Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 29.11.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Za danas  sazvana  sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije, koja je trebala biti održana u Zagrebu od 11,00 sati, odgođena je sat i pol vremena prije početka.  Kako stoji u obrazloženju, a što je i za Radio Kaj potvrdio predsjednik Skupštine Mihael Zmajlović,  sjednica je odgođena, na zahtjev oporbenih vijećnika zbog produženja roka savjetovanja s javnošću. Županijski odbor HDZ-a Zagrebačke županije nezadovoljan ovim postupkom odgađanja sjednice sazvao je odmah konferenciju za novinare. Neistiniti su razlozi odgode baš kao i način na koji je to učinjeno, rekao je predsjednik ŽO HDZ ZGŽ i saborski zastupnik Dražen Barišić, istaknuvši kako sa svojim partnerima, HNS-om, BM 365 – Starnaka rada i solidarnosti i nezavisnim vijećnicima sada imaju većinu s najmanje 26 vijećnika od njih 51 koliko ih je u Skupštini Zagrebačke županije. Sutra ćemo uputiti zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice, kao i upravni nadzor te smo spremni nastaviti voditi županijsku Skupštinu, istaknuo je HDZ-ov vijećnik Damir Mikuljan. Zakonski rok sazivanja sjednice, na kojoj se treba odlučivati i o županijskom proračunu za 2018. godinu je 30 dana.

ZAGREB – U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti otvorena je dvodnevna konferencija, centralni dio manifestacije Dani Beča. Teme konferencije, koja je okupila brojne stručnjake iz glavnih gradova Hrvatske i Austrije, su inovativni projekti u zaštititi okoliša, integraciji, mobilnosti i smart cityja, kao i energetska sanacija zgrada pod spomeničkom zaštitom, start-upovi te turizam. Na drugom danu konferencije, bečki i zagrebački stručnjaci osvrnut će se na teme kao što su zaštita okoliša i integracija izbjeglica. Večer kojom će se zatvoriti Dani Beča proteći će u znaku dodjele nagrada Red Carpet Award – nagrade mladim talentima u okviru natječaja za najbolji dječji crtež.

VARAŽDIN – Uvodna konferencija projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji“ održana je danas, 29. studenog 2017. godine u županijskoj palači u Varaždinu. Riječ je o projektu kojim će se povećati dostupnost i raznovrsnost usluga kvalitetne primarne zdravstvene zaštite te smanjiti broj upućivanja u bolnice na području Varaždinske županije. Projekt je vrijedan 12,8 milijuna kuna, te ga, s gotovo 11 milijuna kuna, financira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sredstva će biti uložena u nabavku nove, moderne opreme za 50-ak ordinacija liječnika opće i dentalne medicine, ginekologa i pedijatara, na 18 lokacija  diljem županije. Pri tom valja izdvojiti nabavku RTG uređaja za Dom zdravlja u Ivancu, vrijedan 1,8 milijuna kuna, uslijed čega će Ivančanima biti dostupna veća kvaliteta ultrazvuka abdomena. Osim toga, ravnomjerno se diljem županije uvodi 228 novih medicinskih usluga. Uz to, čak 4,4 milijuna kuna bit će uloženo u dogradnju i rekonstrukciju sedam objekata Doma zdravlja Varaždinske županije, od čega na dvije lokacije u Varaždinu te po jednoj u Vinici, Novom Marofu, Ludbregu, Lepoglavi i Ivancu. Prije svega radi se na zahvatima koji imaju za cilj prilagodbu prilaza objekatima za potrebe osoba s teškoćama u kretanju i drugih invaliditeta. Tako će, na spomenutim lokacijama, biti uređene prilazne rampe, ugrađene podizne platforme te automatska ulazna vrata uz postavljanje orijentacijskih ploča s tekstovima na brailleovom pismu, istaknuo je varaždinski župan Radimir Čačić.

ZAGREB – Grad Zagreb postat će vlasnik kultne kavane Corso na križanju Ilice i Gundulićeve. Za tu nekretninu, dogovorili su gradonačelnik Milan Bandić i ministar državne imovine Goran Marić, grad će državi dati glavnu zgradu nekadašnje Rudolfove vojarne, u kojoj se trenutačno nalazi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Razlika u vrijednosti između onoga što nudi Zagreb i onoga što nudi država je oko 8,8 milijuna kuna u korist države, pa je dogovoreno da će država gradu dati još neke prostore.  Prije svega, prostore na Trgu bana Josipa Jelačića, gdje se sada nalazi Informativni centar Turističke zajednice grada Zagreba, kao i prostor u Jurišićevoj koji je trenutačno u posjedu bespravnog korisnika te zemljište od 12.842 metara četvornih u Sesvetskom Kraljevcu. Ako Gradska skupština na sjednici u četvrtak, 30. studenog 2017. godine  prihvati ovakav dogovor Bandića i Marića, gradonačelnik će ministru na kraju ostati dužan oko 900 tisuća kuna, a taj manjak nadoknadit će, kako stoji u ugovoru, “prijebojem drugih potraživanja Grada Zagreba prema Republici Hrvatskoj ili davanjem u vlasništvo druge nekretnine jednake vrijednosti”.

