Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.08.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB –  Distribuciji besplatnih udžbenika za sve zagrebačke osnovnoškolce i srednjoškolce jutros je u Osnovnoj školi Vladimira nazora te XV. Gimnaziji, popularnom MIOC-u,  prisustvovao i  gradonačelnik Milan Bandić. Ove godine tako će Grad osigurati 50 milijuna kuna za besplatne udžbenike za gotovo 95 tisuća učenika, a kako ističe gradonačelnik Bandić, smanjenjem sredstava za rad političkih stranaka uvjeren je da će se i za preostali dio Hrvatske omogućiti besplatni udžbenici. Grad s ciljem zaštite standarda učenika i njihovih roditelja osigurava udžbenike za sve učenike osnovnih i srednjih škola grada Zagreba, kao i za učenike koji imaju prebivalište u Zagrebu, a školu pohađaju izvan Zagreba. Prvog dana nastave udžbenici će na klupama dočekati đake 123 osnovne škole, kojima je osnivač Grad Zagreb i to 108 redovnih osnovnih škola, četiri škole za učenike s teškoćama u razvoju, osam privatnih škola, te tri ustanove u sustavu socijalne skrbi, kao i učenike 83 srednje škole, odnosno 20 gimnazija, 35 strukovnih škola, 1 umjetnička škola, 1 ustanova za učenike s teškoćama u razvoju, 19 privatnih srednjih škola, 4 vjerske škole i 3 ustanove u sustavu socijalne skrbi.

KOPRIVNICA – „Veselo u školu“ naziv je nekoliko projekata u školstvu koje provodi Grad Koprivnica. I u novoj školskoj godini osigurani su pomoćnici u nastavi za učenika osnovnih škola kojima je Koprivnica osnivač, kroz projekt „Odjek II – Odrastanje u jednakosti, Koprivnici“, ističe zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić te dodaje kako je projekt vrijedan 1,3 milijuna kuna, 85% je sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, a 25-ero pomoćnika u nastavi brinut će o 27-ero učenika s teškoćama. Nastavlja se i projekt sufinanciranja udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za učenike osnovnih škola, dok je 2500 paketa besplatnih bilježnica već podijeljeno koprivničkim školama i dočekat će svakog učenika, a prvašiće i prigodne majice. Prvi dan nove školske godine, koprivnički učenici od drugog do osmog razreda osnovnih škola okupit će se u sportskoj dvorani koprivničke gimnazije te će imati zajednički sat, koji će voditi gradonačelnik Jakšić.

ZAGREB – Kod Doma tehnike na jezeru Jarun otvorena je novouređena pješačka staza. Izgrađen je dio u dužini od 270 metara s kojim je zatvoren krug unutarnje šetnice oko Jaruna duge oko 5.5 kilometara. Radove asfaltiranja i postavljanje rubnika izvelo su Zagrebačke ceste, a uređenje okoliša podružnica Zrinjevac. Sanacija je trajala oko mjesec dana, a investicija iznosi oko 330.000 kuna.

JASTREBARSKO – Ulaganja Zagrebačke županije u školstvo godišnje dosežu i do 40 posto prihoda proračuna. Sredstvima županije, ali i resornih ministarstava, gradova i općina, proteklih su godina sagrađene brojne škole i sportske dvorane. Samo na područje grada Jastrebarskoga, županija je proteklih godina u školske objekte uložila 30 milijuna kuna. Nova škola u Jastrebarskom, odlukom Županijske skupštine, uvrštena je u prioritete kapitalne gradnje. Projekt se planira realizirati u dvije faze, u prvoj će se graditi objekt škole, a u drugoj sportska dvorana. Grad Jastrebarsko je za gradnju nove škole osigurao zemljište, izradio je prostorno-plansku dokumentaciju i idejni projekt te je ishodio lokacijsku dozvolu.

KRAPINA – Sredstva za sufinanciranje troškova nabave udžbenika i drugih nastavnih sredstava za učenike osnovnih i srednjih škola i ove je godine osigurala Krapinsko-zagorska županija. U 2015. godini financijsku je potporu ostvarilo 280 obitelji, za što je iz proračuna utrošeno 200 tisuća kuna. Ove godine za ovu je namjenu osigurano 210 tisuća kuna, a pravo na pomoć mogu ostvariti obitelji slabijeg imovinskog stanja. O detaljima se zainteresirani mogu informirati u županijskom Upravnom odjelu za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade, a zahtjevi se zaprimaju do 31. listopada.

ČAKOVEC – Vozni park „Međimurskih voda“ iz Čakovca je bogatiji za novo vozilo za održavanje sustava odvodnje. Radi se o specijalnom vozilu, vrijednosti oko dva milijuna i 600 tisuća kuna, koje je Međimurskim vodama donirala jedna zagrebačka tvrtka. Vozilo zapremnine spremnika od 12.500 litara namijenjeno je čišćenju i uklanjanju nečistoća iz kanalizacijskih cijevi te njihovom transportiranju do mjesta deponiranja, s mogućnošću recikliranja usisane vode i njezinog ponovnog korištenja za ispiranje. Inače, vozilo je predmet ugovora o javnoj nabavi za dobavu vozila za održavanje sustava odvodnje u okviru projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec“, koji je potpisan u veljači ove godine.

KOPRIVNICA – Jučer kasno navečer zatvorena su vrata koprivničkih bedema koja su posljednja četiri dana živjela renesansu kroz manifestaciju Renesansni festival. Renesansni festival okupio je više od 1.300 kostimiranih sudionika iz Hrvatske te nekoliko europskih zemalja, a s obzirom na temu manifestacije, srednjovjekovna glazba, tijekom četiri dana koprivničkim bedemima odjekivali su srednjovjekovni zvuci.U  petak i subotu navečer održan je i vatreni napad na grad, , natjecanje plemetnitaških i kraljevskih kuhara, a posljednje nedjeljne sate 11. Renesansnog festivala obilježila je šahovska simultanka Garija Kasparova s građanima i članovima šahovskih klubova.

VARAŽDIN – Besplatnu radionicu za poduzetnike vezanu uz mogućnost prijave na trenutno otvoreni Javni poziv Ministarstva poduzetništva i obrta: „E – Impuls“, organizira u suradnji s gradom Varaždinom Razvojna agencija Sjever – DAN. Radionica  čiji je upoznavanje polaznika s uvjetima i procedurama prijave na predmetni Javni poziv, održava se danas u prostorijama Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin u Kukuljevićevoj ulici.

loading