Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.11.2019.

Posted in Vijesti

PRELOG – U okviru održavanja Gospodarskog foruma Grada Preloga, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u petak 29. studenoga 2019. godine je svečano uručio 15 ugovora temeljem Programa „Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta“, te još 19 ugovora iz Programa „Razvoj zadružnog poduzetništva“ za 2019. godinu. „Ovime održavamo obećanje dano našim obrtnicima i zadrugama, kako ćemo za sve dobre projekte osigurati dodatna sredstva kroz rebalans proračuna. Iako neke od ovih potpora možda i nisu velike, mi smo svjesni činjenice da preko 99 posto svih gospodarskih subjekata u Hrvatskoj čine obrti, mikro, mala i srednja poduzeća te OPG-ovi, kojima su ovakve potpore od velike važnosti“, istaknuo je tom prilikom ministar Horvat. Svečanosti dodjele ugovora prisustvovali su i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, ataše u Odjelu za ekonomske poslove Veleposlanstva Mađarske u RH Botond Riczkó, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec, pomoćnici ministra Ana Mandac i Zvonimir Novak, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, predstojnica Ureda župana Međimurske županije Vesna Haluga, te mnogi drugi.

ZAGREB – Na mrežnoj stranici Zagrebačke županije, te na oglasnim pločama gradova i općina objavljen je Prijedlog lista za dodjelu stipendija, a svaki kandidat može podnijeti pismeni prigovor na listu, zaključno sa srijedom, 4. prosinca. Kako je istaknula pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirela Katalenac, u ovoj školskoj/akademskoj godini Zagrebačka županija povećala je broj novih stipendija s prijašnjih 50 na 75, kao i iznose stipendija za studente na 14.400 kuna godišnje, a za učenike na 7.200 kuna godišnje. Prigovor se dostavlja isključivo u pisanom obliku na adresu Zagrebačka županija, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. Inače prema Odluci Župana dodijelit će se 45 stipendija za učenike i 30 stipendija za studente.

ZAGREB – Svjetski dan AIDS-a obilježili su i ove godine Grad Zagreb, Centar za zdravlje mladih i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa. Cilj te javno zdravstvene kampanje je naglašavanje važnosti spolnog zdravlja i reproduktivnog zdravlja i to kroz odgovorno ponašanje i prevenciju spolno prenosivih bolesti. – Naš projekt pokazuje kako je najrizičnija skupina ona koja se upušta u spolni odnos bez zaštite. Od kada imamo registar osoba s HIV-om zabilježeno je njih 1700 a nešto više od 500 umrlo je od AIDS-a – naglasila je Ivana Portolan iz Gradskog ureda za zdravstvo. Inače, Svjetski dan AIDS-a obilježava se 01. prosinca diljem svijeta još od 1988. godine, na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije.

KOPRIVNICA – Sastanke s ravnateljima gimnazija i voditeljima županijskih stručnih vijeća osnovnih i srednjih škola iz područja matematike, kemije i fizike na temu početka rada Centra izvrsnosti koji bi pohađali nadareni učenici svih osnovnih i srednjih škola, održao je zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić. Ljubić je naglasio kako će se rad Centra izvrsnosti iz matematike koprivničke Gimnazije „Fran Galović“ proširiti na Križevce i Đurđevac, a glavni je cilj animirati učenike te im pružiti mogućnosti kako bi svojim talentom, trudom i zalaganjem iskoračili u okvire izvrsnosti.

MARIJA BISTRICA – Advent u Mariji Bistrici, manifestacija koja će ove godine doživjeti svoje deveto izdanje, počinje uz koncert i paljenje lampica na velikoj božićnoj jelki na središnjem bistričkom trgu ove subote, 30. studenog 2019. godine, i traje čitav prosinac. Četiri tematska vikenda, Noć svjetla i tradicionalni doček Nove godine u podne, samo su dio bogate ponude ovogodišnjeg Adventa u Mariji Bistrici, a program je ove godine proširen i na petke. Tradicionalno, nedjeljama će se paliti adventske svijeće na velikom vijencu na središnjem marijabistričkom trgu, a svake nedjelje od 1. do 22. prosinca 2019. za goste iz Zagreba organiziran je besplatan prijevoz ZET-om iz Zagreba. Polazak je u 9,00 sati s Glavnog kolodvora, a povratak u 16,00 sati.

NOVI MAROF – Građani Novog Marofa imat će priliku sudjelovati na bogatom programu na manifestaciji Mali Advent u Marofu koji počinje sutra, 30. studenog 2019. godine u Kulturnom centru Ivan Rabuzin. Tako će u 17,00 sati započeti dječja kazališna predstava „ Larina Božićna priča“, u 18,00 sati uz nastup Zbora Kraljice Mira bit će zapaljena i prva adventska svijeća, dok će u 19,00 za sve romantične duše biti prikazan romantični igrani film „Last Christmas“.

BJELOVAR – Manifestacija „Večer nacionalnih manjina“ održat će se ove subote, 30. studenoga 2019. godine u Dvorani europskih prvaka u Bjelovaru od 19,00 sati. Riječ je o manifestaciji koju 13. godinu zaredom organizira Češka obec Bjelovar, pod pokroviteljstvom Grada Bjelovara i Savjeta za nacionalne manjine RH. Nastupit će deset KUD-ova i udruga nacionalnih manjina koje su pripremile bogat kulturno-umjetnički program, izložbe rukotvorina, narodnih nošnji uz tradicionalnu degustaciju manjinskih specijaliteta.

loading