Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.12.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Uz prigodnu svečanost, dosad neimenovani plato ispred Ministarstva branitelja postao je Trg Nevenke Topalušić u spomen na hrvatsku braniteljicu, heroinu Domovinskog rata. Ploču s imenom Trga otkrio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u društvu s Nevenkinom kćerkom Anom, koja se uz riječi zahvale svim braniteljima i dragovoljcima, prisjetila svoje majke, kao velikog humaniste. Poseban značaj ovog trga, kojim se daje spomen na sve nedaće Domovinskog rata te da bude spomen za buduće naraštaje istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Podsjećamo, na inicijativu Udruge veterana 2. gardijske brigade Gromovi i uz podršku zagrebačkog gradonačelnika , Zaključak o imenovanju trga u Gradskoj četvrti Trešnjevka – sjever, donijela je zagrebačka Gradska skupština na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici 22. prosinca.

DONJA STUBICA – Novo vozilo hitne medicinske pomoći uručio je Ispostavi Zavoda za Hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije u Donjoj Stubici župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.kolar dom zdravlja d stubica Troškovi nabave vozila, njegovog uređenja i opremanje medicinskom opremom iznosili su 700 tisuća kuna, od čega je 500 tisuća kuna osigurala županija iz decentraliziranih sredstava, a ostatak sredstava Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije.

VARAŽDIN – UgovorI o stipendijama za akademsku godinu 2015./2016. potpisani su danas u skupštinskoj dvorani županijske palače u Varaždinu. Varaždinska županija svake školske i akademske godine provodi natječaj za dodjelu stipendija, a ove je godine potpore za školovanje dobilo 67 studenata i učenika. Za nadarene studente i utvrđena zanimanja od posebnog interesa za Varaždinsku županiju dodijeljeno je 29, za studente loših socio-ekonomskih prilika 27 stipendija, a za učenike istog statusa 11 stipendija. Mjesečni iznos stipendija za učenike iznosi tristo, a za studente sedamsto kuna.

LEGRAD – Nakon odobrenja sredstava za izradu Lokalne razvojne strategije, Lokalna akcijska grupa Mura-Drava nastavlja s održavanjem radionica kako bi se što više lokalnih dionika uključilo u izradu samog dokumenta. Riječ je o strateškom dokumentu razvoja područja Donjeg Međimurja i općine Legrad do 2020. godine, koji će biti temelj za povlačenje sredstava za projekte koji moraju biti usklađeni i sa strategijom i Programom ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Uz strategiju, radi se i baza projektnih ideja i projekata, koji se prikupljaju putem obrasca na web stranici LAG-a. Rok za izradu Lokalne razvojne strategije je ožujak 2016. godine.

ĐURĐEVAC – Grad Đurđevac je tijekom ove godine bespovratno sufinancirao ulaganja u iznosu od 256 tisuća kuna za poticanje razvoja poduzetništva kroz 11 raspisanih mjera. Najčešće korištena mjera, s 15 zahtjeva, bila je poticanje ugradnje strojeva i opreme u maksimalnom iznosu subvencije od 10 tisuća kuna. Ovim poticajima povećava se poduzetnička klima na đurđevačkom području, što će se pozitivno odraziti na budućnost te širenje gospodarstva u ovom dijelu Podravine. Grad Đurđevac uveo je i program sufinanciranja nabave plastenika i staklenika, s ciljem dodatnog razvoja plasteničke proizvodnje povrća.

ZAGREB – Žive jaslice kod zagrebačke katedrale na Kaptolu već tradicionalno u Božićno vrijeme priređuje Zajednica Cenacolo. Projekt koji su osmislili mladi, nekad marginalizirani ljudi liječeni od ovisnosti, na blizak i topao način oživljava atmosferu Isusova rođenja. Sjajnu scenografiju čine štalica, svratište, građani Betlehema, domaće životinje, uvjerljivi kostimi i glumci amateri koji utjelovljuju Svetu obitelj, mudrace s Istoka i pastire. Žive jaslice mogu se pogledati danas i sutra te na Novu godinu i u srijedu, 6. siječnja 2016. u tri termina 16,15, zatim 17,00 te 19,00 sati.

IVANIĆ GRAD – Projekt „Čudna šuma Žutica“, koju od sredine studenog provodi Javna ustanova „Zeleni prsten“ u sklopu suradnje „Mreže Sava Parks“ nastavit će se do kolovoza 2016. godine. Cilj je promicati važnost i zaštitu poplavnog područja šume Žutice, kao čuvara bogate biološke raznolikosti te podići svijest javnosti o tom bogatstvu posavskog prostora na području Ivanić Grada, Kloštra Ivanića i Kloštra. Ukupna vrijednost projekta koji je sufinancirala njemačka zaklada EuroNatur je 8.170 eura.

 

loading