Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.11.2018.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Međimurska popevka odredila je pripadnost Međimurja Hrvatskoj, ima svoju operu, podloga je za brojna umjetnička djela pa i samu himnu Njemačke, no ono što je najvažnije čuva tradiciju i identitet međimurskog čovjeka, rekao je međimurski župan Matija Posavec danas, 29. studenog, na press konferenciji povodom odluke Upravnog odbora UNESCO-a kojom je Međimurska popevka upisana na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva na jučerašnjoj sjednici, u Port Louisu, u Republici Mauricijusu. Uvrštenje međimurske popevke na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine plod  je dugogodišnjeg rada na njenoj promociji, kroz čitav niz manifestacija, rada mnogobrojnih društava i pojedinaca te vrlo intenzivnog dvogodišnjeg angažmana na samoj proceduri njene zaštite, rekao je predsjednik Zajednice hrvatsko kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač. Župan Matija Posavec je zahvalio svima zaslužnima za njeno očuvanje u i uvrštenje na ovu reprezentativnu listu i najavio veliku podršku Županije u njenoj daljnjoj promociji i očuvanju. Inače, kao neizostavan dio današnje tradicijske kulture Međimurske županije te omiljen i prepoznatljiv glazbeno-tradicijski znak hrvatskog identiteta, Međimurska popevka upisana je i u Registar kulturnih dobara RH 2013. godine.

VARAŽDIN – Proračun Varaždinske županije za 2019. godinu koji iznosi, 259,3 milijuna kuna, prihvaćen je danas, 29. studenog 2018. godine na sjednici Županijske skupštine. Proračun je veći za 21,7 milijuna kuna, odnosno 9,1% u odnosu na ovu godinu, a izvorni prihodi rastu za 5,5% odnosno 75,9 milijuna kuna. Kapitalni projekti za iduću godinu su energetska obnova zgrada, daljnje ulaganje u školstvo, poput besplatne prehrane učenika srednjih škola, ulaganja u zdravstvenu i socijalnu skrb, a 6 milijuna kuna bit će izdvojeno za poljoprivredu. – Varaždinska županija je prva po transparentnosti proračuna u Hrvatskoj – istaknuo je župan Radimir Čačić dodavši da se ne očekuju nikakvi problemi, bez obzira na zaduženje od 19 milijuna kuna. Uz donošenje proračuna, na Sjednici je predstavljena i jedna novina, a to je live stream sjednice Skupštine kako bi osigurali transparentnost rada.

ZAGREB – Kako bi se zaustavio negativan trend prekomjerne težine djece i mladih nastao je projekt „Možeš li odoljeti?“ s ciljem poboljšanja prehrane u osnovnim školama putem Healthy Meal Standarda, prvog certificiranog sustava kvalitete koja omogućuje uvođenje zdrave prehrane u javne objekte.  Cilj  projekta je sakupiti novac od prodaje kalendara te pružiti jednoj školi u Hrvatskoj mogućnost uvođenja Healty Meal Standard-a, rekla je danas prilikom predstavljanja projekta u ZICER-u  voditeljica projekta Diana Gluhak Spajić. Natječaj za osnovne škole traje od 7. prosinca ove do 7. siječnja 2019. godine putem on-line obrasca. Škole se prijavljuju kratkim opisom i fotografijama na temu prehrane, a pobjednik se bira na temelju kriterija prikupljenog najvećeg broja „lajkova“ te škole koje se nalaze u županijama s nižim indeksom razvijenosti. Proglašenje pobjednika bit će 14. siječnja 2019.

ZAGREB – Sistematizacija u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba bila je tema sjednice zagrebačkog GSV-a. Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić je naglasila kako ni u jednome društvu nema problematičnih situacija.- Imamo partnerske odnose s našim sindikatima i zajednički ćemo rješavati problem sistematizacije, a na tome tragu u GSV-u su usuglasili određene preporuke kako bi mogli krenuti u procese pregovaranja. Dakle, ne radi se o nikakvim problematičnim trgovačkim društvima, nego se radi o problematici pregovaranja koju njegujemo- istaknula je Majić. Dopredsjednik GSV-a i predstavnik Sindikata Darko Kleinberger je dodao da organizacijski i sistematizacijski sustav ZG Holdinga treba osuvremeniti. Moraju se napraviti izmjene u strukturi radnih mjesta u skladu s vremenom i prostorom. – Ne napravimo li to uskoro, ostat ćemo bez radnika, onih krajnjih izvršitelja na terenu- kaže Kleinberger.

