Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.10.2018.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Zagorje je destinacija s tisuću lica, riječi su kojima je Krapinsko-zagorska županija opisana na Danima hrvatskog turizma, održanima na Hvaru 24. i 25. listopada na kojima je proglašena najuspješnijom turističkom destinacijom kontinentalne Hrvatske. Tim povodom danas je, 29. listopada 2018. godine u Krapini održana i konferencija za medije. Župan Željko Kolar naglašava da su za ovakav uspjeh zaslužni svi turistički djelatnici te da je upravo zbog njihovog truda turistički potencijal županije prepoznat u Hrvatskoj, ali i u Europi. – Zadali smo si cilj da do 2025. godine ostvarimo milijun noćenja – rekao je župan Kolar dodajući da je ovo priznanje dodatna obaveza da se nastavi sa Masterplanom turizma. Uz župana Kolara na konferenciji su bili i voditeljica Ureda županijske Turističke zajednice Sanja Škrinjar, načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice Davor Gredičak te predstavnici Termi Tuhelj koji su također osvojili priznanja na Danima hrvatskog turizma. Prema novim podatcima sustava eVisitor, zaključno sa 28. listopadom zabilježeno je 291 tisuća noćenja na području Krapinsko-zagorske županije, što je porast za 7,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, od čega je 53% domaćih, a 47% stranih posjetitelja.

ZAGREB – Uoči 17. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba koja će biti održana u utorak, 30. listopada gradonačelnik Milan Bandić održao je konferenciju za medije. Na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine nalaze se 42 točke, među kojima je i prijedlog rebalansa gradskog proračuna prema kojem bi se proračun grada povećao za oko 330 milijuna kuna te bi iznosio oko 8 milijardi kuna, odnosno s proračunskim korisnicima oko 9 milijardi i 700 tisuća kuna. U gradski proračun ušao bi novac dobiven nagodbom s državom. „Rebalans ćemo skrpati i napraviti, a u proračunu za iduću godinu morat ćemo se dodatno zadužiti“, komentirao je gradonačelnik Milan Bandić. Osim prijedloga rebalansa proračuna te prijedloga zaključka o sklapanju nagodbe s državom, na dnevnom redu sjednice naći se i prijedlog izmjene i dopune Statuta Grada Zagreba prema kojem bi stručnu službu Gradske skupštine trebao postavljati gradonačelnik, a ne zastupnici Gradske skupštine. Sjednica će početi sutra u 9,00 sati.

ZAGREB – Skupštinski Odbor za javna priznanja na svojoj 23. sjednici prihvatio je uvjete za natječaj za dodjelu Nagrade Garada Zagreba, Nagrade Zagrepčanka godine kao i Nagrade Luka Ritz – nasilje nije hrabrost koji će biti dodijeljeni iduće godine. Kako je istaknuo predsjednik Gradske skupštine i predsjednik Odbora za javna priznanja, Andrija Mikulić, nagrada za promicanje ne nasilja koja nosi ime Luke Ritza, iz godine u godinu bilježi sve veći broj kandidata što pokazuje da se kod mladih jača svijest o nužnosti tolerancije među vršnjacima. „Svi zajedno moramo shvatiti kako nasiljem ne možemo ništa postići već tolerancijom i međusobnom komunikacijom“, kazao je Mikulić. Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost dodjeljuje se učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola te učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola Grada Zagreba koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, izrazitoj toleranciji i promicanju mira, slobode i jednakosti među svojim vršnjacima.

ZAGREB – Od 3. do 18. studenog proizvođači mandarina s područja Dubrovačko-neretvanske županije će u sklopu akcije Zagreb Neretvi, Neretva Zagrebu – na 25 štandova koji će biti postavljeni na devet lokacija u gradu – prodavati domaće neretvanske mandarine. Cilj je pomoći domaćim proizvođačima tog ukusnog voća u plasmanu i prodaji. Štandovi s neretvanskim mandarinama bit će postavljeni na Trgu bana Jelačića, Trgu Petra Preradovića, Kvaternikovom trgu i Trgu kralja Tomislava, u Heinzelovoj ulici, te na okretištima u Dubravi, Črnomercu, Ljubljanici i Savskom mostu.

ZAGREB – Grad Zagreb raspisao je javni poziv za dodjelu potpora za samozapošljavanje za proizvodne djelatnosti sukladno Pravilniku o uvjetima, kriterijima i postupcima za dodjelu potpora Grada Zagreba za samozapošljanje. Potpora se ne može odobriti osobama koje su već koristile potporu za samozapošljavanje od Grada Zagreba i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Odobrene i dodijeljene potpore na temelju ovog javnog poziva smatraju se potporama male vrijednosti. Javni poziv će biti otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 15.studenog ove godine.

ZAGREB – S ciljem podizanje svijesti o čimbenicima rizika za moždani udar, važnosti preventivnih aktivnosti i promicanja zdravog načina života na Cvjetnom trgu obilježava se Svjetski dan moždanog udara. Svi zainteresirani građani tako mogu danas, 29. listopada 2018. godine, do 14,00 sati procijeniti svoj rizik od moždanog udara, izmjeriti krvni tlak te savjetovati se s liječnicima Klinike za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice. „Ove godine nam je cilj osvijestiti na važnost rehabilitacije nakon moždanog udara kako bi se pacijent što prije vratio životu kojeg je vodio do moždanog udara“, istaknula je Vanja Bašić Kes, predstojnica klinike za neurologiju KBC Sestre milosrdnice. Ova javnozdravstvena akcija povodom Svjetskog dana moždanog udara provodi se u organizaciji Grada Zagreb, Klinike za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice i Referentnog centra za neurovaskularne poremećaje.

