Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.08.2017.

Posted in Vijesti

OZALJ – Treće izdanje manifestacije „Rujan u srcu“ koje se dva vikenda za redom održava u Karlovcu i Ozlju, predstavljeno je danas u idiličnoj atmosferi kurije Jaškovo u Ozlju. Bogat program osigurava da sve generacije posjetitelja pronađu nešto za sebe, poput prve međunarodne inkluzivne utrke Run of heart i manifestacije ŠtrudlaFest koja u Jaškovu donosi preko 50 okusa štrudle na 40 štandova. Koordinatorica PPS destinacije Zeleno srce Hrvatske, Tihana Bakarić je istaknula dobru suradnju i povezanost udruga koje sudjeluju u ovoj manifestaciji te dodala kako oba vikenda obiluju zanimljivim radionicama u kojima mogu sudjelovati i djeca i odrasli. Ova manifestacija je put kojim bi kontinentalan turizam trebao ići i sa njom dobivamo novu dimenziju, naglasio je gradonačelnik Karlovca i predsjednik Turističke zajednice grada Damir Mandić. Sa njim se složila gradonačelnica Ozlja i predsjednica tamošnjeTurističke zajednice Gordana Lipšinić te se zahvalila svima koji sudjeluju u manifestaciji. Tek je treća godina a ova manifestacija ide snažnim koracima prema tome da naš kraj dodatno brendira, dodala je gradonačelnica Lipšinić. Rujan u srcu se održava 2. i 3. rujna 2017. godine u Ozlju te 9. i 10. rujna 2017. godine u Karlovcu.

ZAGREB – Sljedećih deset mjeseci radit će se na proširenju dječjeg vrtića Jabuka u zagrebačkom Resniku.  Zbog izuzetno velikog broja, posljednjih nekoliko godina djeca su bila smještena u neodgovarajućim prostorima tamošnjeg Doma zdravlja pa ne čudi zadovoljstvo najavljenim radovima.  Kako je u utorak, 29. kolovoza 2017. godine, na početku radova, rekao predsjednik vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava, Milan Draženović tri godine radilo se na projektnoj dokumentaciji, a sve kako bi se povećali kapaciteti, odnosno osigurao prostor za 4 dodatne skupine – dvije jasličke i dvije vrtićke. Vrijednost radova na DV Jabuka je 7,5 milijuna kuna.

ZAGREB – U utorak, 29. kolovoza u jutarnjim satima počeli su radovi na uređenju i rekonstrukciji ulice Fakultetsko dobro, uz zagrebački ZOO vrt. Sljedeća dva mjeseca radit će se na svega 260 metara prometnice, rekao je iz Gradskog ureda za promet Krunoslav Tepeš, naglasivši kako će radovi obuhvatiti proširenje prometnice, uređenje prometa u mirovanju i izgradnju pješačke staze. Uz to, kako se na križanju Maksimirske i Fakultetskog dobra nalazi ulaz u ZOO vrt, u ulici će biti prijeko potrebna ugibališta za autobuse. Da je uređenje Fakultetskog dobra nastavak stalnih ulaganja u prometnu infrastrukturu na području gradske četvrti Maksimir, zaključio je predsjednik vijeća Stanko Gačić, naglasivši  kako je cilj svaku kunu iskoristiti za dobrobit građana. Vrijednost radova na Fakultetskom dobru je milijun i 700 tisuća kuna.

KOPRIVNICA – Tradicionalno ravnateljima osnovnih škola jutros su u sjedištu Koprivničko-križevačke županije podijeljene sigurnosne krijesnice za polaznike prvih razreda. Projekt provodi Koprivničko-križevačka županija u suradnji sa Županijskom upravom za ceste. Prvi dan nastave u novoj školskoj godini veliki je dan za sve koji po prvi puta sjedaju u školske klupe, ali i za njihove roditelje, kaže ravnatelj Županijske uprave za ceste Dragutin Guzalić, a ŽUC je za nabavku sigurnosnih krijesnica izdvojio 6.875 kuna. Krijesnice je ravnateljima osnovnih škola uručio župan Darko Koren koji je tom prilikom poručio kako one neće biti dovoljne da bismo preventivno djelovali te svi trebamo biti odgovorni i u prvim danima nove školske godine posebno paziti na nove sudionike u prometu. U prve razrede osnovnih škola u Koprivničko-križevačkoj u ponedjeljak će krenuti 1.074 mališana, 50-ak manje nego prošle godine.

