Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.09.2015.

Posted in Vijesti

ZAPREŠIĆ – Manifestacija “Dani Jelačića” koja će se održati od 3. do 17. listopada 2015. godine, najavljena je u utorak 29. rujna 2015. godine Zagrebu, u prostoru Turističke zajednice Zagrebacke županije. Tom prigodom otvorena je izložba zaprešićkog slikara Milivoja Svibode. Ovogodišnje “Dane Jelačića” krasi bogat i raznolik program. ZAPREŠIĆ BURILOVIĆDirektorica Turističke zajednica Grada Zaprešića Branka Barilović,ističe da će, uz kulturno umjetnički program, “Dani Jelačića” obilovati i mnoštvom sportskih događanja i biti otvoren tradicionalni Međunarodni sajam gospodarstva koji će se ove godine održati 17. put za redom. Vrhunac proslave bit će u subotu 17. listopada kada će se održati svečana sjednica Gradskog vijeća. Dan grada, kao i 20. godina uspješnog stvaranja grada po mjeri čovjeka svim sugrađanima je čestitao gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, koji nije propustio pozvati sve dobronamjernike da posjete Zapresić i uživaju u gradskim programima.zaprešić turk

VARAŽDIN – Izviješće o provedenim aktivnostima u postupku zbrinjavanja baliranog otpada s lokacije Brezje u Varaždinu najvažnija je točka dnevnog reda koja će se naći pred vijećnicima varaždinskog Gradskog vijeća na sutrašnjoj sjednici. Na tu temu osvrnuo se danas i gradonačelnik Varaždina Goran Habuš koji ističe da je prihvaćanje ove točke preduvjet rješavanju ovog dugogodišnjeg problema. Naime, projektna dokumentacija za sanaciju otpada je pripremljena te je zajedno sa zahtjevom za sufinanciranje poslana prema Fondu za zaštitu okoliša, nakon čega i Vlada RH treba dati svoju suglasnost. Sanacija bi prema planu trebala stajati oko 60 milijuna kuna sa PDV-om, od čega bi Grad financirao pola iznosa putem kredita HBOR-a, kaže gradonačelnik Habuš.

KUSANOVEC – “Ceste sira zagrebačke regije” svečano su danas otvorene na obiteljskoj sirani Kusanovec. Devet uspješnih mini sirana s područja Zagrebačke županije i tri iz grada Zagreba udružile su se u zajednički projekt „Ceste sira Zagrebačke regije“. Na ovaj način pomaže se obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima da imaju izravan kontakt s potrošačima te se nastoji zadržati mlade na ruralnim prostorima. Ovime zagrebačko područje dobiva i dodatnu turističku vrijednost. Projekt je provela Udruga malih sirara Zagrebačke županije „Sirek“ u suradnji sa Zagrebačkom županijom, Gradom Zagrebom i Savjetodavnom službom.

ĐURĐEVAC – Početka konferencija projekta „Poduzetnik za pet“ održana je danas u Đurđevcu. Nositelj je Strukovna škola Đurđevac, a partneri PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja i Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije. Projekt traje 12 mjeseci, vrijedan je oko 288 tisuća kuna i u potpunosti je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda. poduzetnik za pet 1Cilj projekta je osnivanje učeničke zadruge s četiri sekcije kroz koju će se učenici Strukovne škole upoznati s obrtništvom i poduzetništvom, kaže ravnatelj Mirko Peršinović. Kroz projekt će se učenicima omogućiti prakticiranje poduzetništva i obrtništva kroz samostalnu proizvodnju proizvoda, plasiranje na tržište i promociju. Ujedno, upoznat će se direktno s obrtničkim zanimanjima.

VARAŽDIN – Svečanost povodom 5. listopada – Svjetskog dana učitelja održana je danas u Županijskoj palači u Varaždinu. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Prosvjetnim djelatnicima koji su ove godine otišli u mirovinu na današnjoj svečanost je iskazana zahvalnost za dugogodišnji rad, pa je tako pedeset i devet učitelja profesora te nenastavnog osoblja primilo prigodnu zahvalnicu i poklon koju im je uručio župan  Varaždinske županije Predrag Štromar.