ZAGREB –  Početkom sljedeće godine prvih šesto stanara trebalo bi useliti u stanove koji se grade u Podbrežju. Interes za stanove iskazalo je više od pet tisuća ljudi, a neposredno pred  objavu liste onih koji su stanove dobili, Grad je odlučio promijeniti kriterije dodjele pa prednost dati vrhunskim sportašima, braniteljima, kulturnim djelatnicima i slobodnim umjetnicima, ali i gradskim zaposlenicima iz područja zdravstva i obrazovanja. Prvobitna ideja je bila da u ovo novozagrebačko naselje usele znanstveni novaci. Inače u Podbrežju se gradi ukupno 1.800 stanova.

ZAGREB – Protokol o suradnji Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga na području Zagrebačke županije s Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH i Uredom za suzbijanje zlouporabe droga, potpisat će  zamjenica župana, ujedno i predsjednica Povjerenstva Nadica Žužak, 14. prosinca 2017. godine. Potpisivanjem se nastavlja se daljnja suradnja na suzbijanju zlouporabe droga u cilju praćenja trendova na suzbijanja zlouporabe droga. Članovi Povjerenstva dogovorili su da će Mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti, koji se obilježava od 15. studenog do 15. prosinca, obilježiti u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zagrebačke županije stručnim skupom pod nazivom „Nove droge“, 15. prosinca 2017. godine.

VARAŽDIN – „Niskougljični razvoj: paralelni razvoj zelene energije, zapošljavanja i zaštite okoliša“, naziv je znanstvenog skupa s međunarodnim sudjelovanjem što su ga danas, 29. studenog 2017. godine u Varaždinu organizirali varaždinski zavod za znanstveni rad HAZU i Geotehnički fakultet. Na skupu je bilo riječi o Europskoj i Hrvatskoj strategiji smanjenja stakleničkih plinova za čak 95 % do 2050. godine i svemu što ti planovi nose sa sobom. Sudionike znanstvenog skupa pozdravili su i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, te gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok.

KRAPINA – Srednja škola Krapina kontinuirano sudjeluje u programima u okviru kojih učenici proširuju svoja znanja o Europskoj uniji i postižu zapažene rezultate na međunarodnim natjecanjima u organizaciji Europskog parlamenta. Na temelju rezultata, Ured Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj 2016.godine odabrao je samo 14 škola u Hrvatskoj za nositelje programa „Škola ambasador Europskog parlamenta“. Među njima je i Srednja škola Krapina. Nakon provedbe planiranih aktivnosti i uspješno završene evaluacije, zastupnica u EU parlamentu Marijana Petir Srednjoj školi Krapina će ovog petka, 01.prosinca 2017. godine, na prigodnoj svečanosti uručiti plaketu „Škola ambasador Europskog parlamenta“.

KRIŽEVCI –  Sastanak vezan uz financiranje Tima 2 hitne medicinske pomoći u Križevcima održan je u križevačkog gradskoj upravi, a uz gradonačelnika Marija Rajna nazočili su mu zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić te načelnici okolnih općina. Naime, Koprivničko-križevačka županija dio sredstava kojima je prije financirala Tim 2 u Križevcima, preusmjerit će na Tim 2 u Đurđevcu, te bi preostali potreban iznos za funkcioniranje Tima 2 trebale sufinancirati općine i grad Križevci, a po istom principu financirat će se i Tim 2 u Đurđevcu. Jedan dio za oba tima financirat će i Ministarstvo zdravstva.

ČAKOVEC – U Maloj vijećnici Međimurske županije danas će prijepodne župan Međimurske županije Matija Posavec, uz svoju zamjenicu Sandru Herman te pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branka Sušeca i zamjenicu Sonju Tošić Grlač upriličiti prijem za članove Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije. Radi se o već tradicionalnom prijemu povodom 03. prosinca- Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, na kojem će Savez, uz još dvadesetero članova, predvoditi predsjednica Marija Cigla

loading