ZAGREB – Zapadni dio Zagreba u ponedjeljak, 28. kolovoza 2017. godine najjače je stradao u nevremenu. Jaka kiša s tučom i vjetar najviše su pogodili Črnomerec, Podsused, Stenjevec, Gajnice i Špansko tako da je na terenu bilo 30-ak ekipa dobrovoljnih vatrogasnih društava koje su ispumpavale vodu s poplavljenih prometnica, objekata javne namjene i stambenih objekata. Situacija je normalizirana oko 22,00 sata.

ČAKOVEC – Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar danas boravi u službenom posjetu Međimurskoj županiji. Tom je prilikom, nakon obilaska Graditeljske škole i Učeničkog doma, s ravnateljima osnovnih i srednjih škola Međimurja potpisao Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji su financirani iz Fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. za energetsku obnovu škola i radionica. Prilikom svog posjeta Međimurju, odradit će i radni sastanak u Međimurskoj energetskoj agenciji MENEA-i, a zatim će posjetiti i općinu Orehovica.

ZAGREB – Saniranih 450 metara Zagrebačke ceste, od Zagrebačke avenije do Jablanske ulice, rano jutros u promet je pustio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Do nedjelje će trajati radovi na preostalih 1.200 metara, od Jablanske do spoja Zagrebačke ceste.

KOPRIVNICA – Projekti vezani uz predstojeću školsku godinu objedinjeni pod nazivom „Veselo u školu“ predstavljeni su jutros u sjedištu koprivničke Gradske uprave. Koprivničke školarce čekaju besplatne školske bilježnice, te će svakog koprivničkog učenika od prvog do osmog razreda na klupama prvog dana nastave dočekati njihovi paketi, kaže gradonačelnik Mišel Jakšić. Nastavlja se i projekt Odjek, kojim će se osigurati 28-ero pomoćnika u nastavi u koprivničkim osnovnim školama, a vrijedan je 6,4 milijuna kuna. Za roditelje koprivničkih osnovaca svakako će veliko olakšanje biti i subvencioniranje udžbenika, a od ove godine podignut je imovinski cenzus, naglašava Jakšić te ističe kako učenici s invaliditetom i teškoćama u razvoju ne ulaze u spomenute cenzuse već oni ostvaruju svoje subvencije bez obzira na obiteljske prihode.

ZAGREB – Škole Zagrebačke županije, partneri u projektu Prsten potpore, do 29. kolovoza provode postupak selekcije kandidata za pomoćnike u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju. Postupkom selekcije odabrat će se 104 pomoćnika u nastavi koji će pomagati učenicima s teškoćama u 25 osnovnih i 7 srednjih škola. Izabrani pomoćnici u nastavi prije početka rada bit će stručno osposobljeni za rad s učenicima.Projekt će se provoditi tijekom naredne 4 školske godine, a bit će financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda i proračuna Zagrebačke županije. Ukupna vrijednost projekta je 18.845.548 kuna od čega su 10.000.000 kuna bespovratna sredstava iz Europskog socijalnog fonda. Svečanost potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu četverogodišnjeg projekta održat će se u petak, 1. rujna u Zagrebu.

DRNJE, HLEBINE – Tijekom redovnog obilaska škola u Koprivničko-križevačkoj županiji, zamjenik župana Ratimir Ljubić je posjetio Osnovnu školu „Fran Koncelak“ u Drnju te njezinu Područnu školu „Fran Galović“ u Hlebinama. Na sastanku s čelnicima škole razgovaralo se o radovima na školama potrebnim za pripreme prostora za početak nastave kao i o planovima za naredno razdoblje, od kojih se ističu promjena stolarije te opremanje učionica za nastavu tjelesnog odgoja. Zamjenik Ljubić najavio je nove sastanke na kojima će dogovoriti daljnju realizaciju planova.

KRAPINA – Deset milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, primila je Krapinsko-zagorska županija za projekt osiguravanja pomoćnika u nastavi. Županija će putem projekta Baltazar u sljedeće četiri godine osiguravati pomoćnike u nastavi za učenike s teškoćama. Tijekom predstojeće školske godine 55 pomoćnika bit će uz 55 potrebitih učenika, a za svaku sljedeću godinu će se ažurirati popis učenika i vršiti ponovna selekcija asistenata. Krapinsko-zagorska županija je u minule tri godine kroz projekt Baltazar 1, 2 i 3 ukupno osigurala 205 pomoćnika za 280 učenika.

VARAŽDIN – Amandu Mlinarić iz Streličarskog kluba Varaždin koja je na nedavno održanom Europskom prvenstvu osvojila zlatnu medalju u konkurenciji juniorki, te članice rukometne ekipe „Črne mambe“ koje su osvojile dvije zlatne medalje na državnom i međunarodnom turniru na Sportskim igrama mladih održanim u Splitu, primio je  danas gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok i čestitao im na sjajnim rezultatima.

loading