Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.11.2016.

Posted in Vijesti

KRAPINSKE TOPLICE – Zdravstveni i kontinentalni turizam odgovor su na pitanje, kako produžiti turističku sezonu u Hrvatskoj i nakon ljetnih mjeseci rekao je, prilikom današnjeg svečanog obilježavanja 60. godišnjice osnivanja Bolničkog odjela za reumatske bolesti i ortopedsku rehabilitaciju i 160. godišnjice dolaska prvog liječnika u Krapinske Toplice, ministar turizma Gari Cappelli. Ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Željka Žnidarić najavila je daljnja ulaganja u opremu, ali i proširenje kapaciteta, dok je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo kako je ova bolnica, iako u Krapinskim Toplicama,  odnosno Krapinsko-zagorskoj županiji, puno većih razmjera, jer preko 80 posto pacijenata na rehabilitaciju dolazi iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva.

ZAGREB – Najveća europska konferencija poslovnih anđela, EBAN Winter University 2016 u Koncertnoj dvorani ‘Vatroslav Lisinski’, okupila je 1.700 sudionika koji će u dva dana trajanja konferencije doznati sve o najnovijim trendovima u startup industriji. Na konferenciji  sudjeluje i oko 400 poslovnih anđela  koji će se upoznati sa stotinjak sturtupova iz Europe i svijeta. Konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, koja je istaknula kako mladi žive u zahtjevnom vremenu u kojem je brzi razvoj imperativ i  u kojem je nužno fleksibilno i organizirano tržište, kakvo Hrvatska može i mora biti.  Kako bi mladi kreativni ljudi ostali u Hrvatskoj, Grad Zagreb u posljednjih nekoliko godina, kako je rekao gradonačelnik Milan Bandić, ulaže značajna sredstva te će tako sredinom sljedeće godine biti otvoren Tehnološki park na Zagrebačkom velesajmu. U sklopu konferencije bit će održano i natjecanje startupova Zagreb Connect.

KOPRIVNICA – U sklopu studijskog putovanja po sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Koprivnicu su danas posjetili polaznici Ratne škole „Ban Josip Jelačić“. Tom prilikom ugostio ih je zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić. 19. naraštaj polaznika čini 11 pripadnika oružanih snaga Republike Hrvatske, te po jedan iz Bosne i Hercegovine i Makedonije kao i MUP-a i Ministarstva vanjskih poslova, kaže načelnik Ratne škole brigadir Krešimir Trstenjak te ističe kako je cilj studijskog putovanja jest stjecanje spoznaja ne samo o vojnim već i civilnim izazovima kako bi po završetku školovanja bili sposobni donositi strateške odluke. Za to je iznimno bitna sinergija civilnog i vojnog, naglašava nastavnik Katedre strategije, brigadir Željko Akrap. Ratna škola „Ban Josip Jelačić“ najviša je vojna škola u sustavu vojne izobrazbe Oružanih snaga Republike Hrvatske, osnovana 1998. godine odlukom prvog hrvatskog predsjednika, doktora Franje Tuđmana.

ZAGREB – Ukupno 489 ugovora s podnositeljima zahtjeva s područja Jakuševca, koji su stekli pravo na novčanu naknadu za umanjenu kakvoću življenja na tom području, te u Hrečiću i Mićevcu, nastavio je danas sklapati Grad Zagreb. Za naknadu ukupno je osigurano 9 milijuna kuna proračunskih sredstava. 50% Jakuševčana je već potpisalo danas, dok će preostali to moći učiniti danas do 21,00 te sutra od 9,00 do 21,00 sat u zgradi Mjesnog odbora. Kako nisu obuhvaćeni svi građani, u 2017. godini mijenjat će se ovaj zaključak na sjednici gradske Skupštine, najavio je  zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB – Međunarodni simpozij o gospodarenju otpadom, 14. po redu, održava se u Zagrebu pod pokroviteljstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, u organizaciji Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga, Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom te zagrebačkog Geotehničkog fakulteta. Simpozij okuplja brojne stručnjake iz sedam zemalja sa 40-ak radova i prezentacija te više od 250 sudionika koji će analizirati postojeće sustave gospodarenja otpadom, predstaviti mogućnosti za materijalnu i energetsku uporabu otpada te ekonomsku dimenziju uspostavljanja kvalitetnog sustava.  Zagreb je prvi u Hrvatskoj sanirao svoje odlagalište na Jakuševcu te je prvi i jedini u Hrvatskoj napravio pročistač otpadnih voda, a sada čeka plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske kako bi ga mogao implementirati u svoju odluku i donijeti je na razini Zagreba, podsjetio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, dok je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić poručio kako je potrebna politika koja potiče kulturu odvajanja otpada kod građana.

KOPRIVNICA – Jutros su i službeno počeli radovi na gradnji dvosmjerne biciklističke staze u Meštrovićevoj ulici. Narednih 25 dana na dijelu Meštrovićeve ulice, od raskrižja s Basaričekovom do raskrižja sa Šenoinom, radit će se dvosmjerna biciklistička staza, kaže zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić. Izgradit će se 200 metara dvosmjerne biciklističke staze, a vrijednost radova je 173 tisuće kuna. Kako se na tom dijelu nalaze i brojne biljke, one će, najavljuje Jakšić biti adekvatno zbrinute i preseljene na dječje igralište u ulici Stjepana Kukeca. Dok traju radovi, u Meštrovićevoj ulici u Koprivnici na snazi će biti privremena regulacija prometa.

