Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.10.2015.

Posted in Vijesti

PRIBISLAVEC – Kamen temeljac za izgradnju novog objekta Osnovne škole Vladimira Nazora i pripadajuće sportske dvorane položen je danas u međimurskoj Općini Pribislavec. Nova škola u Pribislavcu će se sa 22 učionice i dvodijelnom sportskom dvoranom prostirati na nešto više od 5 tisuća metara četvornih. Prva faza radova bit će završena do kraja ove godine. Na to su mještani ove Općine čekali punih 18 godina, ističe župan Međimurske županije Matija Posavec, dok zamjenik ministra kulture RH Alen Kajmović naglašava da se radi o važnom projektu za cijelu međimursku regiju. Realizacijom ove investicije do kraja 2017. godine, općina će, pored škole, ujedno dobiti i novi kulturni te sportsko-rekreacijski centar.

KOPRIVNICA – Dan Udruženja obrtnika i Dan obrtništva u Koprivnici proslavljen je na neobičan način: u prostoru jedine bačvarije u podravskom kraju. Na današnji je dan prije 48 godina dio koprivničkih obrtnika odlučio da se udruže, a od ove godine rođendan Udruženja obrtnika slavit će se u obrtničkim radionicama. Za tradicijske obrte Grad Koprivnica ima posebne programe, te godišnje izdvaja oko 100 tisuća kuna potpora koje su bespovratne. Na obrtnike su posebno ponosni u Gradu Koprivnici, kaže gradonačelnica Vesna Želježnjak, a s time se složio i zamjenik župana Ivan Pal. Koprivnički će se obrtnici tradicionalno odazvati i proslavi Dana grada Koprivnice; 4. studenoga u srijedu održat će se još jedna akcija „bijele noći“, odnosno mogućnost kupnje kod obrtnika uz rođendanske popuste.

ZAGREB – Izložba „Kristal Tuk“ otvorena je u prostoru Turističkezajednice Zagrebačke županije. U samom srcu Zagreba, u Preradovićevoj 42, Zagrepčani i turisti mogu se upoznati sa stoljetnom tradicijom proizvodnje kristala u Samoboru. Kristalni predmeti iz radionice Tuk nastaju ručno i to je ono što ih čini posebnima. Kristal samoborskih majstora postao je simbol ne samo Samobora i Zagrebačke županije, nego i simbol cijele Hrvatske. Najljepši predmeti iz radionice Tuk mogu se pogledati do 7.prosinca.

ZAGREB – Park Kate Šoljić trebao bi postati nova zelena oaza s dječjim igralištem. Natječaj za projekt obnove Parka još uvijek je u tijeku, a sa radovima bi se trebalo krenuti do kraja ove godine. Za uređenje ovog parka koji je mjesto susreta brojnih Trešnjevčana osigurano je 3.500.000 kuna. Nakon obnove, park će imati dvije tribine, kućice za odmor s klupicama, pipu za vodu te uređene staze.

BJELOVAR – Odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja i Radija Kaj „Dajmo djeci korijene i krila“ danas je nastavljen u Dječjem vrtiću Ciciban u Bjelovaru. Tradicijske drvene igračke, proizvedene u Hrvatskom zagorju, u Mariji Bistrici, u sklopu projekta Dajmo djeci korijene i krila, prvi put su stigle u Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Na prigodnoj svečanosti igračke je uručio Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije, a primla ih je Senka Ivanušec, ravnateljica Dječjeg vrtića Ciciban. Zahvaljujući Etnografskom muzeju i Radiju Kaj, širom Hrvatske do sada je projektom obuhvaćeno više od 50 vrtića. Projekt su podržale tvrtke Narodne novine i Janaf, te jedinice lokalne samouprave u kojima se projekt Dajmo djeci korijene i krila ostvaruje.

VARAŽDINSKE TOPLICE – Fond za zaštitu okolša i energetsku učinkovitost sufinancirat će 80 posto troškova izgradnje reciklažnog dvorišta u Varaždinskim Toplicama, vrijednog 1,9 milijuna kuna. Varaždinskim Toplicama odobravaju se sredstva pomoći Fonda za neposredno sufinanciranje građenja i stručnog nadzora građenja reciklažnog dvorišta na području Grada. Gradnja reciklažnog dvorišta planira se u Svibovcu Topličkom.

ZAGREB – Nastupe na poduzetničkim manifestacijama Zagrebačka županija pomoći će sa 150 tisuća kuna bespovratnih sredstava. Natječaj je otvoren do iskorištenja sredstava, odnosno do 15. studenog. Sredstva će se dodijeliti za zakup, uređenje i opremanje izložbenog prostora te za trošak izrade promidžbenih materijala koji će se koristiti na manifestaciji. Najviši iznos je do 7.500 kuna za nastup na manifestacijama u Hrvatskoj te do 30.000 kuna za manifestacije u inozemstvu.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica dobio je prve solarne pametne klupe, energetski potpuno neovisne uz mogućnost stvaranja viška električne energije. Pametne klube nalaze se na tri lokacije u gradu, kod gradske tvrtke Komunalac, na Florijanskom trgu te ispred koprivničkog Doma mladih. Investicija je vrijedna 35 tisuća kuna, a financirali su ju Grad Koprivnica i Komunalac. Klupe se solarno s napajaju te omogućavaju, putem četiri USB priključka s bočnih strana, punjenje četiri mobilna telefona ili tableta, a klupa sadrži cijeli niz senzora koje je moguće očitati s nekim od pametnih uređaja, poput lokalne prognoze, vremenske prilike te temperature. Klupe su opremljene i s bežičnom pristupnom točkom. Koprivnica  je tako postala prvi grad u regiji koji je uspješno opremio pametne klupe mobilnim bežičnim pristupnim točkama. Tijekom noći, pametne klupe svijetle, trošeći prikupljenu energiju pohranjenu u akumulatorima.

loading