti koje se u našim domaćinstvima prenose s koljena na koljeno već stoljećima, ističe predsjednik Udruge Tradicija Zagorja Matija Gulija. Sve zagorske ugostitelje da prionu certificiranju, pozvala je predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki ističući da sad kad imamo recept koji je zaštićen, mi predstavljamo Hrvatsku sa svojim proizvodom. – Ova nam zaštita otvara nove mogućnosti, te ćemo odmah prionuti ka poslu kako bi dobili i europsku zaštitu, naglašava župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. – Bit ćemo prva regija u Europi koja će imati europsku zaštitu glavnog jela, priloga i deserta, rekao je misleći na puricu s mlincima i štrukle, župan Željko Kolar.

ZAGREB – Radovi na velikom kružnom toku u Remetincu napreduju prema predviđenom tijeku. U tijeku je betonizacija dva tunela koji će spajati Jadransku aveniju i Aveniju Dubrovnik te priprema za izgradnju pristupnih prometnica te samog rotora. Napretkom 333 milijuna kuna vrijednih radova, godinu dana od početka rekonstrukcije tog najprometnijeg kružnog toka u Hrvatskoj, zadovoljan je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. – Kada se sve to napravi u travnju iduće godine, gužve i svakodnevne prometne nesreće bit će prošlost, kazao je danas, 29. srpnja 2019. godine, prilikom obilaska radova, gradonačelnik Bandić.

ZAGREB – Druga skupina osoba s invaliditetom jutros je, u organizaciji Grada Zagreba, krenula na besplatno ljetovanje u Dom Crvenog križa u Novom Vinodolskom. Riječ je o sedmodnevnom rekretaivno – terapeutskom programu u gradskim odmaralištima na Jadranu u kojem će ove godine sudjelovati preko 400 osoba s invaliditetom te djece s teškoćama u razvoju. Danas je na ljetovanje krenulo 100 članova Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima i ustanova za osobe s invaliditetom u Zagrebu. „Očekuju ih brojne aktivnost, a ono što je važno svi imaju stručnu pratnju i osiguranu zdravstvenu zaštitu“, istaknula je Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

ZAGREB – U organizaciji Gradskog ureda za branitelje obavljat će se sistematski pregledi za hrvatske branitelje i članove obitelji smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji su korisnici obiteljske invalidnine ili naknade, s prebivalištem u gradu Zagrebu. Sistematski pregled za oko 600 osoba ciljano su namijenjeni ranom otkrivanju plućnih i srčanih bolesti te prevenciji najčešćih malignih oboljenja. Zahtjevi za sistematske preglede zaprimaju se u Gradskom uredu za branitelje, Vodnikova 14, do popunjenosti kapaciteta, svaki radni dan od 08,00 do 15,00 sati.

NEDELIŠĆE – Na županijskom natjecanju u oranju u Nedelišću u kategoriji plugova ravnjaka najbolji je bio Fran Andrej Jalušić. Drugo mjesto osvojio je Luka Perko, a treće Nikola Perko. U oranju plugova premetnjaka pobijedio je Stjepan Pokrivač, dok su Marijan Kolarić i Jura Jalušić drugo i trećeplasirani. Tako će Fran Andrej Jalušić i Stjepan Pokrivač braniti boje Međimurske županije na 17. Natjecanju u oranju Republike Hrvatske koje će 20. rujna ove godine biti održano u Sisačko-moslavačkoj županiji. Natjecanje su organizirali Udruga orača Međimurske županije, Ministarstvo poljoprivrede i Općina Nedelišće, pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Prilikom službenog otvorenja natjecanja, orače i publiku pozdravio je predsjednik Udruge orača Međimurske županije Josip Kolarić, a sudionicima su sreću zaželjeli i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec te načelnik općine Nedelišće Darko Dania.

SVETI IVAN ZELINA – Započela je obnova poda Sportske dvorana u Svetom Ivanu Zelini. Radovi obuhvaćaju demontažu postojećih sportskih sprava i tribina, uklanjanje postojećeg parketnog poda te postavljanje novog, te ponovna montaža sportskih sprava i tribina. Vrijednost radova je 1,1 milijun kuna a financijska sredstva su osigurali Grad Sveti Ivan Zelina. Zagrebačka županija te Središnji državni ured za šport. Zahvati bi trebali okončati tijekom kolovoza.

VARAŽDIN – Radovi na rekonstrukciji stadiona i atletske staze na varaždinskom sportskom centru ‘Sloboda’ su završeni i sve je spremno za početak Ekipnog prvenstva Europe u atletici 2. liga koje će se održavati od 10. do 11. kolovoza. U obnovu stadiona je uloženo 2 milijuna kuna, čime je stadion nakon 33 godine, kada je bila posljednja rekonstrukcija, dobio novi izgled i vrhunsku opremu. Varaždin je time stekao daleko najbolje uvjete u Hrvatskoj za bavljenje atletikom. Uoči Ekipnog prvenstva Europe u atletici, očekuje se također važno i atraktivno dvodnevno sportsko događanje – Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za seniore i seniorke, koje će se na stadionu „Sloboda“ održavati posljednjeg dana srpnja i prvog dana kolovoza i bit će izborno natjecanje za nadolazeće Ekipno prvenstvo Europe.

KOPRIVNICA – Obilježena je prva godina provođenja projekta Amazon of Europe Bike, u kojem je Koprivničko-križevačke županija jedan od partnera. Projekt je vrijedan 3,2 milijuna eura, a proračun Koprivničko-križevačke županije iznosi 170 tisuća eura. Tim sredstvima na području županije razvijat će se biciklističke staze, uz gradnju i opremanje infrastrukture, na ruti uz Dravu od Međimurske do Virovitičko-podravske županije. U prvoj godini projekta, održane su radionice za zainteresirane turističke organizacije, pružatelje ugostiteljskih usluga, jedinice lokalne samouprave i druge institucije, a trenutno se definira staza. U narednim mjesecima, održat će se biciklistički festival.

loading