Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.08.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Isporuka besplatnih udžbenika zagrebačkim osnovnoškolcima i srednjoškolcima za koje je Grad Zagreb ove godine osigurao 60 milijuna kuna ide prema planu. Tako će u ponedjeljak 03. rujna oko 100 tisuća učenika zagrebačkih osnovnih i srednjih škola u školskim klupama dočekat će spremni udžbenici. Kako napreduje tijek isporuke udžbenika danas je provjerio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je pritom istaknuo nužnost ulaganja u obrazovanje mladih. „Besplatni udžbenici su conditio sine qua non hrvatskog obrazovanja, obrazovanog hrvatskog čovjeka koji može korespondirati s europskim standardima i iskustvima“, rekao je Bandić. Osim besplatnih udžbenika za učenike zagrebačkih osnovnih i srednjih škola Grad Zagreb je udžbenike osigurao i za učenike koji pohađaju osnovnu ili srednju školu izvan Zagreba a imaju prebivalište u Zagrebu.

ZAGREB – Radovi izgradnje novog Remetinečkog rotora kreću u studenom, a sada se intenzivno radi na izgradnji i uređenju obilaznica. Tako će Riječka ulica biti proširena i jednosmjerna. Uz Savski nasip u smjeru zapada gradi se cesta dok će još jedna proemtnica s Avenije Dubrovnik ići po zelenoj površini i parkiralištu Zrinjevca. Tu će biti i zabrane prometa za vozila iznad 5 tona te viša od tri i pol metra, tako da će autobusi i kamioni za vrijeme radova biti preusmjereni na Buzin, Kosnicu i Jankomir. Zabrana vrlo vjerojatno neće vrijediti za ZET-ove autobuse, koji će voziti obilaznim cestama.

KRAPINA – Četiri nova sanitetska vozila dobio je u srijedu, 29. kolovoza 2018. godine, Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije. Ukupna vrijednost vozila je milijun i 196 tisuća kuna, jedno vozilo nabavljeno je iz decentraliziranih sredstava Krapinsko-zagorske županije, dok su tri vozila nabavljena vlastitim sredstvima Doma zdravlja. Vozila su raspoređena u ispostave Doma zdravlja u Donju Stubicu, Krapinu, Zabok i Zlatar. Ključeve vozila ravnateljici Doma zdravlja Nadi Dogan, uručila je zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.

ČAKOVEC – Čakovec će od 30. kolovoza do 2. rujna, imati dva festivala rečeno je u srijedu, 29.kolovoza 2018. godine na konferenciji za medije u Čakovcu. Naime, Centar za mlade Čakovec i Udruga 3FF i ove godine organiziraju dvodnevni glazbeni festival i festival dječjeg filma. Paralelno s njim održava se i Zrinski ART Festival, gdje će se na četiri lokacije u gradu  predstaviti umjetnici iz sedam zemalja i njihovi radovi kroz četiri dana postava, performansa i radionica. Oba festivala sufinancira i podupire Grad Čakovec, ističe pročelnik gradskog Upravnog odjela za društvene, europske i protokolarne poslove David Vugrinec. Potporu ovakvim događanjima u smislu daljnjeg jačanja turizma i sadržaja daje i Međimurska županija, kaže zamjenica župana Sandra Herman.

ZAGREB – Predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić i predsjednik riječke Nezavisne liste Bura Hrvoje Burić na konferenciji za medije u srijedu, 29. kolovoza u Zagrebu predstavili su političku suradnju dviju stranaka. Nezavisna lista Bura je novoosnovana stranka sa oko 150 članova od kojih su četiri vijećnika u riječkom Gradskom vijeću i dvoje u Županijskoj skupštini. „Želja mi je da je Rijeka poželjno mjesto za život svim generacijama, te da se i dalje razvija na gospodarskom, obrazovnom i kulturnom području, baš kao i grad Zagreb“, istaknuo je predsjednik Nezavisne liste Bura Hrvoje Burić. Dvije stranke surađivat će na svim predstojećim izborima, kako na lokalnoj, tako i na državnoj razini, dodao je Bandić.

VARAŽDIN – Za financiranje projekta INPUT – Integracija učenika pripadnika romske nacionalne manjine u školski sustav, ministarstvo znanosti i obrazovanju, gradu Varaždinu je odobrilo 600 tisuća kuna. Riječ je o bespovratnim eu sredstvima kojima se uz projekte iz Varaždina i Varaždinske županije financiraju i oni iz Slavonskog Broda, Kutine, Đurđevca, Siska i Čakovca. Cilj projekta INPUT je poboljšati pristup kvalitetnom obrazovanju te doprinijeti povećanju socijalne uključenosti i integracije učenika romske nacionalne manjine nižih razreda V. osnovne škole i Centra Tomislav Špoljar iz Varaždina. U sklopu projekta bit će organiziran i  produženi boravak za učenike pripadnike romske manjine, njihova prehrana te prijevoz u školu.

ČAKOVEC – Međimursko veleučilište u Čakovcu u rujnu kreće s provođenjem programa prekvalifikacija za zanimanja u turizmu, a temeljem europskog projekta „Poticanje uključivanja ranjivih skupina na tržište rada u sektoru turizma i ugostiteljstva primjenom inovativnog pristupa“. Programi su za osobe koje zadovoljavaju uvjete potpuno besplatni, a prijaviti se mogu osobe mlađe od 25 ili starije od 54 godine. Projekt obuhvaća programe osposobljavanja za jednostavne poslove u zanimanju konobar, kuhar te za obavljanje poslova u prijamnom odjelu hotela. Svaki program edukacije trajat će ukupno 285 sati. Projekt traje ukupno 12 mjeseci, ukupna mu je vrijednost gotovo 1,5 milijuna kuna.

KRIŽEVCI – Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Maslačak“ iz Križevaca održala je završnu konferenciju projekta „Zajedno možemo više“ kojoj je prisustvovao zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić. Radi se o projektu kroz koji je pružana podrška djeci i mladima s teškoćama u razvoju u povećanju kvalitete života i socijalne uključenosti. Projektom je bilo obuhvaćeno 25 korisnika.

ZAGREB – Ulaz na 68. Hanžekovićev memorijal 4. rujna besplatan je za sve gledatelje, no za ulazak na stadion Mladosti potrebno je imati ulaznicu. Besplatne ulaznice za miting mogu se podići na SRC Mladost, svakog dana do nedjelje, 2. rujna od 9,00 do 20,00 sati te u ponedjeljak, 3. rujna od 9 ,00 do 18,00 i utorak, 4. rujna do 18,30 sati. Svaka osoba može podići najviše dvije ulaznice za zapad, odnosno četiri ulaznice za ostale tribine. Za 4. Memorijal Ivana Ivančića, natjecanje u bacanju kugle pokraj gradskih fontana 3. Rujna, ulaznice nisu potrebne.

 ZAGREB – Do 31. kolovoza otvoren je natječaj za izbor najuzornije seoske žene Zagrebačke županije. Najuzornija seoska žena treba imati između 25 i 65 godina, biti hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela. Ujedno treba biti borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života, obitelji i zajednice te treba pomagati drugim ženama raznim savjetima i idejama, a da do sada nije sudjelovala na natjecanju za Izbor najuzornije hrvatske seoske žene. Prve tri izabrane uzorne seoske žene na županijskom izboru, bit će ujedno i predstavnice Zagrebačke županije na državnom Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu za 2018. godinu, koji će se ove godine održati 21. listopada u Zagrebu.

loading