Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.10.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Konferencija Zagreb financijsko središte – novi bankarski trendovi i fintech održana je u utorak, 29. listopada u Zagrebu. Cilj je potaknuti raspravu o novim trendovima u bankarstvu popularno zvanim fintechima, novim načinima plaćanja, novim transferima novca koji banke povezuju sa sustavima interneta te u prvi plan staviti revolucioniranje načina na koji se krajnji klijenti bave svojim financijama. – Radi se o velikom globalnom potencijalu novih trendova u bankarstvu, u koji je uključena i Hravtska, a koji svakako s razvojem trebaju biti uvjetovani zakonskom regulativom – rekao je na konferenciji potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

ZAGREB – Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Ministarstvom kulture provelo je Javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama kojim će s 8 milijuna kuna biti financirano 127 projekata. Cilja Javnog poziva bio je potaknuti aktivnosti usmjerene na razvijanja novih poslovnih modela temeljenih na prepoznavanju kreativnih kompetencija kao i zapošljavanju u izvedbenim i vizualnim umjetnostima, književno-nakladničkim i knjižarskim djelatnostima kao i audiovizualnim djelatnostima koja obuhvaćaju razvoj i proizvodnju videoigara. Kako je naglasio ministar gospodarstva, Darko Horvat, u planu je novi natječaj za poticanje kulturnih i kreativnih industrija vrijednosti 50 milijuna kuna koji bi se financirao sredstvima EU. „Gameri i svi kreativci koji rastu galopirajućom stopom početkom iduće godine dobit će priliku da veliki dio troškova pokriju financijskim sredstvima iz strukturnih fondova Europske unije što bi im moglo omogućiti još brži rast“, rekao je ministar Horvat.

ZAGREB – Najviše 96 gradskih stipendija za izvrsnost studentima znanstveno-istraživačkih i najviše 4 stipendije studentima umjetničkih sveučilišnih studija u Gradu Zagrebu dodijelit će se za akademsku 2019./2020. godinu. Stipendija se dodjeljuje za 12 mjeseci, odnosno pet mjeseci, ako u tom roku prema nastavnom planu fakulteta za koji je stipendija odobrena, završava nastavni plan, računajući od 1. listopada 2019. Iznos Stipendije utvrđuje se u visini 55% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za razdoblje I.-VIII. mjesec 2019. Molbe se šalju do 7. studenoga.

ZAGREB – Zagrebačka županija osigurala je 200.000 kuna za gradove i općine, komore, udruženja obrtnika i turističke zajednice kojima će sufinancirati organizaciju poduzetničkih sajmova i drugih manifestacija vezanih uz poduzetništvo u godini. Sufinancirat će se zakup, uređenje i opremanje izložbenog prostora, izrada promidžbenih materijala i web-stranica manifestacije, medijsko oglašavanje te troškovi voditelja i popratnog kulturno-umjetničkog programa na manifestaciji u Zagrebačkoj županiji, Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu. Potpora može iznositi najviše do 50.000 kuna, a jedan korisnik može dobiti najviše dvije potpore. Također, za istu manifestaciju može se dodijeliti samo jedna potpora, bez obzira na broj organizatora. Natječaj je otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 30. studenog.

KOPRIVNICA – Tijekom pet godina članstva Koprivničko-križevačke županije u Savezu Alpe Jadran, Županija je udrugama pomogla u realizaciji čak 50 projekata za što je osigurano 670 tisuća kuna europskog novca. Iako nije riječ o velim iznosima, gledano pojedinačno, značajna su to sredstva koje udrugama dobro dođu prilikom realizacije projekata i programa. U sredstva Saveza, Koprivničko-križevačka županija dodatno sufinancira međunarodne projekte udruga civilnog društva s područja Županije u 50% troškova kako bi ih nagradili za aktivnosti u međunarodnoj suradnji. Ove godine osigurana su sredstva u iznosu od 98 tisuća kuna za tu namjenu, a osim ovoga, za projekte udruga Koprivničko-križevačka županija u 2019. izdvaja 2,1 milijun kuna vlastitih sredstava.