CESTICA – Ministar državne imovine Goran Marić boravio je danas, 29. listopada 2018. godine u Općini Cestica, u Varaždinskoj županiji. U prostorijama općine Cestica, održao je radni sastanak s više  načelnika općina i gradonačelnika s područja Varaždinske županije, a sastanku je prisustvovao i potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. Tema radnog sastanka bila je raspolaganje državnom imovinom u korist jedinica lokalne samouprave. Ministar Goran Marić najavio je ponovni sastanak za mjesec dana i to u Lepoglavi, obećavši da će do tada biti doneseno više od 10 odluka. Dodao je kako će  se aktiviranjem  i stavljanjem u funkciju zapuštene državne imovine potaknuti investicijski ciklus i zapošljavanje i na ovom području.

ZAGREB – Legendarna Kazališna kavana, Kavkaz, reputaciju kulturne oaze Zagrepčana može zahvaliti uglednim piscima i umjetnicima koje je ugošćivala, od Matoša, Ujevića, Šimića i Krleže, ali i položaju u najužem centru grada, nasuprot zgrade HNK. Kavkaz,  kao dio trokuta Kavkaz – Zvečka – Blato,  svoj je vrhunac doživjela upravo za vrijeme trajanja Novog vala osamdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon nekoliko godina, koliko je bila zatvorena ovo popularno mjesto druženja u novom ruhu bit će otvoreno  u utorak, 30. listopada.

KOPRIVNICA – Novi broj Koprivničkog godišnjaka predstavljen je danas, u ponedjeljak, 29. listopada 2018. godine, u koprivničkog Gradskoj upravi. Radi se o 15. izdanju Koprivničkog godišnjaka, informativnog biltena Grada Koprivnice koji se izdaje svake godine u povodu obilježavanja Dana Grada Koprivnice. Godišnjak donosi presjek aktivnosti gradskih službi, poduzeća, ustanova, udruga i klubova u proteklih godinu dana, kaže gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić. Tiskan je u 12 tisuća primjeraka na 114 stranica i nakon jutrošnje promocije, krenulo je njegovo dijeljenje na nekoliko lokacija u Koprivnici i putem pošte. Koprivnički godišnjak je besplatan, a dostupan je i u elektroničkom obliku.

ZAGREB – Zagrebačka županija i ove godine sudjeluje na manifestaciji  „Martin je u Zagrebu“ koja će se održati od 05. do 11. studenoga 2018. godine na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Zainteresirani izlagači s područja Zagrebačke županije koji se žele predstaviti na manifestaciji teebaju dostaviti svoju prijavu najkasnije do utorka 30. listopada  ispunjavanjem prijavnog obrasca koji se nalazi na mrežnoj stranici Zagrebačke županije.Broj izlagačkih mjesta je ograničen s obzirom da Zagrebačka županija planira zakupiti ukupno 15 drvenih kućica te je predviđeno da svaki izlagač ima mogućnost besplatno koristiti prostor pola izlagačke kućice.

VARAŽDIN – Do 15. studenog otvoren je javni poziv Varaždinske županije redovitim studentima za podnošenje prijava za ostvarivanje prava na financiranje troškova prijevoza za akademsku godinu 2018./19. Pravo na prijavu ostvaruju redoviti studenti s preddiplomskog sveučilišnog, stručnog, integriranog preddiplomskog i diplomskog, diplomskog sveučilišnog ili specijalističkog diplomskog stručnog studija u Hrvatskoj ili inozemstvu. Prijava i dokumentacija dostavljaju se isključivo poštom, a poziv je objavljen na županijskim internetskim stranicama

ČAKOVEC – Svake godine ljekarne u Hrvatskoj obilježavaju svoj dan 29. listopada. Datum je odabran prema prvom pisanom spomenu ljekarne na prostoru Hrvatske, u Trogiru, 29. listopada 1271. godine. Tim je povodom Ljekarna Čakovec u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije danas organizirala prigodno obilježavanje kojem je   prisustvovao i župan Međimurske županije Matija Posavec. Tema  ovogodišnjeg 12.  hrvatskog  dana  ljekarni  je  “O smanjenju tjelesne težine savjetujte se s ljekarnikom!“,  s ciljem osvještavanja javnosti da je prekomjerna tjelesna težina jedan od vodećih javnozdravstvenih problema i izazova suvremenog društva.

KOPRIVNICA – Zaklada Županijske gospodarske komore Koprivnica objavila je novi natječaj za stipendiranje učenika i studenata s područja Koprivničko-križevačke županije. Sudjelovati mogu redoviti studenti druge i viših godina studija, a osnovni kriterij za dodjelu stipendija je uspjeh kandidata i godina studija, socijalno imovinski status te deficitarnost zanimanja u Koprivničko-križevačkoj županiji. Stipendija iznosi 1.500 kuna do kraja školovanja, a na dodatne bodove za deficitarnost zanimanja ovog puta mogu računati studenti strojarstva, elektrotehnike, građevinarstva, logopedije, farmacije i medicine.

loading