ZAGREB – Nova turistička usluga – instalacija WLP-a (Web Live Point) predstavljena je danas na tržnici Dolac. Uređaj WLP na originalan i vizualan način prezentira atraktivnu turistički lokaciju zajedno s korisnikom, na način da se korisnik prijenosom slike uživo preko modernih komunikacijskih tehnologija javi željenoj osobi. Uslugu, koja je potpuno besplatna, sufinancirao je Grad Zagreb na Javnom natječaju za poticanje razvoja turizma u gradu Zagrebu.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija nastavlja sufinanciranje prijevoza redovitih učenika srednjih škola do kraja ove kalendarske godine. Ugovore s predstavnicima autobusnih linijskih prijevoza učenika potpisao je koprivničko-križevački župan Darko Koren, a ovih se dana očekuje i potpisivanje ugovora s HŽ Putničkim prijevozom, za učenike koji putuju vlakom. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta sufinancira 75% limitiranih troškova prijevoza, što iznosi 40,57% stvarnog troška prijevoza autobusom. Ostatak do pune cijene prijevoza pokriva se tako što su prijevoznici odobrili 20% popusta, Koprivničko-križevačka županija sufinancira 33,46%, a ostatak roditelji. Prema tome, roditelji srednjoškolaca s područja Koprivničko-križevačke županije i dalje će u pokrivanju troškova prijevoza autobusom sudjelovati s 50 kuna, a vlakom 20 kuna mjesečno.

LEPOGLAVA – Domovina se brani i u miru i svi zajedno moramo doprinijeti razvoju, prije svega grada u kojem živimo, a pritom moramo sačuvati istinu o Domovinskom ratu te se zauvijek sjećati naših poginulih branitelja, istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić na redovitoj sjednici Skupštine Udruge Branitelji Hrvatske održanoj u Lepoglavi. Udruga se svojim programima i projektima, kao nositelj ili partner Gradu Lepoglavi javila na nekoliko natječaja, u većini slučajeva s uspjehom dobivši financijsku potporu za obilježavanje spomena na poginule branitelje s područja grada Lepoglave te obnovu spomen obilježja poginulima u Domovinskom ratu u visini od gotovo 50.000 kuna.

ČAKOVEC – Projekt „Suradnjom do novih mogućnosti“ u okviru kojega je u mjesecu ožujku započelo osposobljavanje za programe gerontodomaćice i dječje njegovateljice provodi Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec. Deset polaznica osposobljavanja primile su Uvjerenja o osposobljavanju od strane ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Maria Zamude i predsjednice društva Miljenke Radović. Spomenuta Udruga među prvim udrugama na području Međimurske županije, od 2011. godine pruža uslugu pomoći u kući, a trenutno uslugu pomoći u kući koristi 33 njihovih članova. Isto tako, Udruga pruža najmlađim članovima uslugu

DONJA STUBICA – Na temu Zdravo i aktivno starenje u četvrtak, 1. listopada u Donjoj Stubici, bit će održan okrugli stol povodom obilježavanja Mežunarodnog dana starijih osoba. Okrugli stol je namijenjen starijim građanima, stručnim suradnicima centra za socijalnu skrb i domova socijalne skrbi, gradskim društvima Crvenog križa, kao i ostaloj zainteresiranoj javnosti. Govorit će Marina Stanković Gjuretek iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, Zdravko Maček iz Specijalne bolnice Krapinske Toplice te Dragica Slakoper-Lisica iz Obiteljskog centra KZŽ.

ŽUMBERAK – Kompletno područje općine Žumberak nalazi se u Parku prirode „Žumberak-Samoborsko gorje“, gdje istoimena javna ustanova u Sošicama planira graditi Eko-centar. Centar je zamišljen kao polazna točka gdje će posjetitelji dobiti informaciju o prirodnim vrijednostima i turističkim atrakcijama Parka prirode. Procijenjena vrijednost investicije je 15 milijuna kuna. Inače, u općini Žumberak u tijeku je još jedna privatna investicija u naselju Hartje, vrijednosti oko 5 milijuna kuna. Radi se o gradnji oglednoga edukacijskog centra o skladnom suživotu s prirodom, odnosno kompleksa od pet niskoenergetskih građevina u službi seoskog turizma i ekološke poljoprivredne proizvodnje.

loading