BJELOVAR – Sve bolji rezultati učenika na državnim natjecanjima počinju pratiti ulaganja Bjelovarsko-bilogorske županije u Centre izvrsnosti. Centre izvrsnosti iz matematike, engleskog jezika, kemije i informatike stoga je posjetio župan Damir Bajs. Učenici Bjelovarsko-bilogorske županije 22 subote u godini dolaze u Centre izvrsnosti kako bi poboljšali svoje znanje, a Županija je osigurala prijevoz i prehranu, ističe župan Damir Bajs. Ove godine ponovno je velik broj prijavljenih učenika te ih je trenutno u četiri grupe 102-je. Od tog broja, 80-ak ih je nastavljača, a sveukupno u radu Centara izvrsnosti ove će godine sudjelovati 364-ero učenika s kojima će raditi 32 mentora.

KOPRIVNICA – Informativni bilten grada Koprivnice, Koprivnički godišnjak, predstavljen je u utorak, 29. listopada 2019. godine, u sjedištu Gradske uprave. Radi se o 16. izdanju biltena u kojem se mogu naći sva postignuća, aktivnosti, projekti i ostale zanimljivosti koje su u proteklih godinu dana obilježile život u Koprivnici kao i najava programa i projekata za naredno razdoblje. Na adrese koprivničkih kućanstava danas će biti poslano 12 tisuća primjeraka, kaže predsjednica Uprave koprivničkog Komunalca Nataša Tetec te dodaje kako će biti dostupan i na kioscima, u gradskim ustanovama i tvrtkama kao i u elektroničkom obliku, a tiskan je na šest stranica više nego lani te 16. izdanje dolazi na 120 stranica. Veliki iskoraci Grada Koprivnice objedinjeni su na jednom mjestu upravo u novom broju Koprivničkog godišnjaka, ističe gradonačelnik Mišel Jakšić i dodaje kako su u Godišnjak obrađeni najveći EU projekti, infrastrukturni projekti kao i brojni projekti u društvenim djelatnostima, gospodarstvu i drugome.

VARAŽDIN – Veliko srce Varaždina ove je godine dodjeljeno 7. put, a odluku o dobitnicima donosi Dječje gradski vijeće, na prijedlog dječjih foruma, razrednika, razreda, grupe učenika pristiglih iz svih varaždinskih osnovnih škola i Centra Tomislav Špoljar. Dječje gradsko vijeće je pokrenuo Nagradu kako bi istaknulo najbolje među vršnjacima, ne po školskom uspjehu, nego po dobrim, velikim i malim dobrim djelima, za humanost, vršnjačku i međugeneracijsku pomoć i promicanje dječjih prava. Iznimno, za osobite zasluge u promicanju dječjih prava ili aktivnostima za djecu, dodjeljuje se i odraslim osobama. Ove godine dodijeljeno je ukupno 30 plaketa: 2 grupne, 2 odraslim osobama i 26 djeci.

KLANJEC – Na području grada Klanjca, u sklopu realizacije programa modernizacije nerazvrstanih cesta, završeni su radovi na asfaltiranju u klanječkim naseljima Bobovec, donje Ledine i u Novim Dvorima. Riječ je o 1.500 metara novoasfaltiranih cesta. Ukupna vrijednost ove investicije i gradskoga ulaganja u komunalnu infrastrukturu iznosi oko pola milijuna kuna.

ČAKOVEC – Turistička zajednica grada Čakovca privodi kraju pripreme za ovogodišnji Advent u gradu Zrinskih koji će se održati od 30. studenog do 24. prosinca. Poseban pečat manifestaciji daju vrijedni izlagači rukotvorina, suvenira i domaće tradicionalne hrane, pa su iz Turističke zajednice pozvali izlagače na zakup štandova i prostora za prigodnu prodaju na ovogodišnjem Adventu u gradu Zrinskih. Prijave za sudjelovanje treba dostaviti najkasnije do 17. studenog 2019. godine.

loading