ZAGREB – Kako bi hrvatske županije bile ravnopravno uključene u reformske zahvate vezane uz lokalnu i područnu samoupravu, predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov održao je u radni sastanak s izaslanstvom Hrvatske zajednice županija. Među županima koje su u svom radu pokazale pozitivne primjere dobre prakse, istaknuta je i Međimurska županija čiji je župan Matija Posavec već održao niz sastanaka, panela i izlaganja, govoreći o reformi lokalne i regionalne samouprave. Stoga je tom prigodom i prisustvovao sastanku u Hrvatskom saboru, uz Milorada Batinića kao potpredsjednika Odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu, saborskog zastupnika Nikolu Grmoju, župana Šibensko-kninske županije i predsjednika Hrvatske zajednice županija Gorana Pauka, istarskog župana Valtera Flege, primorsko-goranskog Zlatka Komadinu, župana Koprivničko- križevačke županije Darka Korena i pročelnika UO za financije Zagrebačke županije Ivicu Bošnjaka. – Svaka najavljena reforma koju planiramo u roku od 14 mjeseci nije s ciljem da se županije ukinu, već nam služe kao osigurač da se konačno napravi reforma lokalne samouprave, općina i gradova – rekao je Petrov, objasnivši da će u tom roku, u dogovoru sa županima, naći model za decentralizaciju. Dodao je da će s radom krenuti i Ured za digitalno društvo koji će imati za cilj povezati javnu upravu na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razni.

ZAGREB – Ispred svih ulaza na najveći zagrebački rotor, onaj kod Remetinca, uskoro će postaviti semafore, a na njegovoj sjevernoj strani, umjesto u dosadašnja tri traka, vozit će se u četiri. Projekt je to rekonstrukcije raskrižja Avenije Dubrovnik i Jadranske avenije, za čije se izvođenje traži pravi kandidat. Grad je, naime,  raspisao natječaj na koji se može javiti do početka siječnja, pa bi radovi na rotoru mogli početi najvjerojatnije na jesen sljedeće godine. Kako stoji u natječaju, u vrijeme radova predviđena je posebna regulacija kojom će se omogućiti odvijanje prometa u pojedinim fazama rekonstrukcije križanja, no većih promjena na samom rotoru neće biti pa se tako neće mijenjati ni njegova geometrija, a i ostat će na istoj razini kao dosad.

KALNIK – Poduzetnici s potkalničkog područja organizirali su sastanak s koprivničko-križevačkim županom Darkom Korenom te ga upoznali s učestalim problemom nestanka električne energije i ostalim problemima kojima se susreću. Uoči sastanka, Koren je obišao Tvornicu pogrebne opreme, jednog od najvećeg potrošača električne energije kojoj problem nestanaka struje posebno otežava poslovanje. Tvrtka je to koja ima 55 zaposlenih i 95% proizvoda izvozi u Austriju, Njemačku, Belgiju, Italiju, Švicarsku i Francusku. Zbog problema s nestankom električne energije isporuke tvrtke kasne i po nekoliko dana, a župan Koren istaknuo je kako će o tom problemu razgovarati s HEP-om.  Poduzetnici su župana upoznali i s problemom slabe brzine pristupa internetu kao i problemom prijevoza robe.

VARAŽDIN – Objavljen je  poziv na nadmetanje za izvođenje prve faze radova na 6. osnovnoj školi Varaždin. Procijenjena vrijednost radova na rekonstrukciji postojeće školske zgrade je 6 milijuna i 858 tisuća kuna, a sredstva su osigurana u gradskom proračunu. Predviđa se dogradnja kata iznad glavnog ulaza u školu sa izgradnjom dodatnih učionica, rekonstrukcija postojeće školske kuhinje, dogradnja četiri vanjska evakuacijska stubišta. Također su predviđeni zahvati u prizemlju škole kako bi se osigurale dodatne učionice i kabineti te prostor za arhivu. Nakon što se provede postupak javne nabave, očekuje se da će ugovor s izvođačem radova biti potpisan početkom slijedeće godine. Riječ je o prvoj fazi  projekta uređenja ove varaždinske osnovne škole, a nakon rekonstrukcije školske zgrade, predviđa se i dogradnja školske sportske dvorane.

ZAGREB – Prijedlog izgradnje spomenika „Svima poginulima za Hrvatsku“ u općini Pokupsko, realizaciji programa liječenja hrvatskih branitelja u SB Naftalan te javni natječaj za financiranje programa braniteljskih udruga za 2017. godinu bile su teme sjednice odbora za branitelje Zagrebačke županije. Pitanje izgradnje spomenika je bitno, ali kako bi mogli donijeti odluku članovi Odbora bit će upoznati sa idejnim rješenjem autora i izvođača spomenika. I višegodišnji projekt liječenja branitelja u Naftalnu se nastavlja, a kako veliki dio braniteljske populacije ne koristi Internet, članovi Odbora predložili su da se vrati stari model prijave kako bi svim braniteljima, kroz udruge, bile osigurane pravovremene i točne informacije te pomoć u samoj prijavi na liječenje.Javni natječaj za financiranje programa i projekata braniteljskih udruga bit će raspisan već početkom 2017.

loading