ZAGREB – Zagrebačka županija uputila je javni poziv gradovima i općinama za dodjelu 10,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava za financiranje odnosno sufinanciranje izgradnje i održavanje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u ovoj godini. Cilj programa izgradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture je poticanje dugoročno održivog i teritorijalno uravnoteženog razvoja prometne infrastrukture, vodoopskrbe i zbrinjavanja otpadnih voda te razvoj cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, posebno u dijelu koji se odnosi na infrastrukturu i kvalitetu života. Prijavljeni program/projekt mora biti usklađen s Razvojnom strategijom Zagrebačke županije te razvojnim programima i planovima jedinica lokalne samouprave iz područja komunalne infrastrukture. Javni poziv otvoren je do iskorištenja sredstava, a najkasnije do ovog petka, 30. studenoga.

ČAKOVEC – Sport je najprepoznatljiviji hrvatski brand i izuzetna prilika za daljnju promociju zemlje u svijetu, primijetio je župan Međimurske županije Matija Posavec na danas, 29. studenog, održanom prijemu za sugrađanku predsjednicu Hrvatskog  teniskog saveza Nikolinu Babić, povodom osvajanja Davis kupa u Francuskoj. Zahvalivši svima na velikoj potpori, osobito navijačima od kojih su mnogi u Lille došli iz Međimurja predsjednica HTS-a Nikolina Babić je dodala, kako je ovo prije svega veliki rezultat samih igrača, velika promocija Hrvatske te poticaj daljnjoj popularizaciji tenisa i radu s mladim sportašima. U tom smislu vrlo je izgledno da će i jedan od regionalnih centara tenisa biti u Čakovcu koji uz brojne infrastrukturne predispoziciji ima i izuzetan stručni kadar, najavila je predsjednica Hrvatskog  teniskog saveza Nikolina Babić.

 

KOPRIVNICA – U sklopu obilježavanja dana rijeke Drave u Koprivničko-križevačkoj županiji i informiranja o projektima koji se na području Županije provode u zaštićenim područjima uz rijeku Dravu u četvrtak, 29. studenoga 2018. godine, održan je Info dan u sjedištu Koprivničko-križevačke županije. Koprivničko-križevačka županija može se pohvaliti prirodnim bogatstvima i zaštićenim područjima, s ponosnom naglašava ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Željka Kolar i ističe kako je na ovom prostoru 15 zaštićeni područja te isto toliko područja koji su dijelovi ekološke mreže RH, tu su i međunarodno važna područja, kao i od UNESCO-a proglašeni međunarodni prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav. Svim projektima vezanim uz rijeku Dravu koji se provode, cilj je ukazivanje na prirodne vrijednosti i bogatu raznolikost tog područja te brojnih edukativnih, znanstvenih i turističkih mogućnosti koje se tu pružaju, kaže zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić. U sklopu Info dana prezentirano je  12 projekta koji se provode na području rijeke Drave u Koprivničko-križevačkoj županiji.

KOPRIVNICA – Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti u Koprivnici je održan preventivni program „Prevencija ovisnosti i zlouporabe droga“, a održana je tribina na kojoj su stručnjaci razmijenili znanja i iskustva o učinkovitim modelima prevencije zlouporabe droga i ovisnosti. Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić zahvalio je Policijskoj upravi i suradnicima na svemu što čine, naglasivši kako je droga ogroman društveni problem o kojem treba razgovarati, a taj problem razara prijateljstva, obitelji i živote. Načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac kazao je kako se svakodnevno bave zlouporabom droga, a osim zapljena kojih je ove godine bilo 118, važan dio tog posla su upravo i preventivne aktivnosti.

VARAŽDIN – U posljednjoj akciji Policijske uprave varaždinske, pod nazivom  „Zaštita Kikića u prometu“, kontrolirano je 109 vozila i utvrđeno 9 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača te 25 prekršaja nepropisnog prijevoza djecu u autosjedalici. Također je utvrđen 1 prekršaj prijevoza djeteta na biciklu bez zaštitne kacige. Vozači koji su zatečeni u prekršaju nepropisnog prijevoza djece u prometu prekršajno su procesuirani te im je darovana knjižica „Autosjedalica uvijek i bez iznimke“ i limun, dok su sva djeca dobila naranče i slatkiše.

KLANJEC – Turistička zajednica područja Tuhlja, Klanjca i Trgovišća “Biser Zagorja” organizira manifestaciju Čarobna priča u malom. U subotu, 01. prosinca 2018. godine u Tuheljskim Toplicama organizira se paljenje lampica na boru uz zvuke usne harmonike, a 02. prosinca paljenje 1. adventske svjećice u Velikom Trgovišću uz prigodni program. Druga adventska svjećica bit će zapaljena uz prigodan program 09. prosinca u Tuhlju, treća 16. prosinca u Klanjcu, dok se 26. i 27. prosinca u Velikom Trgovišću organizira uprizorenje Živih jaslica uz prigodni program.

loading